Formularul 088 dispare, dar revine sub alta denumire


Noua procedura pentru inregistare in scopuri de TVA a fost publicata in Monitorul Oficial, insa a starnit controverse inca de la publicarea de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). O serie de consultanti spun ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic, exceptand denumirea declaratiei.


Formularul 088 a fost puternic contestat de mediul de afaceri pentru complexitatea si inutilitatea multor date solicitate, multe dintre ele aflandu-se deja in posesia statului prin alte institutii. In acest context, partidul de guvernare a promis, iar actualul Guvern a decis, eliminarea lui. Numai ca, se pare, noua formula nu difera de cea veche.

Unii consultanti sustin ca noul proiect de Ordin ANAF privind criteriile de inregistrare in scop de TVA este o copie la virgula a vechiului ordin din, care s-a eliminat doar sintagma „Formular 088”.

Noua procedura, cel putin la fel de netransparenta ca si cea veche

Specialistii in fiscalitate reclama aceeasi netransparenta la criteriile de evaluare in functie de care firma este incadrata la risc scazut , mediu sau ridicat.

Mai mult, daca anterior, in urma completarii Formularului 088, sansele de a primi codul de TVA erau rezonabile, in prezent, decizia ramane exclusiv la dispozitia reprezentantului ANAF.

Acest aspect reiese, de altfel, si dintr-un comunicat al institutiei, prin intermediul caruia noul presedinte al ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, cel care a semnat ordinul pentru eliminarea 088 in ziua in care a fost numit in functie, a cerut  tuturor structurilor subordonate, responsabile cu aplicarea procedurii privind  inregistrarea in scopuri de taxa pe valoare adaugata,  „respectarea principiului bunei credinte, cu privire la analiza tuturor solicitarilor de inregistrare in scop de TVA”.

Pe de alta parte, ANAF sustine ca organele fiscale vor aplica „in mod unitar aceasta procedura”.

Presedintele ANAF descopera evaziunea fiscala pe TVA

Mai mult, presedintele Fiscului ajunge la vorba predecesorilor si recunoaste faptul ca procedura de inregistrare in scop de TVA trebuie mentinuta, fiind prevazuta in Codul Fiscal, dar si din cauza nivelului „inca ridicat al evaziunii fiscale”.

Mai mult, actualul presedinte remarca evolutiile pozitive din perioada in care Formularul 088 a fost in vigoare.

„Din analizele noastre a rezultat faptul ca, desi numarul firmelor inregistrate in scop de TVA a scazut in anul 2016 comparativ cu 2015, se constata o crestere a bazei aferente TVA colectat. Aceasta situatie creeaza premisele unui mediu concurential sanatos, in care numarul firmelor care au comportament de tip fantoma s-a diminuat in mod considerabil, iar efectul se resimte in piata tranzactiilor”, subiniaza ANAF.

Practicile de fraudare a TVA, aceleasi ca intotdeauna

De asemenea, sunt amintite si practicile de fraudare a TVA, aceleasi care au stat la baza argumentatiei in momentul introducerii celebrei declaratii.

„Exista practici identificate de ANAF, in care un detinator al unui cod de TVA deruleaza operatiuni comerciale, intr-un termen foarte scurt, fara a declara si plati taxa pe valoare adaugata sau achizitioneaza cu taxare inversa produse din statele membre ale Uniunii Europene si vinde la un pret sub-evaluat, distorsionand, astfel, mediul concurential", a explicat presedintele Fiscului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus