Noi succese impotriva spalarii banilor in UE

Cetatenii europeni vor avea acces la registrele care contin date despre proprietarii companiilor, fara a fi nevoiti sa demonstreze un ”interes legitim”. De asemenea, trusturile vor fi obligate la aceeasi transparenta ceruta firmelor, potrivit unor amendamente la Directiva europeana impotriva spalari banilor adoptate recent in Parlamentul European.

In prezent, cei interesati de astfel de date erau obligati sa demonstreze acel interes legitim, fapt care ingreuna accesul autoritatilor, profesionistilor, al jurnalistilor sau al grupurilor de lobby la aceste informatii.

Cum sunt afectate trusturile de aceste schimbari?

In cazul trusturilor, acestea au fost exceptate de la prevederile directivei, dar, dupa intrarea in vigoare a acestor amendamente, vor fi obligate sa ofere informatii ca si celelalte firme, inclusiv referitoare la proprietarii sau beneficiarii afacerilor.

Grupul Verzilor, Alianta Libera Europeana, a salutat deciziile adoptate in comisiile de specialitate, considerand votul un mare succes in lupta impotriva spalarii banilor.

„Evaziunea si evitarea taxelor genereaza pierderi statelor, atat din interiorul Uniunii cat si din afara, de miliarde de euro anual. Structurile complexe ale companiilor le ajuta sa ascunda banii de care este atata nevoie pentru a tine in functiune spitalele, scolile, unitatile de ingrijire medicala, dar si pentru lupta impotriva saraciei. Prin instituirea unui registru public pentru companii si trusturi, Parlamentul European vrea sa faca lumina in aceste structuri pentru a combate practicile fiscale incorecte”, a declarat europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.

Sanctiuni mai dure pentru cei care incalca regulile

Totodata, el a subliniat faptul ca s-a ajuns la un acord clar cu privire la faptul ca trebuie aplicate sanctiuni mai dure pentru cei care incalca regulile impotriva spalarii banilor, in paralel cu instituirea unor masuri de descurajare a ”trucurilor” folosite in evaziune, pentru a demonstra cetatenilor ca Uniunea Europeana este capabila sa ii urmareasca pe cei care evita sa plateasca taxele.


”Marea majoritate a membrilor PE a sustinut instituirea unui control mai strict asupra celor care fac aceste practici posibile. Trebuie sa punem interesul pentru bunul public deasupra celor cateva intreprinderi si banci criminale. Suntem multumiti de faptul ca am reusit sa impunem propunerea Verzilor de a intari registrul din piata imobiliara, astfel incat sa se stie cine este proprietarul de drept al unor terenuri si proprietati”, a mai spus Giegold.

In opinia sa, domeniul imobiliar este deseori utilizat in mod abuziv cu scopul spalarii banilor, si este esential sa existe informatii publice cu privire la cel care beneficiaza de proprietatea detinuta.
 
”In atat de multe din cazurile recente de evitare a platii taxelor, implementarea deficitara a creat la fel de multe probleme ca si legislatia insuficienta. Propunerea noastra, sustinuta de majoritate, va oferi Comisiei Europene puterea de a verifica autoritatile competente din statele membre pentru a se asigura ca acestea aplica regulile, astfel incat sa impiedice aparitia unor noi scandaluri in acest domeniu”, a adaugat Giegold.

Amendamentele mentionate vor fi supuse votului in Plenul Parlamentului luna aceasta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus