Primul Siloz s-a dovedit eficient doar pentru marile companii agricole

Autor: Conso |

Publicat in: IMM

 

Doar patru banci au acordat in 2010 credite pe baza certificatelor de depozit a cerealelor. Volumul total al finantarilor a fost de 150 milioane lei si s-a indreptat catre marii jucatori din piata. 

“Este adevarat ca imprumuturile s-au dus tot catre marii jucatori din agricultura, dar asta deoarece programul inca nu a penetrat la nivelul micilor fermieri”, a precizat Veronica Toncea, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

In 2010, creditele pe baza certificatelor de depozit au fost acordate de patru banci, respectiv Raiffeisen Bank, CEC Bank, Banca Transilvania si Garanti Bank.

Programul Primul Siloz a fost lansat in vara anului 2009 si presupune acordarea de credite producatorilor agricoli, garantate cu certificate de depozitare a cerealelor in silozuri specializate. Scopul programului este de a asigura lichiditate agricultorilor, astfel incat acestia sa nu fie nevoiti sa isi vanda recoltele in cazul in care piata nu ofera un pret satisfacator.

Alte articole din IMM

IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare. Citeste mai mult

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro. Citeste mai mult

Facebook