top banner

Plata defalcata a TVA, mana cereasca pentru banci

19 Septembrie 2017 | Autor: Conso

Plata defalcata a TVA presupune costuri suplimentare pentru firme, insa aduce venituri importante bancilor. Noul sistem presupune ca fiecare firma sa isi deschida cel putin un cont nou, exclusiv pentru sumele aferente TVA, la banca sau la Trezorerie, iar pentru fiecare factura sa realizeze doua operatiuni de plata.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca Trezoreria va deschide automat conturi de TVA in lei pentru fiecare firma care participa la sistemul de TVA, care vor functiona in regim gratuit. Pentru platile in valuta, insa, conturile respective se pot deschide doar la banci.
“Toate comisioanele sunt zero, iar extrasele de cont vor fi gratuite si disponibile si online”, precizeaza MFP, referindu-se la conturile deschise la Trezorerie.
Trezoreria a deschis deja conturile de TVA
Drept urmare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca a deschis, deja, aceste conturi. Fiecare firma poate afla codul IBAN al contului de TVA deschis la Trezorerie de pe site-ul ANAF, unde a fost implementat un instrument online de identificare. Instrumentul include doar doua campuri de completat. Astfel, contul IBAN de TVA, precum si Trezoreria la care este deschis, pot fi aflate introducand codul de identificare fiscala al companiei si un cod de validare.
Insa si bancile au inceput sa anunte deschiderea de conturi de TVA pentru firme.
CEC Bank este prima care a anuntat deschiderea unor astfel de conturi, cu comision zero atat pentru deschidere cat si pentru inchidere si cu comision redus cu 50% pentru platile interbancare efectuate prin Mobile Banking si Internet Banking. In plus, contul nu are comision de administrare pentru clientii care achizitioneaza sau detin Pachetul IMM CEC Bank.
Ulterior, si UniCredit Bank a informat ca va deschide pentru toti clientii sai, in timp util, conturile de TVA, fara comisioane de administrare, astfel incat cei care doresc sa obtina facilitatile prevazute de lege cu privire la plata impozitului sau la anularea penalitatilor de intarzire aferente obligatiilor fiscale reprezentand TVA, sa le poata folosi de la 1 octombrie 2017.
Noile conturi de TVA pot fi activate la UniCredit in termen de 90 de zile si vor avea zero costuri de administrare, iar pentru o perioada de trei luni nu se vor percepe costuri de tranzactionare, exceptand comisioanele percepute in sistemele de decontare, ce vor fi achitate de catre clienti, anunta banca.
Bulgarii au renuntat la sistem dupa doar trei ani
Sistemul de plata defalcata a TVA devine optional incepand cu data de 1 octombrie 2017 si obligatoriu de la inceputul anului viitor.
Mediul de afaceri a contestat puternic masura sustinand ca aduce costuri uriase si multa birocratie pentru firme, avand in vedere necesitatea schimbarii sistemelor informatice si dublarea numarului de plati in cazul facturilor purtatoare de TVA.
Autoritatile sustin, insa, ca masura este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale.
Pe de alta parte, consultantii fiscali sunt de parere ca evazionistii nu vor fi afectati de aceasta schimbare, dar firmele corecte se vor vedea cu banii blocati pentru mult timp in conturile de TVA.
Mai mult, expertii de la Taxhouse au prezentat, intr-o analiza, cazul Bulgariei, care a aplicat un sistem similar cu cel propus in Romania intre 2003 si 2006 cu acelasi scop declarat de a limita evaziunea fiscala. Experienta tarii vecine a aratat, insa, ca evaziunea nu s-a diminuat incasarile la buget nu au crescut, iar firmele au avut numeroase probleme.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul