Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Firmele romanesti, codase la utilizarea tehnologiilor digitate


Firmele romanesti sunt optimiste in privinta beneficiilor oferite de tehnologia digitala in viitor, dar in prezent sunt in urma celor din Europa la utilizarea acestora. Mai mult, mitul referitor la competentele digitale superioare ale romanilor este demontat intr-un studiu realizat pentru Microsoft la nivel european printre IMM-uri.


Astfel, 84% din respondentii romani (lucratori IT din companii mici si mijlocii) au declarat ca se simt pregatiti sa foloseasca aplicatiile si dispozitivele pe care le au la dispozitie in companie – comparativ cu doar 59% in Europa Occidental?.

In acelasi timp, insa, doar 55% dintre companiile romanesti au un website si 16% o zona online dedicata clientilor, fata de media occidentala (69%, respectiv 21%). Pe de alta parte, lucratorii din Romania sunt in general de acord ca tehnologia le imbunatateste relatia cu clientii si le permite sa isi dezvolte afacerea.

Mai mult, contrar perceptiei generale, tara noastra se plaseaza pe penultimul loc in UE atunci cand vine vorba de competente digitale, iar unul dintre factorii care ne ajuta sa nu ocupam ultima pozitie poate fi numarul mare de specialisti IT din economie. mai reiese din analiza citata.

Pe ultimul loc, dar optimisti...

Cand vine vorba de integrarea tehnologiei in mediul de afaceri, Romania se plaseaza pe ultimul loc in UE.

Cu toate acestea, realizatorii studiului remarca atitudinea pozitiva cu care afacerile romanesti privesc epoca digitala raportat la cele din vestul Europei. Respondentii romani considera ca tehnologia le va ajuta si fluidiza deciziile operationale si strategice (79% versus 59%) sau le va aduce mai multe date relevante despre clienti (67% vs. 53%).


In ceea ce priveste mobilitatea angajatilor, Romania are in continuare o rata scazuta fata de majoritatea statelor europene, 7 din 10 angajati declarand ca trebuie sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu. Totusi se constata o crestere a flexibilitatii fata de 2015, cand 8 din 10 angajati declarau ca trebuie sa fie prezenti la birou pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu, se mai arata in studiul citat.

Romanii, siguri pe protectia datelor...poate prea siguri...

Analiza referitoare la perceptia asupra securitatii arata ca 80% din angajatii chestionati din Romania simt ca informatiile proprii sunt protejate oriunde s-ar afla, in timp ca vest-europenii sunt mai rezervati (67%). Intre manageri, 79% sunt de aceeasi parere cand vine vorba de datele firmei fata de 58% in Europa occidentala. Dintre aceiasi manageri, 72% declara ca afacerea lor dispune de protectie avansata a datelor fata de media vestica de 54%.

Pe de alta parte, un raport Microsoft Security arata ca tara noastra are rate de aparitie a riscurilor de securitate consistent superioare mediei mondiale – (31,3% versus 20,8% pentru ultimul trimestru din 2015) si o medie mai mare de calculatoare detectate ca infectate – 36,4 din 1000 fata de 16,9 media mondiala).

Studiul a fost realizat de IPSOS MORI in 2016, pentru Microsoft, la nivel european printre companiile mici si mijlocii – categorie ce formeaza aproape 99% din totalul companiilor de pe continent. Studiul a abordat teme legate de folosirea datelor si a tehnologiilor de ultima ora pentru a atrage noi clienti, a creste productivitatea si a inova in domeniul de activitate in care activeaza.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus