top banner

Accesul la finantare al IMM-urilor continua sa se deterioreze

15 Octombrie 2012 | Autor: Conso

Intr-o perioada in care sectorul firmelor mici si mijlocii din UE face eforturi pentru a se redresa, datele Comisiei Europene arata ca situatia accesului la finantare continua sa se deterioreze.
Deteriorarea situatiei s-a constatat in ultimele luni in majoritatea statelor membre, un numar semnificativ de firme neobtinand imprumuturile solicitate de la banci.
Acest lucru se intampla in conditiile in care IMM-urile au reusit sa se redreseze in foarte putine tari, respectiv in statele cu economii in crestere si o cerere cel putin stabila.
Firmele primesc o gura o de oxigen prin intermediul institutiilor financiare internationale, in conditiile in care absorbtia fondurilor europene nu s-a dovedit eficienta.
De curand, Banca Europeana pentru Investitii a acordat o serie de credite de ordinul zecilor de milioane de euro bancilor romanesti in vederea sustinerii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii.
Creditele se acorda in conditii preferentiale, astfel incat accesul ar putea fi mai facil decat in cazul unui credit standard acordat de banci.
In plus, chiar daca statele au luat masuri de sprijin, nu intotdeauna cadrul adoptat a fost complet. Spre exemplu, un numar important de tari au ignorat facilitarea acordarii unei a doua sanse antreprenorilor care au esuat o data sau luarea in considerare a caracteristicilor intreprinderilor mici la elaborarea legislatiei.
In Romania sunt disponibile mai multe programe destinate antreprenorilor dar succesul acestora s-a pozitionat la o scara mai redusa. In cadrul programelor precum Kogalniceanu sau programul destinat tinerilor antreprenori, numarul beneficiarilor a fost doar de ordinul miilor iar procentul utilizat din nivelul bugetelor alocate a fost destul de redus.
Conform datelor Comisiei Europene, in Romania IMM-urile reprezinta 99,7% din totalul intreprinderilor si detin 67,2% din angajati. IMM-urile sunt ceva mai putin productive decat companiile mari, deoarece livreaza putin peste jumatate din intreaga productie la nivelul pietei.
Aproximativ 20% din intreprinderi activaza in domeniul industriei producatoare de inalta tehnologie si al serviciilor bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii, precum fabricarea de produse farmaceutice sau electronice sau dezvoltare stiintifica sau creativa, domeniu care a inregistrat cele mai mari rate de productivitate in ultimii ani. Ponderea se incadreaza in media Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul