top banner

Firmele vor plati CAS si CASS mai mari pentru contractele part-time

18 Iulie 2017 | Autor: Conso

Firmele ar putea fi obligate sa plateasca la stat contributii pentru sanatate si pensii mai mari pentru angajatii part-time sau pentru cei cu contracte pe baza de norma. Pentru veniturile mai mici decat salariul minim pe economie, CAS si CASS se vor calcula la nivelul acestuia.
Prevederea este cuprinsa intr-un proiect elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si este prevazut sa intre in vigoare la data de 1 august, cu aplicare pentru veniturile obtinute in aceasta luna.
Autoritatile au incercat si in trecut sa implementeze un astfel de sistem, cu plata contributiilor cel putin la nivelul salariului minim pentru venituri din dobanzi si dividende, insa au realizat ca pot fi multiple situatii in care, pentru venituri nesemnificative (uneori cativa lei), beneficiarul era obligat sa suporte taxe mult mai mari. Astel, la jumatatea anului trecut s-a renuntat la idee.
Guvernul protejeaza angajatii pe banii firmelor
De data aceasta, insa, Guvernul isi justifica intentia prin protectia salariatilor de presupusele abuzuri ale angajatorilor, care ii inregistreaza cu norme reduse pentru a plati taxe mai mici la stat.
Actul urmareste “descurajarea angajatorilor care, in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca”, se arata in proiectul citat.
Astfel, statul isi recunoaste incapacitatea de a ii controla si sanctiona pe cei incorecti, si decide sa ii pedepseasca pe cei corecti, impunandu-le taxe mai mari. Pentru ca, in cazul in care un angajat chiar lucreaza patru ore pe zi, si obtine un salariu mai mic decat salariul minim, angajatorul va fi obligat sa ii platesca la stat contributiile pentru un program de opt ore, la nivelul salariului minim.
Autoritatile sustin ca, astfel, se va elimina „munca la gri” si vor fi protejate drepturile salariatilor la pensie si sanatate. “Totodata, prin masura propusa se elimina si inechitatile existente fata de angajatorii care incheie in mod corect contracte individuale de munca cu timp normal”, se mai arata in document.
Sunt exceptati de la prevederile actului mentionat salariatii, elevii sau studentii, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare, ucenicii in varsta de pana la 18 de ani, persoanele cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, pensionarii pentru limita de varsta din sistemul public de pensii. Nu sunt, insa, exceptati, pensionarii care beneficiaza de pensii in baza unor legi speciale si nici care obtin si alta pensie, in afara celei de stat.
In prezent, contributiile sociale se aplica la veniturile efectiv incasate de salariat, chiar daca acesta este sub nivelul salariului minim.
Cate contracte ar putea fi afectate?
Ministerul Finantelor prezinta si o analiza a contractelor de munca ce ar putea fi afectate de noua reglementare, din care reiese ca mai putin de 370.000 de persoane ar putea intra sub incidenta noii reglementari. Cate din aceste contracte sunt incorecte...nu se stie!
O alta contradictie consta in faptul ca autoritatile nu sustin plafonarea contributiilor, pentru cei cu venituri ridicate (aceasta a functionat doar o luna, in ianuarie 2017), dar vor sa impuna o limita minima pentru acestea.
Intentia Guvernului vine in contextul in care costurile angajatorilor cu contributiile la asigurarile sociale au crescut semnificativ dupa ce autoritatile au decis eliminarea plafonarii bazei de impunere, la 1 februarie 2017.
Platim ca in vest servicii incomparabile
Portivit unei analize Deloitte, Romania a pierdut 11 locuri intr-un clasament realizat dupa costul contributiilor de asigurari sociale, in care sunt incluse 27 de tari ale Spatiului Economic European (SEE), dupa ce plafonarea bazei de calcul a fost eliminata de la 1 februarie 2017, ajungand pe locul 7. Anterior, tara noastra se afla pe locul 18 in clasament.
Cele mai mari costuri ale contributiilor de asigurari, de peste 45%, sunt in Franta, Ungaria, Belgia, Grecia si Italia. La polul opus se pozitioneaza Malta, Bulgaria, Cipru, Islanda si Irlanda. Circa 60% dintre statele din studiu au impus un plafon la calculul contributiilor de asigurari.
“Observam ca tarile cu cele mai mari costuri sunt, in mod oarecum evident, si cele care nu au plafon. (...) Romania impune contributii comparabile cu Germania si Belgia, fara a oferi si beneficii comparabile asiguratilor”, sustine Monica Tariuc, manager Deloitte Romania.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul