Avalansa de schimbari pentru firme de la 1 februarie

Data de 1 februarie vine cu multe schimbari pentru firme, dar si pentru persoanele fizice. Una dintre cele mai importante se refera la eliminarea celebrului Formular 088, de inregistrare in scop de TVA. Considerat un cosmar de catre companii, formularul a fost introdus la inceputul anului 2016 pentru a combate frauda in domeniul TVA.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a luat decizia eliminarii declaratiei in urma cu aproximativ doua saptamani la solicitarea Guvernului.

„Decizia a rezultat ca urmare a analizei procedurii de inregistrare in scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul ca o serie dintre informatiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum si faptul ca in cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informatiile existente in bazele de date proprii sau care pot fi obtinute de la alte institutii prin intermediul schimbului de informatii”, se arata intr-un comunicat al ANAF.

Cum arata noile proceduri pentru codul de TVA?

Fiscul a publicat, cu doua zile inainte de intrarea in vigoare a noilor reguli de inregistrare in scop de TVA, noile proceduri pentru obtinerea codului de TVA si pentru anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA. Totodata, ANAF a stabilit si criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA. Toate aceste informatii sunt cuprinse intr-un proiect de Ordin care a fost postat pe site-ul institutiei.

„Procedura actuala privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, precum si procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA (...) presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare, si pe de alta parte actualizarea aplicatiilor informatice si a modalitatii in care sunt utilizate informatiile detinute sau obtinute de ANAF, prin schimbul de informatii cu alte entitati”, se mai arata in comunicat.

Formularul 088 a fost puternic contestat de firme din cauza complexitatii si a volumului foarte mare de informatii solicitate. Mai mult, reprezentantii firmelor au sustinut ca multe dintre informatiile solicitate se aflau, in anumite forme, la dispozitia institutiilor statului.

Pe de alta parte, autoritatile au introdus si au insistat sa mentina formularul pentru a reduce frauda de tip „carusel” din domeniul TVA, avand in vedere ca Romania are cel mai mare decalaj de TVA din Uniunea Europeana (diferenta dintre TVA datorata si TVA efectiv incasata) de aproximativ 40%. 

Ramane de vazut in ce masura noile proceduri vor raspunde, pe de o parte, nevoii firmelor de simplificare si, pe de alta parte, reducerii evaziunii fiscale.

Ce schimbari mai intervin?

Tot de la 1 februarie intra in vigoare si noul regim de incadrare pentru microintreprinderi. Astfel, firmele care au avut venituri de pana la 500.000 euro la sfarsitul lui 2016 devin microintrerinderi de la 1 februarie 2017. Plafonul anterior era de 100.000 de euro. In plus, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%.

In acelasi timp, incepe si aplicarea legii care elimina cele 102 taxe, cele mai cunoscute fiind taxa radio-TV si timbrul de mediu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus