Bancile se ascund atunci cand trebuie sa finanteze ieftin IMM-urile

In ciuda interesului declarat pentru sectorul IMM-urilor, bancile nu se inghesuie atunci cand vine vorba de finantare. Un program derulat de Ministerul Economiei cu autoritatile elvetiene, a interesat numai 4 banci. Dintre acestea, doar CEC Bank a reusit sa indeplineasca criteriile impuse.

La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul agentiei specializate, pornirea unui nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.

Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.

Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.

Bancile nu sunt nici interesate, nu au nici oferte atractive

In consectinta, Ministerul Economiei a lansat un anunt de parteneriat prin care a solicitat bancilor sa isi depuna ofertele astfel incat sa devina partenere in cadrul programului.

Printre cerintele minime de participare se numarau 5 ani experienta in Romania si minim 1 an experienta intr-un program similar si sa aiba o sucursala in fiecare judet.

In ceea ce priveste costurile, rata dobanzii trebuie exprimata in functie de Robor la 6 luni, la care se adauga o marja de cel mult 3,5%. Se mai poate percepe un comision de administrare de cel mult 1%, un comision de acordare de maxim 0,5% la care se mai pot adauga si alte taxe, fara a depasi cumulat 1%. Pentru rambursarea anticipata a creditului nu se va solicita comision.

In final, fiecare criteriu de cost primea un punctaj ce ajungea la un maxim de 120 puncte.

Ofertele castigatoare erau declarate cele care obtineau cele mai mari 2 punctaje totale.

Cu toate ca mult mai multe institutii de credit indeplineau criteriile privind prezenta teritoriala, doar cateva banci s-au aratat interesate de acest program: BCR, BRD si CEC Bank. Si Alpha Bank a trimis o oferta, dar abia dupa ora limita anuntata, drept pentru care nu a putut fi inregistrata.

Banca statului, singura banca partenera

In final, insa doar CEC Bank a primit unda verde si va fi partener al programului.

Conform reprezentantilor Ministerului Economiei, oferta de pret CEC Bank a primit 85 de puncte din 120 la capitolul pret. BCR si BRD au obtinut 55, respectiv 56 de puncte, si nu au fost primite in program.

“Dupa expirarea termenului prestabilit, la AE/AC 5 (n.r. structura responsabila din cadrul Ministerului Economiei) nu s-au inregistrat contestatii ale bancilor interesate privind derularea procesului de selectie sau decizia anuntata”, au declarat pentru Conso.ro oficialii Ministerului Economiei.

Sunt dispuse bancile sa scada costurile finantarii?

Acest caz nu face altceva decat sa oglindeasca realitatea pietei bancare romanesti. In ciuda declaratiilor din ultimii 2 ani privind interesul pentru IMM-uri, bancile nu par deschise sa finanteze intreprinderile mici si mijlocii, sau cel putin nu la costurile propuse de autoritati.

Alte programe guvernamentale, precum programul Kogalniceanu, beneficiaza de un interes mult mai mare din partea bancilor. Aici insa, nivelul dobanzii nu este plafonat. Bancile pot solicita oricat iar statul plateste in locul clientilor o parte din cost.

Premisele unor reduceri de costuri raman destul de pesimiste. “Institutiile de credit anticipeaza pentru T1/2013 o inasprire cu o amploare ridicata a standardelor de creditare indiferent de categoria de companii nefinanciare sau maturitate, cresterea restrictivitatii fiind mai accentuata in cazul creditelor pe termen lung”, se arata in ultimul sondaj realizat de BNR in randul bancherilor.

In ceea ce priveste perceptia acestora privind riscul companiilor in functie de dimensiune, microintreprinderile raman considerate cele mai riscante, in procent de 50%. O valoarea similara o inregistreaza si companiile mici, in timp ce companiile medii sunt considerate riscante in proportie de aproximativ 35%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus