top banner

Finantarea pe baza de certificat de depozit debuteaza timid

15 Februarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

La sfarsitul lui noiembrie 2009, s-au acordat primele credite in baza certificatelor de depozit pentru marfuri agricole. Finantarile in valoare totala de 5,1 milioane de lei au fost oferite de Raiffeisen Bank, singura banca din Romania care a acordat astfel de finantari catre 2 mari producatori agricoli din zona Olteniei.
Dupa mai multi ani de inactivitate a sistemului de certificat de depozit, Guvernul a decis implementarea lui prin capitalizarea Fondului de Garantare a Certificatelor de Depozit - administrat de catre FGCR - cu 10 milioane de euro. In baza acestei sume se pot garanta marfuri in valoare de 50-100 milioane euro.
Desi un astfel de program functioneaza de peste 100 de ani in alte tari europene, in Romania el este privit cu scepticism, existand destule voci care contesta succesul viitor al unui astfel de program.

Cum se obtine finantare?

Producatorii agricoli care doresc sa acceseze o astfel de finantare trebuie sa-si depoziteze semintele intr-un siloz licentiat, urmand sa primeasca un certificat de depozit in care se specifica tipul marfii, cantitatea si calitatea acesteia. La momentul actual exista 100 de locatii ale depozitarilor autorizati, iar lista lor poate fi largita permanent prin noi licentieri; depozitarii licentiati sunt publicati pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Depozitarii elibereaza deponentilor certificate de depozit, in limita a maximum 90% din cantitatea de seminte de consum predata spre depozitare. Calitatea marfii este stabilita de catre Comisia Nationala de Gradare a Semintelor de Consum. Pe baza acestor certificate de depozit se poate obtine finantare de la bancile comerciale.

Finantarea oferita pe baza certificatelor de depozit este accesibila fermierilor care cultiva suprafete relativ mari. Conform specialistilor Raiffeisen Bank, pentru ca toate costurile aferente acestui tip de credit sa fie justificate si avantajele sa fie considerabile este necesar ca fermierii sa aiba o suprafata de minim 700 – 1.000 de hectare cultivate. De asemenea, programul este accesibil si comerciantilor de cereale.

Avantajele programului

Raiffeisen Bank ofera agricultorilor romani si consiliere in ceea ce priveste momentul vanzarii semintelor depozitate, bazandu-se pe propriul sistem de monitorizare a pietei, implementat inca din 2003. “Daca ar exista o Bursa de Marfuri puternica in Romania, predictibilitatea pretului ar fi mult mai buna, accesul la informatie fiind vital in luarea deciziei”, spune Vlad Camburu, coordonator produse IMM la Raiffeisen.
„Nu in ultimul rand, aceasta finantare ramane o finantare de tip tranzactional si pornind de la momentul primelor discutii pana la rambursarea creditului, dorim sa fim consilierii clientilor nostri in actul de comert”, a declarat Claudiu Nicula, manager in divizia Corporate a Raiffeisen.
In ceea ce priveste costurile unei astfel de finantari, “acestea nu sunt mai ridicate decat in cazul altor credite accesate de companii”, afirma reprezentantii Raiffeisen. In primul rand, la produsul oferit de Raiffeisen Bank, nu se percepe comision de neutilizare. Pe langa comisionul platit la acordare, cei ce acceseaza un astfel de credit, trebuie sa plateasca lunar dobanda si un comision de administrare.
Singura garantie solicitata de catre Raiffeisen Bank este stocul depozitat intr-un siloz licentiat. Creditul este scadent, in mod uzual, cel mai tarziu in primavara anului agrícol curent, ulterior datei accesarii creditului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul