Ce strategii propun reprezentantii IMM-urilor pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene?

CNIPMMR a prezentat o serie de propuneri de strategii pentru a creste gradul de utilizare a fondurilor europene. Propunerile au fost facute in cadrul Forumului National al IMM-urilor.


Forumul a fost organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Ministerul pentru IMM, mediu de afaceri si turism, avand ca trema principala “Strategii nationale si regionale pentru 2014-2020”.

In cadrul evenimentului, reprezentantii Consiliului au prezentat o serie de propuneri menite sa cresca gradul de utilizare a fondurilor europene, in conditiile in care in prezent, Romania se numara printre tarile membre cu cele mai mici grade de absorbtie. De asemenea, Consiliul a accentual necesitatea sustinerii unor programe deja existente

Printre propunerile si sugestiile CNIPMMR se numara :

1.    Cresterea nivelului de educare, formare si insertie profesionala, prin dezvoltarea unui program de educatie intreprenoriala in radul elevilor si studentilor, prin utilizarea elementelor de ucenicie si stagiatura.

O alta propunere din aceeasi sfera vizeaza realizarea unei scheme de garantie pentru tineri care sa asigure crestere gradului de ocupare a acestora, precum si cresterea accesului la formare profesionala prin crearea unui sistem de vouchere de training.

2.    Continuarea finantarii intreprinderilor prin programul de sustinere a crearii de microintreprinderi de catre tinerii antreprenori debutanti, precum si crearea unui mecanism de micro-granturi pentru start-up-uri si crearea unui fond de micro-creditare a companiilor inovatoare.

3.    Stabilirea unor instrumente de suport pentru IMM-uri, precum incubatoare si acceleratoare de afaceri, instrumente pentru dezvoltarea IMM-urilor inovatoare, crearea unui sistem de identificare si transfer a celor mai bune practivi manageriale.

De asemenea, a fost propusa crearea unui program de intarire a capacitatii institutionale a organizatiilor suport pentru IMM-uri, la nivel national, regional si sectorial.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus