Accesul la finantare al IMM-urilor continua sa se deterioreze

Intr-o perioada in care sectorul firmelor mici si mijlocii din UE face eforturi pentru a se redresa, datele Comisiei Europene arata ca situatia accesului la finantare continua sa se deterioreze.


Deteriorarea situatiei s-a constatat in ultimele luni in majoritatea statelor membre, un numar semnificativ de firme neobtinand imprumuturile solicitate de la banci.

Acest lucru se intampla in conditiile in care IMM-urile au reusit sa se redreseze in foarte putine tari, respectiv in statele cu economii in crestere si o cerere cel putin stabila.

Firmele primesc o gura o de oxigen prin intermediul institutiilor financiare internationale, in conditiile in care absorbtia fondurilor europene nu s-a dovedit eficienta.

De curand, Banca Europeana pentru Investitii a acordat o serie de credite de ordinul zecilor de milioane de euro bancilor romanesti in vederea sustinerii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.

Creditele se acorda in conditii preferentiale, astfel incat accesul ar putea fi mai facil decat in cazul unui credit standard acordat de banci.

In plus, chiar daca statele au luat masuri de sprijin, nu intotdeauna cadrul adoptat a fost complet. Spre exemplu, un numar important de tari au ignorat facilitarea acordarii unei a doua sanse antreprenorilor care au esuat o data sau luarea in considerare a caracteristicilor intreprinderilor mici la elaborarea legislatiei.

In Romania sunt disponibile mai multe programe destinate antreprenorilor dar succesul acestora s-a pozitionat la o scara mai redusa. In cadrul programelor precum Kogalniceanu sau programul destinat tinerilor antreprenori, numarul beneficiarilor a fost doar de ordinul miilor iar procentul utilizat din nivelul bugetelor alocate a fost destul de redus.

Conform datelor Comisiei Europene, in Romania IMM-urile reprezinta 99,7% din totalul intreprinderilor si detin 67,2% din angajati. IMM-urile sunt ceva mai putin productive decat companiile mari, deoarece livreaza putin peste jumatate din intreaga productie la nivelul pietei.

Aproximativ 20% din intreprinderi activaza in domeniul industriei producatoare de inalta tehnologie si al serviciilor bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii, precum fabricarea de produse farmaceutice sau electronice sau dezvoltare stiintifica sau creativa, domeniu care a inregistrat cele mai mari rate de productivitate in ultimii ani. Ponderea se incadreaza in media Uniunii Europene.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus