Inscrierile in Programul Start-Up Nation incep in 15 iunie

Programul Start-Up Nation, prin care firmele pot primi o finantare nerambursabila de pana la 200.000 de lei, va fi lansat pe 15 iunie. Finantarea reprezinta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Firmele intrate in program sunt obligate, insa, sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata si cu norma intreaga cel putin doi salariati.

Aplicatia de inscriere a firmelor noi pentru a fi selectate in program va fi deschisa timp de o luna. Inscrierea in program se face online si finantarea se acorda potrivit unui punctaj, maximul posibil fiind 100, iar cel minim pentru accesul in program - 50. Admiterea in program se face potrivit principiului primul venit primul servit.

In acest program, ministerul vrea sa selecteze si o banca partenera care sa acorde credite-punte cu dobanzi mai avantajoase decat cele obisnuite de pe piata. Cu aceste credite-punte, beneficiarii care nu dispun de lichiditati ar putea sa-si plateasca furnizorii de echipamente care nu accepta plati amanate, iar apoi, banca sa primeasca rambrsarile de la stat in contul beneficiarului.

In ce conditii pot lua firmele din program credite de la banca?

Ministerul a stabilit si conditiile pentru aceste credite, respectiv o dobanda de maxim 5% pe an la creditul-punte, comision de garantare anual aferent creditului punte de maxim 3,8% din valoarea garantata iar plafonul de garantare este de 80% din valoarea creditului.

Institutia mai anunta ca banca partenera va fi selectata imediat dupa deschiderea aplicatiei de inscriere.

In schema de minimis Startup Nation 2017 se prevad printre cheltuielile eligibile (care pot fi decontate de stat): "cheltuieli financiare aferente creditelor/garantiilor obtinute pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate in cadrul programului, pentru solicitantii care utilizeaza credit pentru implementarea proiectului".

Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe baza de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare de dupa momentul semnarii acordului de finantare, pentru perioada de implementare.

Cu toate acestea, in urma cu ceva vreme, secretarul de stat in Ministerul de resort, Ilan Laufer a precizat ca se deconteaza comisionul la fondul de garantare, fiind cheltuiala eligibila in program, dar dobanda catre banca va trebui suportata de beneficiar.

Ce firme pot intra in program?

Pentru a intra in program, o firma trebuie sa fie creata dupa aparitia Ordonantei de infiintare a programului (30 ianuarie 2017), are capital integral privat, un CAEN eligibil, nu are datorii la buget, nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, insolventa, faliment, nu i s-a cerut sa returneze un alt ajutor de stat si nu a depasi plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei executii financiare consecutive pentru o intreprindere unica.

Pe de alta parte, o serie de domenii sunt excluse de la finnatare. Printre acestea se numara intermedierile financiare, activitatile de asigurare/ reasigurare, cumparari/vanzari de imobile, productia/comercializarea de bauturi sau tutun, activitatile de pescuit, unele activitati in agricultura si multe altele.

Normele de aplicare ale ordonantei arata ca programul va fi finantat din buget in perioada 2017-2020, fiind prevazuta acordarea de ajutoare de minimis pentru un numar maxim anual de 10.000 de beneficiari, ceea ce inseamna o finantarea de 2 miliarde de lei anual.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus