top banner

Agricultorii capteaza interesul bancilor pentru acordarea de credite

17 Martie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Primavara a venit cu vesti pentru companiile mici si intreprinzatorii particulari. Bancile isi arata disponibilitatea sa finanteze mai mult micile afaceri si au pus la punct campanii promotionale in special in special in zona agriculturii. In plus, 2011 vine cu noi programe europene si linii de finantare externe pentru creditare.
Cele mai multe campanii pentru IMM derulate de banci au in vedere facilitatea accesul la finantare pentru firmele din sectorul agricol, in parteneriat cu statul.
Credite cu garantii financiare
Banca Transilvania a dezvoltat o procedura prin care fermierii pot beneficia de credite garantate de stat. Companiile solicitante, dar si micii agricultori, pot depune direct la banca atat cererea de credit cat si cererea pentru obtinerea garantiei acordatat de stat, prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).
Costul garantiei variaza intre 1,6% si 3,8% pe an, in functie de gradul de risc al clientului.
“Previziunile noastre se ridica la acordarea a 100 milioane lei prin acest credit in 2011”, a precizat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
Si BRD a anuntat incheirea unui parteneriat cu FGCR, in valoarea de 50 milioane lei, prin care faciliteaza accesul micilor companii agricole la garantiile fondului direct in unitatile bancii.
Alte banci incearca sa atraga clientii prin scutiri de comisioane. ProCredit Bank a anuntat ca nu mai percepe comisioane de analiza, de acordare sau de evaluare a garantiilor pentru IMM-urile care solicita finantare pana pe 15 mai.
Banca a relaxat o conditie impusa pentru societatile din zona agricola, cifra de afaceri minima pentru a beneficia de credit fiind redusa la 50.000 lei.
Femeile antreprenor beneficiaza de scutiri de comisioane
Garanti Bank a adoptat o strategie utilizata in Turcia si a decis sa acorde facilitati femeilor antreprenor.
Companiile care au in actionariat preponderent femei beneficiaza de reducerea la jumatate a comisioanelor operationale timp de 6 luni. De asemenea, companiile beneficiaza si de eliminarea comisionului de acordare a oricarui tip de credit contractat, precum si a taxei de activare pentru serviciul de internet banking.
“In dezvoltarea proiectului am tinut cont si de succesul inregistrat de oferta similara dezvoltata de Garanti Bank in Turcia, precum si de rezultatele obtinute pe acest segment,” a declarat Cristian Dragos, director general adjunct Garanti Bank.
Credite din linii de finantare externa
Companiile care doresc sa isi finanteze dezvoltarea trebuie sa aiba in vedere si programele sustinute din linii de finantare externa. Aceste finantari permit bancilor sa acorde imprumuturi la costuri mai reduse.
Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a continuat sprijinul si a acordat, de la inceputul anului, o serie de imprumuturi catre bancile romanesti.
Raiffeisen Bank a primit un imprumut de 10 milioane euro pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica durabila derulate de companiile locale.
Companiile agricole au fost vizate si in cadrul imprumutului de 7 milioane euro acordat de BERD catre Impuls Leasing, pentru finantarea fermierilor din zonele rurale izolate.
Fondul European de Investitiii au adus initiativa Jeremie, care sustine IMM-urilor locale prin imprumuturi cu o maturitate de cel mult 6 ani. BCR si Raiffeisen au primit impreuna 315 milioane euro pentru a acorda credite prin acest program in urmatorii 2 ani.
Programele sustinute de stat
Programele derulate de stat pentru impulsionarea sectorului IMM pot fi si ele de ajutor. In 2009, guvernul a demarat actiunea Primul Siloz, prin care si-a propus sustinerea agricultorilor nevoiti sa isi vanda la preturi scazute recoltele, ca urmare a lipsei spatiilor de depozitare si a necesitatii de lichiditati.
In parteneriat cu sistemul bancar, statul urma sa se implice in garantarea imprumuturile pe termen scurt cu certificate de depozit emise de depozitari autorizati si certificati.
Totusi, in 2010 doar patru banci au acordat astfel de credite: Raiffeisen Bank, CEC Bank, Banca Transilvania si Garanti Bank.  Volumul total al finantarilor a fost de 150 milioane lei, dar s-au indreptat catre marii jucatori din piata.
La inceputul lui 2011 s-a concretizat si proiectul de sustinere a tinerilor antreprenori prin subventii si facilitati fiscale. Tinerii pot primi pana la 10.000 euro fonduri nerambursabile pentru demararea primei afaceri si nu platesc contributii sociale la crearea de noi locuri de munca.
Programul a fost intens mediatizat si doar in prima ora de la debut au fost inscrise 200 de firme in aplicatia pusa la punct de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Scopul programului este sa sprijine aproximativ 1.100 de companii pana la finalul anului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul