Firmele resimt tot mai acut cresterea dobanzilor

Reticenta firmelor fata de creditele bancare a scazut usor in ultimele 12 luni, insa ramane extrem de ridicata, in special in cazul IMM-urilor. Problemele intampinate de acestea in accesarea unui imprumut de la o banca sau un IFN raman, in principiu, aceleasi, insa cresterea dobanzilor si comisioanelor este tot mai presanta in ultima perioada.

Din sondajul semestrial derulat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in randul companiilor reiese ca ponderea firmelor care nu au aplicat pentru un credit de la banci/IFN in ultimele 12 luni, din diverse motive, s-a diminuat comparativ cu sondajul anterior, la 78% (de la 85%).

Acest comportament, privind o apetenta scazuta pentru creditare, defineste cu precadere IMM-urile (78%), in timp ce in cazul corporatiilor procentul este in jur de 51%. Dintre firmele care au apelat la astfel de finantare, 86% au avut succes in a reusi sa contracteze creditul si in a primi intreaga suma solicitata.

Dintre IMM-uri, 22% la suta au apelat la finantare de la institutii de credit sau alte institutii financiare nebancare, iar 19% au primit aprobare pentru toata finantarea solicitata. Rata de succes este mai scazuta decat in cazul companiilor mari, in randul carora jumatate au incercat sa obtina un imprumut si 44% au beneficiat de intreaga suma pe care au cerut-o.

Ce probleme au companiile la accesarea unui credit?

Printre dificultatile majore intampinate de companiile nefinanciare in accesarea finantarii de la banci si/sau IFN se afla cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, clauzele contractuale, dar si birocratia, conform raspunsurilor companiilor participante la un sondaj BNR, care au aplicat in vederea contractarii unui credit in ultimele 12 luni.

De asemenea, raportat la sondajul anterior, derulat cu jumatate de an in urma, procentul firmelor care au raspuns ca nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor reprezinta o dificultate majora in accesarea unui credit a crescut cu 9 puncte procentuale.

Costul de finantare are un impact mai ridicat asupra IMM-urilor, comparativ cu companiile de talie mare. Astfel, daca sondajul anterior firmele mici se plangeau in special de cerintele privind valoarea sau tipul garantiei solicitate de institutia financiara, in perioada aprilie 2017 – martie 2018, pe primul loc in ceea ce priveste dificultatile intampinate in accesarea finantarii se afla nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor.

Si in cazul companiilor mari, fata de exercitiul anterior, costul finantarii a avansat pe locul doi in clasamentul obstacolelor privind accesarea unui credit.

Produsele oferite de banci si IFN sunt utilizate in cea mai mare masura de catre firmele din agricultura, in timp ce companiile din constructii si imobiliare apeleaza cel mai putin la aceste tipuri de finantare.

Cum isi alege o firma banca de la care ia credit?

Criteriul principal de selectie a unei institutii financiare de catre firme l-a reprezentat, ca si in exercitiile precedente, relatia de afaceri pe care firma o are deja cu institutia financiara (78% dintre companii). Alte criterii avute in vedere au fost costurile mai reduse, conditiile, termenii de creditare sau clauzele contractuale, precum si reputatia sau notorietatea institutiei financiare

In cazul accesarii fondurilor europene, ca si in exercitiul anterior, companiile nu au avut experienta relevanta in ultimele 12 luni (conform raspunsurilor a 96% dintre participantii la sondaj). O apetenta mai mare pentru fondurile europene se constata in randul companiilor de talie mare, in cazul carora 14% au aplicat pentru proiecte cu astfel de finantare, iar 5% dintre acestea au primit rambursarea fondurilor anterior ultimelor 12 luni.

Per ansamblu, firmele din Romania apeleaza cu greu la finantare externa si prefera sa se sustina din reinvestirea profitului, credit de la actionari sau credit comercial (plata cat mai indelungata a facturilor).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus