Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Noi succese impotriva spalarii banilor in UE


Cetatenii europeni vor avea acces la registrele care contin date despre proprietarii companiilor, fara a fi nevoiti sa demonstreze un ”interes legitim”. De asemenea, trusturile vor fi obligate la aceeasi transparenta ceruta firmelor, potrivit unor amendamente la Directiva europeana impotriva spalari banilor adoptate recent in Parlamentul European.


In prezent, cei interesati de astfel de date erau obligati sa demonstreze acel interes legitim, fapt care ingreuna accesul autoritatilor, profesionistilor, al jurnalistilor sau al grupurilor de lobby la aceste informatii.

Cum sunt afectate trusturile de aceste schimbari?

In cazul trusturilor, acestea au fost exceptate de la prevederile directivei, dar, dupa intrarea in vigoare a acestor amendamente, vor fi obligate sa ofere informatii ca si celelalte firme, inclusiv referitoare la proprietarii sau beneficiarii afacerilor.

Grupul Verzilor, Alianta Libera Europeana, a salutat deciziile adoptate in comisiile de specialitate, considerand votul un mare succes in lupta impotriva spalarii banilor.

„Evaziunea si evitarea taxelor genereaza pierderi statelor, atat din interiorul Uniunii cat si din afara, de miliarde de euro anual. Structurile complexe ale companiilor le ajuta sa ascunda banii de care este atata nevoie pentru a tine in functiune spitalele, scolile, unitatile de ingrijire medicala, dar si pentru lupta impotriva saraciei. Prin instituirea unui registru public pentru companii si trusturi, Parlamentul European vrea sa faca lumina in aceste structuri pentru a combate practicile fiscale incorecte”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.

Sanctiuni mai dure pentru cei care incalca regulile

Totodata, el a subliniat faptul ca s-a ajuns la un acord clar cu privire la faptul ca trebuie aplicate sanctiuni mai dure pentru cei care incalca regulile impotriva spalarii banilor, in paralel cu instituirea unor masuri de descurajare a ”trucurilor” folosite in evaziune, pentru a demonstra cetatenilor ca Uniunea Europeana este capabila sa ii urmareasca pe cei care evita sa plateasca taxele.


”Marea majoritate a membrilor PE a sustinut instituirea unui control mai strict asupra celor care fac aceste practici posibile. Trebuie sa punem interesul pentru bunul public deasupra celor cateva intreprinderi si banci criminale. Suntem multumiti de faptul ca am reusit sa impunem propunerea Verzilor de a intari registrul din piata imobiliara, astfel incat sa se stie cine este proprietarul de drept al unor terenuri si proprietati”, a mai spus Giegold.

In opinia sa, domeniul imobiliar este deseori utilizat in mod abuziv cu scopul spalarii banilor, si este esential sa existe informatii publice cu privire la cel care beneficiaza de proprietatea detinuta.
 
”In atat de multe din cazurile recente de evitare a platii taxelor, implementarea deficitara a creat la fel de multe probleme ca si legislatia insuficienta. Propunerea noastra, sustinuta de majoritate, va oferi Comisiei Europene puterea de a verifica autoritatile competente din statele membre pentru a se asigura ca acestea aplica regulile, astfel incat sa impiedice aparitia unor noi scandaluri in acest domeniu”, a adaugat Giegold.

Amendamentele mentionate vor fi supuse votului in Plenul Parlamentului luna aceasta.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus