Pretul mare la grau a lasat in planul secund programul Primul Siloz
26 August 2010 | Autor: Conso
Programul Primul Siloz nu a avut anul acesta succesul scontat deoarece preturile la grau s-au aflat la nivele ridicate iar agricultorii au preferat sa il comercializeze in loc sa il depoziteze.
Programul Primul Siloz, lansat in toamna anului 2009, da dreptul fermierilor sa isi depoziteze graul intr-un siloz, pentru care primesc un certificat de depozit. In baza acestui certificat, fermierii pot obtine credite de la institutiile bancare participante.
Programul vine in intampinarea producatorilor in momentele in care preturile la grau sunt reduse, deoarece le ofera posibilitatea de a amana vanzarea recoltelor in conditiile in care au la dispozitie o sursa de lichiditate alternativa, din creditele bancare garantate cu marfa detinuta.
“Anul acesta, in mod exceptional si conjunctural, pretul graului a crescut foarte mult. Practic, a crescut cel mai mult in ultimii doi ani, s-a dublat in numai cateva saptamani, astfel incat nu mai este atractiv sa-ti pastrezi graul intr-un depozit pentru ca il poti vinde la o valoare foarte buna”, a precizat Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.
Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.
IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.