Bancile se ascund atunci cand trebuie sa finanteze ieftin IMM-urile


In ciuda interesului declarat pentru sectorul IMM-urilor, bancile nu se inghesuie atunci cand vine vorba de finantare. Un program derulat de Ministerul Economiei cu autoritatile elvetiene, a interesat numai 4 banci. Dintre acestea, doar CEC Bank a reusit sa indeplineasca criteriile impuse.


La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul agentiei specializate, pornirea unui nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.

Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.

Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.

Bancile nu sunt nici interesate, nu au nici oferte atractive

In consectinta, Ministerul Economiei a lansat un anunt de parteneriat prin care a solicitat bancilor sa isi depuna ofertele astfel incat sa devina partenere in cadrul programului.

Printre cerintele minime de participare se numarau 5 ani experienta in Romania si minim 1 an experienta intr-un program similar si sa aiba o sucursala in fiecare judet.

In ceea ce priveste costurile, rata dobanzii trebuie exprimata in functie de Robor la 6 luni, la care se adauga o marja de cel mult 3,5%. Se mai poate percepe un comision de administrare de cel mult 1%, un comision de acordare de maxim 0,5% la care se mai pot adauga si alte taxe, fara a depasi cumulat 1%. Pentru rambursarea anticipata a creditului nu se va solicita comision.

In final, fiecare criteriu de cost primea un punctaj ce ajungea la un maxim de 120 puncte.

Ofertele castigatoare erau declarate cele care obtineau cele mai mari 2 punctaje totale.

Cu toate ca mult mai multe institutii de credit indeplineau criteriile privind prezenta teritoriala, doar cateva banci s-au aratat interesate de acest program: BCR, BRD si CEC Bank. Si Alpha Bank a trimis o oferta, dar abia dupa ora limita anuntata, drept pentru care nu a putut fi inregistrata.

Banca statului, singura banca partenera

In final, insa doar CEC Bank a primit unda verde si va fi partener al programului.

Conform reprezentantilor Ministerului Economiei, oferta de pret CEC Bank a primit 85 de puncte din 120 la capitolul pret. BCR si BRD au obtinut 55, respectiv 56 de puncte, si nu au fost primite in program.

“Dupa expirarea termenului prestabilit, la AE/AC 5 (n.r. structura responsabila din cadrul Ministerului Economiei) nu s-au inregistrat contestatii ale bancilor interesate privind derularea procesului de selectie sau decizia anuntata”, au declarat pentru Conso.ro oficialii Ministerului Economiei.

Sunt dispuse bancile sa scada costurile finantarii?

Acest caz nu face altceva decat sa oglindeasca realitatea pietei bancare romanesti. In ciuda declaratiilor din ultimii 2 ani privind interesul pentru IMM-uri, bancile nu par deschise sa finanteze intreprinderile mici si mijlocii, sau cel putin nu la costurile propuse de autoritati.

Alte programe guvernamentale, precum programul Kogalniceanu, beneficiaza de un interes mult mai mare din partea bancilor. Aici insa, nivelul dobanzii nu este plafonat. Bancile pot solicita oricat iar statul plateste in locul clientilor o parte din cost.

Premisele unor reduceri de costuri raman destul de pesimiste. “Institutiile de credit anticipeaza pentru T1/2013 o inasprire cu o amploare ridicata a standardelor de creditare indiferent de categoria de companii nefinanciare sau maturitate, cresterea restrictivitatii fiind mai accentuata in cazul creditelor pe termen lung”, se arata in ultimul sondaj realizat de BNR in randul bancherilor.

In ceea ce priveste perceptia acestora privind riscul companiilor in functie de dimensiune, microintreprinderile raman considerate cele mai riscante, in procent de 50%. O valoarea similara o inregistreaza si companiile mici, in timp ce companiile medii sunt considerate riscante in proportie de aproximativ 35%.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus