top banner

Certificarile profesionale internationale, o sansa in plus in cariera

10 Septembrie 2012 | Autor: Dr. Radu Radut

Pregatirea profesionala de inalt nivel tinde sa devina, pe zi ce trece, o cerinta de baza a tot mai multor companii – atat a celor cu capital strain sau a multinationalelor, cat si a celor autohtone. Cele mai cunoscute certificari internationale sunt si cele mai cautate pe piata muncii.
Domeniile contabilitate-audit, financiar-bancar, comunicare-relatii publice, sunt printre cele in care, fara o certificare profesionala internationala devine tot mai greu, daca nu chiar aproape imposibil, sa detii o pozitie importanta in managementul companiei.
Care sunt cele mai cunoscute standarde profesionale internationale?
Standardele profesionale internationale reprezint? un set de competente, cunostinte si bune practici, general valabile, pe care o persoana trebuie sa si le insuseasca pentru o anumita profesiune.  Ele sunt stabilite de asociatii profesionale recunoscute la nivel international, care asigura si examinarea in vederea obtinerii calificarii profesionale respective.
Cele mai cunoscute asociatii profesionale la nivel international, in domeniile mentionate sunt:
•    ACCA - Association of Chartered Certified Accountants (UK);
•    ICAEW - Institute of Chartered Accountants in England and Wales (UK);
•    CFA Institute;
•    Institute of Internal Auditors (SUA);
•    The Chartered Institute of Taxation (UK);
•    CIPR –  The Chartered Institute of Public Relations (UK).
Prin intermediul acestor asociatii profesionale se pot obtine calificari recunoscute la nivel international, adevarate “Passe-partouts” pentru profesiunile respective, care garanteaza atingerea competentelor necesare pentru cei care reusesc sa obtina certificarea respectiva.
Cuvintele cheie pentru aceste calific?ri sunt profesionalism si etica. In afara de subiectele strict profesionale, tematicile de examen cuprind un set important de valori privind etica, in general, si etica profesiunii respective, in mod specific.
Ce diplome si certificari pot fi obtinute
Programul ACCA nu presupune doar dobandirea de cunostinte de contabilitate. Participantii la program vor deprinde o gama intreaga de abilitati si cunostinte legate de finante, fiscalitate, audit, management, drept, banci, economie si sisteme informatice. Cea mai recenta evolutie a programului ACCA ofera studentilor oportunitatea de a obtine o diploma de tip Bachelor in Science Honours in Contabilitate Aplicata.
Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) este cel mai vechi si cel mai important organism de contabilitate din Europa, numarand mai mult de 100.000 de absolventi. Calificarea Chartered Accountant porneste de la punctele forte traditionale ale profesiei de contabil, insa se concentreaza pe cerintele moderne ale mediului de afaceri.
Cursul ofera participantilor experienta financiara si tehnica necesara pentru dezvoltarea unei cariere in contabilitate sau audit, in cadrul sectorului bancar sau in orice tip de companie locala sau internationala.
Prin intermediul CFA Institute se poate obtine calificarea Chartered Financial Analyst. Programul a fost lansat in 1963, cand 268 de analisti de investitii financiare au devenit prima promotie de CFA. De atunci, CFA Institute a organizat aproape 40.000 de examinari CFA si peste 35.000 de profesionisti din domeniul investitiilor si-au castigat dreptul de a folosi acest titlu.
Institutul de Certificare in Relatii Publice (CIPR) este entitatea care ii reprezinta pe practicantii de joburi in zona relatiilor publice din Marea Britanie. Este cea mai mare entitate de acest gen din Europa, avand peste 8.000 de absolventi, implicati in toate aspectele si zonele relatiilor publice. Programul prezinta rolul strategic si functia de management a relatiilor publice, dezvoltand in acelasi timp si abilitatile de punere in practica a conceptelor studiate.
Dr. Radu Radut este Managing Director la Intercollege Global Training

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul