Impozit pe profit si TVA: Modificari propuse pentru 2012

Ministerul Finantelor doreste ca angajatorii sa poata deduce integral cheltuielile cu indemnizatia platita salariatilor pe perioada delegarii, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal in 2012. De asemenea, firmele ar putea avea posibilitatea de a opta intre sistemul de plata trimestriala si anuala a impozitului pe profit.

Ministerul Finantelor Publice a publicat recent pe site-ul sau un proiect de act normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificarea si completarea OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Mentionam din start ca proiectul este supus dezbaterii publice si forma finala a actului normativ aprobat poate fi semnificativ diferita.

Prezentam in cele ce urmeaza principalele modificari si completari aduse Codului Fiscal in domeniul impozitului pe profit si TVA :

A.    Impozit pe profit

  • In prezent, cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor, pentru deplasarile in Romania si in strainatate, reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
Proiectul prevede eliminarea limitarii deductibilitatii fiscale a cheltuielilor cu   indemnizatia de deplasare acordata salariatilor la 2,5 fata de nivelul pentru institutii publice, in vederea sustinerii activitatii desfasurate de contribuabili, in corelare cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu reglementarile privind impozitul pe venit, respectiv contributii sociale.

Astfel, vor fi deduse integral la nivelul angajatorului cheltuielile cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, concomitent cu impozitarea acestor drepturi de deplasare cu impozit pe venit si contributii sociale, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice prin hotarare de Guvern.
  • In ceea ce priveste modalitatea de calcul, declarare si plata a impozitul pe profit, exista in prezent trei sisteme:
         - sistemul de calcul, declarare si plata anuala a impozitului pe profit, cu efectuarea trimestriala de plati anticipate, in contul impozitului pe profit, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, aplicabil de catre societatile bancare, persoanele juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, cu regularizare la 25 aprilie;
        - sistemul de calcul, declarare si plata anuala a impozitului pe profit, fara efectuarea trimestriala de plati anticipate, aplicabil de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura;
        - sistemul de calcul, declarare si plata trimestriala a impozitului pe profit, aplicabil de catre celelalte categorii de contribuabili, cu regularizare la 25 aprilie.

Incepand cu anul 2012, sistemul de calcul, declarare si plata anuala a impozitului pe profit, cu efectuarea trimestriala de plati anticipate, era obligatoriu pentru toate categoriile de contribuabili, cu exceptia organizatiilor nonprofit si a contribuabililor care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, care vor aplica in continuare sistemul de plata anuala a impozitului pe profit fara efectuarea de plati anticipate.

Proiectul prevede introducerea posibilitatii contribuabililor de a opta intre sistemul de plata trimestriala a impozitului pe profit si sistemul de plata anuala a impozitului pe profit cu efectuarea de plati anticipate, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

Sistemul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, nu se modifica.

De retinut ca societatile nou-infiintate, cele care, in anul precedent, au fost pe pierdere, s-au aflat in inactivitate temporara, au declarat ca nu desfasoara activitate la sediul social sau au platit impozit pe veniturile microintreprinderilor si nu se mai incadreaza in cerinte vor trece automat la plata trimestriala a impozitului pe profit.

Tot potrivit proiectului de act normativ, incepand cu anul 2012 contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator. Exceptie fac organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin majoritatea veniturilor din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, aceste doua categorii fiind obligate sa declare si platesca impozitul pe profit, anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
  • Referitor la includerea in profitul impozabil a rezervelor din reevaluare aferente mijloacelor fixe (imobilizari corporale si terenuri), deduse total sau partial, se propune clarificarea unor situatii in care mijloacele fixe respective sunt transferate altor contribuabili, ca urmare a efectuarii unor operatiuni de:
           - contributii cu active la capitalul social al unei persoane juridice in schimbul unor titluri de participare la aceasta persoana juridica ;
           - fuziune sau divizare, efectuate potrivit legii ;
           - schimbare, din ratiuni economice, in titluri de participare sau stocuri

Prevederile propuse clarifica faptul ca aceste rezerve urmeaza sa fie impozitate de contribuabilul care preia mijloacele fixe reevaluate, cu respectarea regulilor fiscale pe care le-ar fi aplicat contribuabilul cedent, daca transferul respectiv nu ar fi avut loc.
  • Institutia fiduciei este o institutie noua, de sine statatoare, reprezentand o modalitate de organizare a patrimoniului, independenta de cea a administrarii bunurilor altuia, preluata in noul Cod civil din Codul civil francez.
Proiectul stabileste regimul fiscal al contractelor de fiducie, incheiate de persoanele juridice romane potrivit Codului civil, cu referire la obligatiile fiscale ale fiduciarului. De asemenea se stabileste regimul fiscal al masei fiduciare transferate in situatia in care beneficiarul este diferit de constituitor.

B.    Taxa pe valoarea adaugata
  • In cadrul Titlului VI, pe langa prevederile obligatorii ale Directivei 2006/112/CE au fost transpuse si anumite prevederi optionale. Una dintre aceste prevederi instituie o perioada maxima de decontare (de un an) in cazul serviciilor care determina decontari sau plati succesive.
Proiectul prevede eliminarea obligatiei de a colecta TVA la expirarea unei perioade de un an, in cazul serviciilor care determina decontari sau plati succesive, cum sunt, de exemplu, serviciile de constructii-montaj.

Suzana Adamache este Tax Partner la Finexpert.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus