top banner

Propuneri CE pentru reforma sistemului bancar

24 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Comisia Europeana a anuntat un pachet cuprinzator de reforme menite sa consolideze sistemul bancar european, astfel incat acesta sa poata sprijini in continuare economia reala. Se urmareste, in special, marirea capacitatii bancilor de a finanta IMM-urile si infrastructura, dar si o reglementare proportionala a bancilor mici.
Potrivit forului european, propunerea se bazeaza pe normele bancare europene in vigoare si are drept obiectiv definitivarea cadrului de reglementare post-criza astfel incat acesta sa poata aborda toate amenintarile la adresa stabilitatii financiare care nu si-au gasit inca o rezolvare.
Propunerile cuprinse in pachetul mentionat  vizeaza, printre altele, eliminarea reglementarilor care constrang in mod inutil finantarea economiei. ”In unele cazuri, aceleasi obiective prudentiale pot fi atinse intr-un mod mai favorabil cresterii. De exemplu (...) Comisia propune ca normele sa fie puse in aplicare intr-un mod care sa asigure capacitatea bancilor de a finanta IMM-urile si alte segmente ale economiei”, se arata intr-un comunicat al forului european.
In plus, masurile vor permite ca activitatile de finantare a comertului si pietele de instrumente financiare derivate din UE sa functioneze adecvat, ajutand utilizatorii finali sa gestioneze riscurile la care sunt expusi. Comisia va revizui, de asemenea, tratamentul prudential al infrastructurii si al altor investitii pe termen lung realizate de societatile de asigurare. 
Norme simplificate pentru bancile mici
Totodata, reforma urmareste imbunatatirea proportionalitatii normelor, in sensul de a simplifica sarcinile de raportare pentru bancile mici si cele mai putin complexe si de a revizui cerintele de compensare si de marja prevazute de reglementarile in vigoare pentru societatile nefinanciare, fondurile de pensii si micile institutii financiare.
”Comisia va analiza, de asemenea, modalitati menite sa consolideze proportionalitatea normelor, fara a compromite obiectivele prudentiale in alte domenii precum asigurarile si gestionarea activelor”, se mai arata in documentul citat.
In acelasi timp, prin pachetul propus se urmareste reducerea sarcinilor de reglementare nejustificate, astfel incat normele sa isi atinga obiectivele la costuri minime pentru entitatile reglementate si, in cele din urma, pentru utilizatorii finali si pentru economie, in ansamblu.
”Printre alte masuri, Comisia se angajeaza sa reduca suprapunerile si cerintele de raportare excesive si sa realizeze in timp util o analiza cuprinzatoare a modalitatilor de a simplifica sarcinile si de a rationaliza procedura de raportare, fara a compromite obiectivele in materie de reglementare”, se precizeaza in comunicat.
Vicepresedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, sustine ca Europa are nevoie de un sector bancar puternic si diversificat pentru a finanta economia.
”Avem nevoie de imprumuturi bancare pentru ca intreprinderile sa poata investi, sa poata ramane competitive si sa vanda pe piete mai mari, iar gospodariile sa poata face planuri de viitor. Astazi, am prezentat noi propuneri de reducere a riscurilor, care se bazeaza pe standardele convenite la nivel international in acest domeniu, tinand insa cont de particularitatile sectorului bancar european”, a spus Dombrovskis.
Sven Giegold: Propunerea CE nu este suficienta
La randul sau, europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, saluta propunerile inaintate, insa sustine ca abordarea propusa de Comisia Europeana nu este sificienta. ”Sistemul financiar continua sa fie mult prea complex, iar anumite banci de importanta sistemica slab capitalizate”, a spus Giegold.
Potrivit acestuia, incercarile de a exclude riscurile macroprudentiale de la evaluarea autoritatilor de supraveghere pun in pericol stabilitatea financiara si supun banii contribuabililor europeni la riscuri. In plus, europarlamentarul citat mai spune ca noile reguli ar reduce, de asemenea, prerogativele autoritatilor de rezolutie.
”Pentru a depasi problemele de genul ”prea mare pentru a da faliment” sau ”prea interconectate pentru a cadea”, Europa are nevoie de reforme mai ambitioase. Este inacceptabil faptul ca executivul european a cedat la presiunile industriei financiare de a se abate de la regulile de la Basel in ceea ce priveste tratamentul derivativelor”, a mai spus Giegold.
”In negocierile care urmeaza cu Consiliul European, vom pleda pentru simplificari semnificative pentru bancile mici, concomitent cu impunerea unor reguli mai stricte pentru bancile de importanta sistemica”, a subliniat europarlamentarul citat.
Aceste propuneri legislative, rezultate in urma unor consultari cu peste 300 de participanti, derulate pe percursul a 14 luni,  urmeaza sa fie transmise Parlamentului European si Consiliului spre analiza si adoptare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul