Creste plafonul de scutire de TVA de la 1 ianuarie 2018


Romania primeste o noua derogare de la Uniunea Europeana in privinta plafonului de TVA. Consiliul Uniunii a aprobat recent aceasta derogare, astfel ca, intre 2018 si 2020, plafonul pana la care firmele vor fi scutite de obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA va fi de 300.000 de lei, majorat de la 220.000 de lei.


In cazul in care nu s-ar fi obtinut derogarea, in Romania s-ar fi revenit la plafonul anterior de 118.000 de lei incepand de anul viitor.

"Prin derogare de la articolul 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE, Romania este autorizata sa acorde o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri anuala nu depaseste echivalentul in moneda nationala a 88 500 EUR la cursul de schimb din ziua aderarii sale”, se mentioneaza in actul citat.

Acest plafon a fost solicitat Comisiei Europene de autoritatile romane printr-o scrisoare inregistrata de Comisie la 26 aprilie 2017, prin care Romania a solicitat o autorizare de prelungire a derogarii de la articolul 287 punctul 18 din Directiva 2006/112/CE si, in acelasi timp, de ridicare a pragului de scutire la echivalentul in moneda nationala al sumei de 88 500 euro.

Decizia Consiliului fost adoptata recent si a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

In Romania este in vigoare o derogare obtinuta inca din 2012

In prezent, Romania beneficiaza de o derogare obtinuta inca din 2012 si prelungita ulterior, potrivit careia pragul de scutire de TVA este fixat la 65.000 de euro, echivalentul a 220.000 de lei.

Intentia autoritatilor de a majora plafonul actual, de 220.000 de lei, de la care firmele sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA, la valoarea de 300.000 de lei (88.500 de euro), este inclusa intr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ce a trecut de Senat in iunie 2017 si care se afla acum, pentru votul decisiv, la Camera Deputatilor.

Insa, pentru ca noua masura sa poata fi aplicata, autoritatile aveau nevoie de o noua aprobare din partea Consiliului Uniunii Europene, in conditiile in care nu se doreste doar prelungirea situatiei actuale, ci si cresterea plafonului maxim.

Odata ce Consiliul a aprobat solicitarea Romaniei, proiectul de act normativ isi va putea continua traseul legislativ si va putea fi adoptat in timp util, adica pana la finalul anului.

Codul fiscal stabileste, la articolul 310, ca persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de scutire (65.000 de euro in prezent), poate aplica regimul special de scutire pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform normelor in vigoare.

O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus