Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

 
Pe locul doi la capitolul finantare este creditul furnizor si abia pe trei creditul bancar, reiese din Carta Alba a IMM-urilor, ajunsa la editia a XVI-a, realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
 
In cazul creditului bancar, procentul celor care apeleaza la o astfel de forma de finantare este in scadere semnificativa, de la 19,5% anul trecut, la 15,7% in prezent.
 
Reprezentantii Consiliului sustin ca aceasta reprezinta o problema reala pentru firmele din Romania, pentru ca pe baza de autofinantare nu se poate obrine o dezvoltare puternica, cu atat mai putin cu pretentii de internationalizare.
 
“8 din 10 firme se autofinanteaza. Aceasta a fost si ramane o problema sistemica si poate, impreuna cu autoritatile, ar trebui sa facem ceva pentru a imbunatati accesul la finantare pentru firmele mici si mijlocii”, a declarat presedintele Consiliului, Florin Jianu.
 
Cat despre fondurile europene, acestea raman in continuare inabordabile pentru antreprenori, doar 1 din 10 spunand ca acestea reprezinta o oportunitate de finantare.
 
Care sunt cele mai grave probleme ale firmelor?
 
Si totusi, problema finantarii nu este cea mai grava cu care se confrunta firmele din Romania.
 
Birocratia, lipsa fortei de munca si fiscalitatea excesiva pe munca sunt in continuare dificultatile cele mai importante pentru IMM-uri.
 
Anul trecut, birocratia ocupa locul al doilea in topul problemelor cu care se confrunta micile afaceri, dupa concurenta neloiala (care anul acesta ocupa locul 4).

Comparativ cu anul trecut, problemele legate de forta de munca au urcat pe locul doi (46% din intreprinzatori mentionandu-le) de pa locul sapte (35%).
 
Si problemele legate de inflatie sunt tot mai des evocate de intreprinzatori. In 2017, 30% dintre antreprenori se plangeau de cresterea preturilor, iar in 2018 procentul a urcat la 40%. Acesta ester unul din factorii care afecteaza profund competitivitatea firmelor si economia nationala, subliniaza Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al CNIPMMR. 
 
Pe de alta parte, 3 din 10 intreprinzatori romani considera evolutia mediului de afaceri ca fiind una pozitiva in 2018. Acest trend este in crestere fata de anul trecut cu aproximativ 4 procente.
 
Printre principalele oportunitati in afaceri ale IMM-urilor in anul 2018, antreprenorii chestionati au precizat: cresterea pe piata interna — 67,80%, penetrarea pe noi piete — 54,38%, asimilarea de noi produse — 44,90%, folosirea de noi tehnologii — 43,47%, obtinerea unui grant — 41,68%, realizarea unui parteneriat de afaceri — 24,69%, sporirea exporturilor — 21,82%.
 
De asemenea, cercetarea arata ca 11,17% dintre participantii la sondaj au anticipat o evolutie pozitiva a situatiei economice a Romaniei in anul 2018, procent aproape identic cu cel din anul anterior (2017: 11,07%).

In acelasi timp, 30,87% dintre intreprinderi au estimat ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2018 va favoriza derularea activitatilor intreprenoriale. Acesta este cel mai ridicat procent de dupa criza, spune Ovidiu Nicolescu, insa nu s-a ajuns inca la nivelul anterior crizei, cand 50% dintre antreprenori sustineau ca mediul afaceri din Romania este favorizant dezvoltarii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus