top banner

Creditele de la stat ar trebui sa mearga doar la tineri si exclusiv pentru educatie

05 Iunie 2018 | Autor: Conso

Programul de creditare a populatie “Investeste in tine”, anuntat de Guvern, ar trebui sa se adreseze doar tinerilor de pana in 30 de ani si exclusiv pentru studii, indiferent daca sunt angajati sau nu, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Acestia au identificat numeroase neclaritati in programul mentionat, printre care se numara si tipul de cheltuieli eligibile.
Asa cum a fost prezentat de Guvern, programul presupune acordarea unor credite cu dobanda zero persoanelor cu varsta intre 18 si 55 de ani, garantate de stat in proportie de 80%, pe o perioada de maxim 10 ani. Cheltuielile eligibile in cadrul programului provin dintr-o arie larga de zone, de la cursuri de specializare, calificare la cursuri de reconversie profesionala, achizitionarea de calculatoare, plata chiriei, dar si cultura, sanatate (inclusiv medicamente dar si operatii de chirurgie plastica), echipamente sportive si abonamente la activitati sportive (inclusiv fitness) si o parte din constructia sau achizitia unei locuinte.
Bugetul alocat nu ajunge pentru a satisface promisiunile
Bugetul anuntat al programului este de 1 miliard de lei, din care autoritatile spun ca vor acorda credite unui numar de 8 milioane de persoane.
Reprezentantii CNIPMMR spun insa ca, la un calcul simplu, numarul beneficiarilor nu ar putea fi mai mare de 30.000 (daca se tine cont de faptul ca un credit pentru un tanar pana in 26 de ani poate ajunge la maxim 60.000 de lei, iar unul pentru o persoana de peste 26 de ani 55.000 de lei).
“Rezulta in mod clar ca programul nu se poate adresa unui numar de 8 milioane de cetateni, astfel cum rezulta din declaratiile publice ale reprezentantilor Guvernului”, a declarat presedintele Consiliului, Florin Jianu.
In plus, acesta spune ca nu intelege de ce pot beneficia de astfel de imprumuturi si persoanele de peste 26 de ani pentru reconversie profesionala, cand exista programe cu fonduri europene care pot fi accesate in acest scop.
Totodata, in program se mentioneaza ca si somerii pot accesa un astfel de credit, iar pentru cei care nu pot garanta diferenta de 20% din imprumut, pot aduce un codebitor, insa nu este clar daca acesta din urma trebuie sa fie angajat sau nu.
Exemple de succes in alte tari
Florin Jianu mai spune ca ca, in forma prezentata, programul nu se justifica. El a dat ca exemplu programe similare din Olanda si Marea Britanie care se deruleaza cu succes de multi ani. Insa in Olanda, varsta solicitantului nu poate depasi 30 de ani, iar destinatia banilor este exclusiv educatia, cu decontarea lunara a cheltuielilor (cazare, taxe de studiu, cheltuieli pe perioada studiilor). In Marea Britanie exista o agentie speciala (The Student Loans Company) care gestioneaza aceste imprumuturi destinate, de asemenea, sustinerii studiilor.
In Romania, creditele vor putea fi accesate de oricine, pentru aproape orice, suma poate fi cheltuita intr-o singura transa, iar bunul cumparat poate fi vandut. Toate acestea sunt aspecte care nu justifica scopul declarat, mai spun reprezentantii CNIPMMR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul