Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?


Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

 
Pentru Comert si Servicii, suma maxima obtinuta poate ajunge la 250.000 de lei (aproape 54.000 de euro). Cererile pot fi depuse pana la finalul saptamanii viitoare.
 
Finantarea este oferita de stat, prin programul derulat de Directia pentru IMM-uri din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Aplicatia a fost deschisa in data de 27 august la ora 10.00 pentru o perioada de 10 zile lucratatoare, cu posibilitatea de prelungire pana la finalizarea bugetului. In ultima zi, ora limita este 20.00.
 
Bugetul total alocat programului pentru acest an este de aproape 50 de milioane de lei, din care ar putea fi finantate circa 200 de firme private.
 
Cine poate beneficia de acest ajutor?
 
Beneficiarii pot primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA). Astfel, antreprenorul va trebui sa suporte cel putin 10% din valoarea eligibila a investitiei si TVA pentru toata investitia.
 
Pot beneficia de acest ajutor firmele private care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata, care au cel putin 1 an calendaristic de la infiintare la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de investitii si nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru. Solicitantii care au datorii esalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
 
In schimb, firmele care au beneficiat de alocatie financiara nerambursabila in cadrul programului in ultimii 3 ani nu mai pot aplica.
 
De patru ori mai multe cereri decat pot fi acoperite

 
In paralel, ministerul pentru IMM-uri anunta inchiderea programului de finantare Microindustrializare 2018, pentru care au putut depune cereri firmele mici si mijlocii din toata tara din industrie.
 
Pentru acest program au depus cerere de finantare 606 firme, care pot obtine maxim 450.000 de lei/beneficiar (aproximativ 100.000 de euro).
 
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul 2018 este de 74,36 milioane de lei, care acopera finantarea doar pentru 165 de beneficiari (in cazul in care acestia s-ar califica la suma maxima), de aproape 4 ori mai putini decat solicitarile depuse. In acest caz, firmele beneficiare vor fi selectate pe baza de punctaj.
 
Suma alocata va acoperi, si in acest caz, cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, in limita valorilor maxime prevazute pentru fiecare cheltuiala eligibila.

Banii se aloca, insa, pe baza de decont. Beneficiarul efectueaza cheltuielile, iar statul ii deconteaza ulterior costurile eligibile, in limita ajutorului nerambursabil obtinut in program.

In plus, antreprenorii vor putea lua si credite de la banci partenere in program, cu garantii, iar comisionul catre Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, daca va fi prevazut in planul de afaceri.
 
Firmele care pot beneficia de astfel de finantare trebuie sa fie integral private, cu o vechime de cel putin un an, nu au datorii la stat. In plus, beneficiarii sunt obligati ca, pentru o perioada de minimum 3 ani incepand cu anul urmator acordarii de ajutorului nerambursabil, sa mentina investitia pentru care primesc ajutor, sa pastreze numarul locurilor de munca existente la data deschiderii aplicatiei de inscriere si locurile de munca create prin program.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Firmele resimt tot mai acut cresterea dobanzilor

Reticenta firmelor fata de creditele bancare a scazut usor in ultimele 12 luni, insa ramane extrem de ridicata, in special in cazul IMM-urilor. Problemele intampinate de acestea in accesarea unui imprumut de la o banca sau un IFN raman, in principiu, aceleasi, insa cresterea dobanzilor si comisioanelor este tot mai presanta in ultima perioada.

4 Iulie 2018 | IMM

Creditele de la stat ar trebui sa mearga doar la tineri si exclusiv pentru educatie

Programul de creditare a populatie “Investeste in tine”, anuntat de Guvern, ar trebui sa se adreseze doar tinerilor de pana in 30 de ani si exclusiv pentru studii, indiferent daca sunt angajati sau nu, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri.

5 Iunie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus