IMM-urile romanesti, printre cele mai performante din Uniunea Europeana

Comisia Europeana celebreaza saptamana IMM-urilor, ocazie cu care a prezentat un raport privind evolutia firmelor mici si medii in raport cu criza financiara. IMM-urile din Romania au fost incluse in categoria cea mai buna, alaturi de tari precum Marea Britanie, Germania si Suedia, pentru valoarea adaugata si numarul de locuri de munca create.

Raportul prezentat de Comisia Europeana situeaza sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la baza economiei UE. In 2010, in cadrul Uniunii erau inregistrate circa 20,8 milioane IMM-uri ce activau in sectoare non-financiare. Dintre acestea, 19,2 milioane reprezinta microintreprinderi, cu mai putin de 10 angajati.

IMM-urile furnizeaza peste doua treimi din totalul locurilor de munca in sectorul privat si contribuie cu 58,4% la formarea PIB.

“Faptul ca recuperarea din 2010 a fost sustinuta de IMM-uri subliniaza importanta lor pentru cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Europa are nevoie de noi antreprenori, inovativi si creativi, pregatiti sa isi asume riscuri. Aceasta este principala cale de revenire”, a precizat Antonio Tajani, comisarul european pentru Industrie si Antreprenoriat si vicepresedintele Comisiei Europene.

Romania, in rand cu Marea Britanie si Germania

Daca in alte statistici Romania se afla pe ultimele locuri, de obicei alaturi de Bulgaria, in cazul sectorului IMM, Comisia Europeana a introdus firmele autohtone in grupa tarilor cu performanta ridicata, atat in ceea ce priveste cresterea valorii adaugate cat si a locurilor de munca create in 2010.

Alaturi de Romania, in cadrul grupei cu cea mai buna performanta a sectorului IMM au fost incluse Austria, Germania, Luxemburg, Malta, Suedia si Marea Britanie.

Cea de-a doua grupa cuprinde tari unde IMM-uri si-au majorat valoarea adaugata creata, dar nu au contribuit la crearea de noi locuri de munca. In aceasta categorie sunt incluse firmele mici din Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franta, Cipru, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia si Finlanda.

Cele mai neperformante sectoare IMM se regasesc in Grecia, Irlanda, Spania, Letonia si Lituania. Aici micii antreprenori nu au reusit sa isi majoreze nici valoarea adaugata si nici nu au creat noi locuri de munca.

In Romania, Guvernul a demarat o serie de programe pentru stimularea in special a tinerilor antreprenori si pentru impulsionarea finantarii bancare, precum programul Start, programul de subventionare a infiintari de intreprinderi sau programul Kogalniceanu.

Dintre programele care sprijina accesul la finantare, in primele doua cazuri, CEC Bank a fost singura banca inscrisa. Cel mai recent proiect - cardul Kogalniceanu  - beneficiaza insa de participarea a 11 banci.

IMM-urile asigura majoritatea locurilor de munca din sectorul privat

Intreprinderile mici si mijlocii nu beneficiaza intotdeauna de atentia cuvenita, guvernul fiind mult mai dispus sa negocieze facilitati majore pentru atragerea marilor companii straine.  Exemplul aratat de plecarea Nokia din Romania arata insa ca sprijinirea micilor intreprinzatori are efecte mai de durata atat in ceea ce priveste cresterea economica, cat si crearea de noi locuri de munca.

In Romania, IMM-urile reprezinta 99,7% din totalul companiilor, contribuie cu 45,7% la formarea PIB. In schimb, ofera 68,1% din totalul locurilor de munca din sectorul privat, fiind astfel cel mai important canal prin care somajul se poate combate.

Statisticile Comisiei Europene estimeaza o crestere a numarului de IMM-uri de 2,3% in 2011 si o imbunatatire a valorii aduse de acestea cu 7,1%.

Printre principalele proiecte derulate de Comisie se numara facilitarea infiintarii unei societati in cel mult trei zile si la un cost de 200 euro.

De asemenea, se doreste facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor, avand in vedere ca ultimii ani au evidentiat o crestere a numarului de cereri de credit refuzate.

“Situatia actuala privind accesul la finantare demonstreaza ca in ciuda initiativelor de pana acum, raman inca multe masuri ce trebuie luate la nivel national pentru a ajuta IMM-urile sa iasa din criza”, precizeaza Comisia Europeana.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus