Plata TVA la incasarea facturii: mai multa bataie de cap decat beneficii?

Masura anuntata de Guvern este una bine-venita in aparenta. Ea trebuie sa rezolve problemele de cash-flow ale societatilor, sa reduca evaziunea fiscala si sa contribuie la cresterea gradului de colectare a TVA la buget. Insa implementarea acestei masuri, fara o strategie detaliata de aplicare, poate sa afecteze indirect mediul economic.

Modificarea trebuie facuta cu multa responsabilitate astfel incat  atat sistemul de stat pentru colectare, cat si agentii economici sa fie pregatiti. Daca Guvernul va aplica masura, asa cum a anuntat, de la 1 ianuarie 2013, atunci organele statului ar trebui sa elaboreze cat mai repede norma de aplicare si sa ofere contribuabililor transparenta si o cat mai buna informare in legatura cu aplicarea masurii.

Daca vom lasa informarea pe ultima suta de metri, asa cum suntem obisnuiti, riscam un mare haos. In calitate de consultanti, am identificat doar cateva dintre problemele majore care pot aparea si la care asteptam raspunsuri de la Guvernul Romaniei.

Care sunt efectele secundare pentru contribuabili?

In conditiile in care avantajele implementarii noului sistem sunt evidente, nimeni nu vorbeste despre dezavantajele care pot sa apara, precum si despre costurile suplimentare la care vor fi supusi agentii economici.

Trebuie mentionat ca implementarea acestei masuri poate genera  o crestere a activitatilor contabile a societatilor. Aceasta se traduce in ore si competente suplimentare, deci in personal supliementar, la care se adauga costurile cu actualizarile de programe informatice pentru tinerea evidentei contabile.

In general agentii economici cu cifre de afaceri sub 500.000 nu sunt dispusi sa investeasca in servicii contabile si fiscale de calitate, adesea evidenta contabila fiind deficitara. Odata cu aplicarea noii masuri vor fi obligati sa-si suplimenteze activitatea contabila si implicit sa plateasca suplimentar pentru astfel de servicii, altfel riscand amenzi in urma controalelor fiscale.

Cum se vor raporta declaratiile in ROL-ul fiscal?

In Romania sistemul contabil are la baza principiul contabilitatii de angajamente, adica facturile emise si primite se inregistreaza la data primirii lor si nu la data decontarii lor, respectiv, incasarii si platii. Principiul nu este cel al contabilitatii de casa, adica al inregistrarii facturilor emise si primite la data incasarii, respectiv a platii lor, asa cum se tine in prezent contabilitatea in partida simpla.

Daca TVA-ul va fi platit la incasare, atunci agentii economici vor trebui practic sa tina doua evidente fiscale: cea prezenta si cea legata de incasari, care trebuie raportate separat.

Fara un mecanism  bine pus la punct, aceasta dubla raportare va ingreuna controlul sistemului  de plata al TVA. Intrebarea este cum vom raporta TVA-ul  firmei in ROL-ul fiscal al contribuabilului? La facturare (conform  contabilitatii de angajamente) sau la plata/incasare conform contabilitatii de casa? O gestiune slaba a sistemului  poate genera necorelatii intre inregistrarile din contabilitate, jurnalele de TVA, deconturile de TVA si fisa fiscala a contribuabilului.

Mai mult, evidenta dubla in contabilitate va trebui tinuta atat pentru emitentul facturii (data de emitere a facturii si data platii TVA), cat si pentru primitorul facturii. Acesta din urma acesta va tine evidenta pentru furnizorii cu cifra de afaceri peste 500.000 Euro (pentru care poate deduce TVA in momentul primirii facturii) si furnizorii cu cifra de afaceri sub 500.000 Euro (pentru care deduce TVA in momentul platii facturii).

Caror societati li se va aplica aceasta masura?


In mecanismul de aplicare a masurii va trebui specificata data de referinta la care se considera cei 500.000 Euro, ca cifra de afaceri. Logic, ar trebui ca data de referinta sa fie 31.12.2011 intrucat situatiile financiare sunt finalizate pana in 31 mai din  anul urmator. Ce se intampla totusi cu societatile care au raportat la 31.12.2011 o cifra de afaceri de 500.000 euro, dar pana la momentul aplicarii masurii (ex. 1.01.2013) au depasit cifra de afaceri de 500.000?

Cum va monitoriza Ministerul de Finante evidenta contribuabililor cu cifra de afaceri sub 500.000 Euro? Cum putem sti ca o anume societate a inregistrat cifra de afaceri sub 500.000 Euro?

Daca o firma primeste  o factura de la un agent comercial cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, va trebui sa fie informata in acest sens pentru a deduce corect TVA-ul aferent. Aceasta informatie va trebui cunoscuta nu prin declaratia pe propria raspundere a partenerului de afaceri, ci printr-o inregistrare fiscala ce poate fi opozabila tuturor tertilor.

Se vor schimba softurile?

Sistemul informatic este extrem de important in implementarea noii masuri fiscale. Reprezentantii statului trebuie sa ne informeze daca softurile actuale vor fi schimbate sau updatate si cu ce costuri. Exista posibilitatea ca  softurile mai vechi sa nu poata fi adaptate acestor schimbari, generand costuri suplimentare pentru contribuabili, in conditiile in care sunt modificate.

Luminita Ristea este partener la compania de contabilitate si consultanta CRG Nexia.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus