Formularul 088 dispare, dar revine sub alta denumire

Noua procedura pentru inregistare in scopuri de TVA a fost publicata in Monitorul Oficial, insa a starnit controverse inca de la publicarea de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). O serie de consultanti spun ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic, exceptand denumirea declaratiei.

Formularul 088 a fost puternic contestat de mediul de afaceri pentru complexitatea si inutilitatea multor date solicitate, multe dintre ele aflandu-se deja in posesia statului prin alte institutii. In acest context, partidul de guvernare a promis, iar actualul Guvern a decis, eliminarea lui. Numai ca, se pare, noua formula nu difera de cea veche.

Unii consultanti sustin ca noul proiect de Ordin ANAF privind criteriile de inregistrare in scop de TVA este o copie la virgula a vechiului ordin din, care s-a eliminat doar sintagma „Formular 088”.

Noua procedura, cel putin la fel de netransparenta ca si cea veche

Specialistii in fiscalitate reclama aceeasi netransparenta la criteriile de evaluare in functie de care firma este incadrata la risc scazut , mediu sau ridicat.

Mai mult, daca anterior, in urma completarii Formularului 088, sansele de a primi codul de TVA erau rezonabile, in prezent, decizia ramane exclusiv la dispozitia reprezentantului ANAF.

Acest aspect reiese, de altfel, si dintr-un comunicat al institutiei, prin intermediul caruia noul presedinte al ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, cel care a semnat ordinul pentru eliminarea 088 in ziua in care a fost numit in functie, a cerut  tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind  inregistrarea in scopuri de taxa pe valoare adaugata,  „respectarea principiului bunei credinte, cu privire la analiza tuturor solicitarilor de inregistrare in scop de TVA”.

Pe de alta parte, ANAF sustine ca organele fiscale vor aplica „in mod unitar aceasta procedura”.

Presedintele ANAF descopera evaziunea fiscala pe TVA

Mai mult, presedintele Fiscului ajunge la vorba predecesorilor si recunoaste faptul ca procedura de inregistrare in scop de TVA trebuie mentinuta, fiind prevazuta in Codul Fiscal, dar si din cauza nivelului „inca ridicat al evaziunii fiscale”.

Mai mult, actualul presedinte remarca evolutiile pozitive din perioada in care Formularul 088 a fost in vigoare.

„Din analizele noastre a rezultat faptul ca, desi numarul firmelor inregistrate in scop de TVA a scazut in anul 2016 comparativ cu 2015, se constata o crestere a bazei aferente TVA colectat. Aceasta situatie creeaza premisele unui mediu concurential sanatos, in care numarul firmelor care au comportament de tip fantoma s-a diminuat in mod considerabil, iar efectul se resimte in piata tranzactiilor”, subiniaza ANAF.

Practicile de fraudare a TVA, aceleasi ca intotdeauna

De asemenea, sunt amintite si practicile de fraudare a TVA, aceleasi care au stat la baza argumentatiei in momentul introducerii celebrei declaratii.

„Exista practici identificate de ANAF, in care un detinator al unui cod de TVA deruleaza operatiuni comerciale, intr-un termen foarte scurt, fara a declara si plati taxa pe valoare adaugata sau achizitioneaza cu taxare inversa produse din statele membre ale Uniunii Europene si vinde la un pret sub-evaluat, distorsionand, astfel, mediul concurential", a explicat presedintele Fiscului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus