top banner

Noi succese impotriva spalarii banilor in UE

01 Martie 2017 | Autor: Conso

Cetatenii europeni vor avea acces la registrele care contin date despre proprietarii companiilor, fara a fi nevoiti sa demonstreze un ”interes legitim”. De asemenea, trusturile vor fi obligate la aceeasi transparenta ceruta firmelor, potrivit unor amendamente la Directiva europeana impotriva spalari banilor adoptate recent in Parlamentul European.
In prezent, cei interesati de astfel de date erau obligati sa demonstreze acel interes legitim, fapt care ingreuna accesul autoritatilor, profesionistilor, al jurnalistilor sau al grupurilor de lobby la aceste informatii.
Cum sunt afectate trusturile de aceste schimbari?
In cazul trusturilor, acestea au fost exceptate de la prevederile directivei, dar, dupa intrarea in vigoare a acestor amendamente, vor fi obligate sa ofere informatii ca si celelalte firme, inclusiv referitoare la proprietarii sau beneficiarii afacerilor.
Grupul Verzilor, Alianta Libera Europeana, a salutat deciziile adoptate in comisiile de specialitate, considerand votul un mare succes in lupta impotriva spalarii banilor.
„Evaziunea si evitarea taxelor genereaza pierderi statelor, atat din interiorul Uniunii cat si din afara, de miliarde de euro anual. Structurile complexe ale companiilor le ajuta sa ascunda banii de care este atata nevoie pentru a tine in functiune spitalele, scolile, unitatile de ingrijire medicala, dar si pentru lupta impotriva saraciei. Prin instituirea unui registru public pentru companii si trusturi, Parlamentul European vrea sa faca lumina in aceste structuri pentru a combate practicile fiscale incorecte”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
Sanctiuni mai dure pentru cei care incalca regulile
Totodata, el a subliniat faptul ca s-a ajuns la un acord clar cu privire la faptul ca trebuie aplicate sanctiuni mai dure pentru cei care incalca regulile impotriva spalarii banilor, in paralel cu instituirea unor masuri de descurajare a ”trucurilor” folosite in evaziune, pentru a demonstra cetatenilor ca Uniunea Europeana este capabila sa ii urmareasca pe cei care evita sa plateasca taxele.
”Marea majoritate a membrilor PE a sustinut instituirea unui control mai strict asupra celor care fac aceste practici posibile. Trebuie sa punem interesul pentru bunul public deasupra celor cateva intreprinderi si banci criminale. Suntem multumiti de faptul ca am reusit sa impunem propunerea Verzilor de a intari registrul din piata imobiliara, astfel incat sa se stie cine este proprietarul de drept al unor terenuri si proprietati”, a mai spus Giegold.
In opinia sa, domeniul imobiliar este deseori utilizat in mod abuziv cu scopul spalarii banilor, si este esential sa existe informatii publice cu privire la cel care beneficiaza de proprietatea detinuta.
 
”In atat de multe din cazurile recente de evitare a platii taxelor, implementarea deficitara a creat la fel de multe probleme ca si legislatia insuficienta. Propunerea noastra, sustinuta de majoritate, va oferi Comisiei Europene puterea de a verifica autoritatile competente din statele membre pentru a se asigura ca acestea aplica regulile, astfel incat sa impiedice aparitia unor noi scandaluri in acest domeniu”, a adaugat Giegold.
Amendamentele mentionate vor fi supuse votului in Plenul Parlamentului luna aceasta.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul