Firmele reclama infrastructura de transport si mai putin accesul la finantare

Firmele romanesti considera infrastructura de transport o problema mai mare in calea investitiilor decat accesul la finantare. Prin comparatie, firmele europene vad ca principal obstacol in calea investitiilor incertitudinile generale, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Europeana de Investitii (BEI).

Astfel, incertitudinile generale se afla pe prima pozitie a listei de impedimente in calea investitiilor viitoare in UE si Romania, dar, in cazul tarii noastre, aproximativ 60% dintre firmele participante la sondaj considera infrastructura de transport a tarii un impediment. In acelasi timp, 38% dintre companiile din UE considera infrastructura o bariera in calea investitiilor. Alte obstacole constau in reglementarea mediului de afaceri si disponibilitatea redusa a fortei calificate de munca.

Doar 12% dintre firme se confrunta cu constrangeri de finantare

Conform sondajului, aproximativ 12% dintre firmele romanesti participante la sondaj se confrunta cu constrangeri de finantare, iar finantarea din surse interne se mentine la un nivel ridicat.

Insa, desi accesul la finantare nu reprezinta o problema, in general, exista unele firme care sustin ca se confrunta cu dificultati mai mari in accesarea cu succes a surselor externe de finantare comparativ cu alte firme.

Totodata, apelarea cu preponderenta la finantarea din surse interne ridica, de regula, obstacole mai mari pentru firmele mici si inovative, mai reiese din studiul mentionat.

Conform sondajului, aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca au efectuat un volum corespunzator de investitii in ultimii trei ani. Pe de alta parte, ponderea firmelor care considera ca au investit prea putin este mai ridicata in Romania comparativ cu alte tari din UE.

Firmele din Romania investesc preponderent in active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind directionat catre cercetare si dezvoltare si catre pregatirea profesionala a salariatilor. Asadar, perspectivele privind investitiile in Romania sunt mixte, sustin expertii BEI. In opinia acestora, climatul politic si cadrul de reglementare reprezinta principalele obstacole pe termen scurt la adresa realizarii investitiilor, iar nivelurile productivitatii sunt mult inferioare mediei UE.

Investitii mari, dar ineficiente

Astfel, din studiul BEI mai reiese faptul ca necesarul de investitii in Romania ramane ridicat, desi, ca volum, tara noastra se afla aproape de media europeana, insa eficienta investitiilor este foarte redusa.

Sondajul realizat de Grupul BEI privind investitiile si finantarea investitiilor – cazul Romaniei a fost dat publicitatii in cadrul conferinte comune BNR-BEI. Sondajul prezinta informatii unice referitoare la activitatea investitionala a firmelor din Romania, planurile acestora de investitii si opiniile asupra factorilor care franeaza investitiile.

„Sondajul, care se desfasoara la nivel european, inclusiv aici, in Romania, pune la dispozitia Bancii UE un instrument solid de politica pentru ca aceasta sa aiba o mai buna cunoastere a planurilor si a necesarului de investitii ale firmelor, precum si a constrangerilor aferente, si sa poata oferi sustinere in acest sens. Beneficiind de resurse extinse de personal la nivel local si de sprijin deplin de la Luxemburg, BEI se declara pregatita sa finanteze investitiile suplimentare ale companiilor romanesti”, a declarat Andrew McDowell, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI).

Aceasta prezinta o serie de concluzii formulate in baza unor interviuri telefonice cu 476 de firme din Romania in perioada iulie-octombrie 2016. Ancheta face parte din Sondajul anual realizat de grupul BEI privind investitiile si finantarea investitiilor (EIBIS), desfasurat la nivelul UE in randul a 12.500 de firme, care colecteaza informatii cantitative despre activitatile de investitii ale IMM-urilor si companiilor mari, despre cerintele de finantare ale acestora si despre dificultatile cu care se confrunta.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus