Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Autor: Conso |

Publicat in: IMM

 

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.
 
Pe locul doi la capitolul finantare este creditul furnizor si abia pe trei creditul bancar, reiese din Carta Alba a IMM-urilor, ajunsa la editia a XVI-a, realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
 
In cazul creditului bancar, procentul celor care apeleaza la o astfel de forma de finantare este in scadere semnificativa, de la 19,5% anul trecut, la 15,7% in prezent.
 
Reprezentantii Consiliului sustin ca aceasta reprezinta o problema reala pentru firmele din Romania, pentru ca pe baza de autofinantare nu se poate obrine o dezvoltare puternica, cu atat mai putin cu pretentii de internationalizare.
 
“8 din 10 firme se autofinanteaza. Aceasta a fost si ramane o problema sistemica si poate, impreuna cu autoritatile, ar trebui sa facem ceva pentru a imbunatati accesul la finantare pentru firmele mici si mijlocii”, a declarat presedintele Consiliului, Florin Jianu.
 
Cat despre fondurile europene, acestea raman in continuare inabordabile pentru antreprenori, doar 1 din 10 spunand ca acestea reprezinta o oportunitate de finantare.
 
Care sunt cele mai grave probleme ale firmelor?
 
Si totusi, problema finantarii nu este cea mai grava cu care se confrunta firmele din Romania.
 
Birocratia, lipsa fortei de munca si fiscalitatea excesiva pe munca sunt in continuare dificultatile cele mai importante pentru IMM-uri.
 
Anul trecut, birocratia ocupa locul al doilea in topul problemelor cu care se confrunta micile afaceri, dupa concurenta neloiala (care anul acesta ocupa locul 4).

Comparativ cu anul trecut, problemele legate de forta de munca au urcat pe locul doi (46% din intreprinzatori mentionandu-le) de pa locul sapte (35%).
 
Si problemele legate de inflatie sunt tot mai des evocate de intreprinzatori. In 2017, 30% dintre antreprenori se plangeau de cresterea preturilor, iar in 2018 procentul a urcat la 40%. Acesta ester unul din factorii care afecteaza profund competitivitatea firmelor si economia nationala, subliniaza Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al CNIPMMR. 
 
Pe de alta parte, 3 din 10 intreprinzatori romani considera evolutia mediului de afaceri ca fiind una pozitiva in 2018. Acest trend este in crestere fata de anul trecut cu aproximativ 4 procente.
 
Printre principalele oportunitati in afaceri ale IMM-urilor in anul 2018, antreprenorii chestionati au precizat: cresterea pe piata interna — 67,80%, penetrarea pe noi piete — 54,38%, asimilarea de noi produse — 44,90%, folosirea de noi tehnologii — 43,47%, obtinerea unui grant — 41,68%, realizarea unui parteneriat de afaceri — 24,69%, sporirea exporturilor — 21,82%.
 
De asemenea, cercetarea arata ca 11,17% dintre participantii la sondaj au anticipat o evolutie pozitiva a situatiei economice a Romaniei in anul 2018, procent aproape identic cu cel din anul anterior (2017: 11,07%).

In acelasi timp, 30,87% dintre intreprinderi au estimat ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2018 va favoriza derularea activitatilor intreprenoriale. Acesta este cel mai ridicat procent de dupa criza, spune Ovidiu Nicolescu, insa nu s-a ajuns inca la nivelul anterior crizei, cand 50% dintre antreprenori sustineau ca mediul afaceri din Romania este favorizant dezvoltarii.

Alte articole din IMM

IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Citeste mai mult

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Ipati Constantinescu

"Am avut un împrumut la Onnen care s-a cesionat la cei de la Tbi Credit. În data de 5. 10. 2018 am achitat suma comunicata ..."

Facebook