Promisiuni pentru romanii care vor sa inceapa o afacere

Romanii care vor sa demareze o afacere au la dispozitie noi facilitati incepand din aceasta luna. Pe de o parte, vor putea accesa finantare nerambursabila din partea statului in suma de aproximativ 44.000 de euro (220.000 de lei), iar pe de alta parte vor putea apela la un incubator de afaceri care are, in sfarsit, norme de functionare.

Finantarea se acorda in cadrul Programului Start-up Nation Romania, adoptat recent de guvern, iar suma alocata poate acoperi in totalitate valoarea cheltuielilor eligibile.

Prin acest program, statul estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi estimate a fi infiintate.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca beneficiarii?

Firmele beneficiare trebuie sa indeplineasca, insa, si o serie de conditii. Acestea trebuie sa angajeze cel putin doi salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani.

Eligibile pentru ajutorul de stat vor fi doar firmele mici si mijlocii (IMM), infiintate dupa aprobarea programului, cu capital social integral privat, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, nu au datorii la bugetele de stat, nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara sau alta procedura de acest gen, etc.

Actionarii care detin mai multe societati nu pot aplica in cadrul acestei scheme decat cu o singura societate.

Actul normativ contine si o lista cu cheltuielile care pot fi efectuate de firma din banii obtinuti de la stat.

Pentru 2017, bugetul propus initial pentru acest program era de 500 de milioane de lei.

Programul va deveni operational in cursul lunii mai, avand in vedere ca mai are nevoie si de norme de implementare.

Ce este un incubator de afaceri?

La infiintarea unor firme noi, viabile pe termen mai indelungat, vor putea contribui si incubatoarele de afaceri care au de acum norme de aplicare si beneficiaza de o serie de facilitati fiscale.

Acestea sunt scutite de o serie de impozite si taxe, in cazul in care dezvolta cel putin 16 startupuri, care creaza minim 32 de locuri de munca.

Legea 102/2016 care reglementeaza incubatoarele de afaceri a fost publicata in Monitorul Oficial inca din luna mai 2016, insa pentru aplicarea sa era nevoie de norme de aplicare.

Incubatorul de afaceri este o structura de sprijin a afacerilor in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitati comune si a suportului managerial necesar.

Titlul de incubator de afaceri se acorda pe o perioada de 10 ani, dar poate fi prelungit pentru perioade similare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta
Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

1 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus