Programul Kogalniceanu: Subventia acopera aproape jumatate din costul creditului

Peste 10 banci participa la Programul Kogalniceanu, pentru a oferi IMM-urilor linii de credit cu dobanda subventionata. Daca tinem cont de dobanzi si comisioane, DAE este cuprinsa intre 11% si 15%, conform unei analize Conso. Statul va acoperi aproape jumatate din costuri.

Programul Kogalniceanu, lansat in toamna anului trecut si-a propus sa aduca un plus de beneficii companiilor mici care solicita finantare, prin subventionarea costurilor.

Conform legislatiei in vigoare, rata dobanzii este subventionata in proportie de 70%, dar nu mai mult de 6,5 procente.

In consecinta, bancile au setat rata dobanzii la nivelul de 9-10%, nivel la care clientii beneficiaza de nivelul maxim al subventiei. Pe langa dobanda, bancile percep si comisioane care ridica costul total al creditului si la peste 15% in anumite cazuri.

13 banci s-au inscris in program


Chiar daca este un program reglementat, finantarea nu are aceleasi cost la toate institutiile partenere. Initial 10 banci au raspuns apelului de a se inscrie, iar ulterior numarul acestora a urcat la 13.

Numarul este relativ mare comparativ cu cel al bancilor implicate in alte programe similare destinate IMM-urilor. Spre exemplu, in cazul programului de ofera sprijin tinerilor intreprinzatori si a programului STAR, doar CEC Bank a fost interesata sa participe. 

Cele 13 banci participante au insa conditii de cost destul de diferite, chiar daca in mare, criteriile finantarii sunt similare: suma de cel mult 125.000 lei, perioada de rambursare de maxim 1 an si garantie din partea FNGCIMM de pana la 80% din linia de credit.

Cea mai ieftina oferta are un DAE de 11%

Cele mai avantajoase oferte pleaca de la un DAE de 11% pentru un credit ce trebuie rambursat dupa 1 an. Majoritatea ofertelor se incadreaza insa in intervalul 12-13%.

La polul opus se situeaza o serie de variante pentru care costul total urca la aproximativ 15%. DAE a fost estimata in ipoteza ca linia de credit este trasa integral la acordare si rambursata in 12 rate egale.

Daca avem in vedere subventia de 6,5 puncte procentuale reiese ca IMM-uri vor achita din surse proprii aproximativ jumatate din costul creditului, in timp ce restul ii plateste statul.

In anumite cazuri, cei care obtin un imprumut prin programul Kogalniceanu beneficiaza si de reduceri la pachetul de cont curent oferit de banca pentru IMM-uri.

500 de credite acordate


Programul Kogalniceanu a demarat in toamna anului trecut, cu scopul de a facilita accesul la finantare al companiilor mici, in vederea sustinerii acivitatii curente.

Ca orice program nou lansat, debutul a fost mai lent, caracterizat de un numar destul de redus de dosare de credit aprobate, dar si de proceduri aplicate greoi.

Pana la finalul anului trecut, au fost acordate aproximativ 300 de credite, iar presedintele AIPPIMM, agentia care se ocupa de implementarea programului, a solicitat bancilor partenere sa intensifice actinile de promovare a acestui program pentru impulsionarea vanzarilor.

Pana in prezent, numarul creditelor acordate a urcat la 531, din peste 3.800 de dosare analizate de AIPPIMM.

Banca
Rata dobanzii
Comisioane
DAE %
(calcule Conso)
ProCredit Bank
8%/10% (Robor 3M+3%/5%)
sau
intre 9,5% - 11% (fixa)

comision de activare 1-2% din valoarea creditului;

comision de analiza 75 - 200 lei

10,8%/13%

sau
intre 12,5% - 14%
BRD
8,86% (Robor 12M+3%)

comision de acordare de 1,5% din valoarea liniei de credit

12,4%
Carpatica
9,10% (Robor 3M+3,8%)

comision de acordare: maxim 1% din valoarea liniei de credit;

comision de gestiune: maxim 0,25%/luna

14,9%
CEC Bank
8,36% (Robor 6M+2,6%)

comision anual de gestiune 1% din valoarea creditului; comision de prelungire 0,8% din valoarea creditului

10,7%
OTP Bank
8,53% (Robor 3M+3,5%)
comision de acordare 1,5%
12%
Garanti Bank
10,76% (Robor 6M+5%)

comision de acordare 0,5% din valoarea liniei de credit;

comision de gestiune: 0,1%/luna calculat la valoarea creditului utilizat

13,7%
Bancpost
9,30%

comision de acordare 1,8% flat;

comision de modificare 500 lei

14,9%
Banca Transilvania
9,75% (in functie de Robor 6M)

comision de acordare: 1% din valoarea liniei de credit;

comision de gestiune: 0,15%/luna;

comision de neutilizare 3% p.a.

14,3%
Alpha Bank
8,62% (Robor 1M+4%)

comision de acordare 1% din valoarea liniei de credit

11%
UniCredit Tiriac Bank
8,66% (Robor O/N+6,5%)

comision de acordare: 0,75% din valoarea liniei de credit;

comision de administrare: 0,15% din suma aprobata

14,2%
BCR
9% (Robor 3M+4%)

comision de acordare: 1% din valoarea liniei de credit;

comision analiza dosar: 100 lei

11,7%
Libra Bank
9,53% (Robor 3M+4,5%)

comision de acordare: 1,5% din valoarea liniei de credit;

comision de administrare lunara: 0,1% la valoarea liniei de credit

15,6%
Piraeus Bank
9,78% (Robor 3M+4,75%)

comision de acordare: 1,8% la valoarea creditului aprobat

14,1%


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus