Promisiuni pentru romanii care vor sa inceapa o afacere


Romanii care vor sa demareze o afacere au la dispozitie noi facilitati incepand din aceasta luna. Pe de o parte, vor putea accesa finantare nerambursabila din partea statului in suma de aproximativ 44.000 de euro (220.000 de lei), iar pe de alta parte vor putea apela la un incubator de afaceri care are, in sfarsit, norme de functionare.


Finantarea se acorda in cadrul Programului Start-up Nation Romania, adoptat recent de guvern, iar suma alocata poate acoperi in totalitate valoarea cheltuielilor eligibile.

Prin acest program, statul estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi estimate a fi infiintate.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca beneficiarii?

Firmele beneficiare trebuie sa indeplineasca, insa, si o serie de conditii. Acestea trebuie sa angajeze cel putin doi salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani.

Eligibile pentru ajutorul de stat vor fi doar firmele mici si mijlocii (IMM), infiintate dupa aprobarea programului, cu capital social integral privat, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, nu au datorii la bugetele de stat, nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara sau alta procedura de acest gen, etc.

Actionarii care detin mai multe societati nu pot aplica in cadrul acestei scheme decat cu o singura societate.

Actul normativ contine si o lista cu cheltuielile care pot fi efectuate de firma din banii obtinuti de la stat.

Pentru 2017, bugetul propus initial pentru acest program era de 500 de milioane de lei.

Programul va deveni operational in cursul lunii mai, avand in vedere ca mai are nevoie si de norme de implementare.

Ce este un incubator de afaceri?

La infiintarea unor firme noi, viabile pe termen mai indelungat, vor putea contribui si incubatoarele de afaceri care au de acum norme de aplicare si beneficiaza de o serie de facilitati fiscale.

Acestea sunt scutite de o serie de impozite si taxe, in cazul in care dezvolta cel putin 16 startupuri, care creaza minim 32 de locuri de munca.

Legea 102/2016 care reglementeaza incubatoarele de afaceri a fost publicata in Monitorul Oficial inca din luna mai 2016, insa pentru aplicarea sa era nevoie de norme de aplicare.

Incubatorul de afaceri este o structura de sprijin a afacerilor in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitati comune si a suportului managerial necesar.

Titlul de incubator de afaceri se acorda pe o perioada de 10 ani, dar poate fi prelungit pentru perioade similare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus