Bancile incurajeaza economisirea pe termene lungi cu dobanzi mai mari

Bancile vor sa atraga cat mai multe economii pe termen lung de la populatie cu dobanzi mai mari pentru scadentele de peste 1 an. Cea mai recenta majorare vine din partea Bancii Transilvania.

Banca a redus cu pana la 0,5 procente din dobanzile la depozitele in lei de pana in 111 zile. Pe de alta parte insa, scadentele de 1 an au beneficiat de un plus de un sfert de procent.

Nivelul maxim de dobanda de 7% a fost atribuit de acum depozitului standard pe 1 an, in conditiile in care anterior se putea incasa la constituirea unui depozit pe 111 zile.


Totodata, banca a urcat cu 0,25 puncte procentuale si rata dobanzii in cazul depozitului revolving la termen de 1 an, pana la 6,75%.

Majorarea dobanzii se inscrie in trendul general adoptat de institutiile de credit in ultimele luni. In plus, bancile si-au aditionat in oferta si depozite pe scadente mai mari. Spre exemplu, UniCredit Tiriac Bank a lansat un depozit pe termen de 7 ani, caz in care rata dobanzii urca pana la 7% la lei.

Si BCR a prelungit promotia aferenta depozitelor pe termen de 2 ani in lei si euro, cu dobanzi de 7% la lei, respectiv 4% la euro.

CEC Bank vrea sa atraga depozite pe 1 an si ataca segmentul economisirii pentru copii, cu un depozit dedicat.

Depozitele pe termen lung sunt preferate de banci deoarece aduc stabilitate mai mare si echilibreaza macar partial diferenta de scadenta intre active si pasive. Politica bancilor de a oferi dobanzi mai mari celor care isi imobilizeaza economiile pe termen mai indelungat pare sa fi dat roade.

La finalul lunii noiembrie, soldul economiilor in lei ale populatiei, cu scadenta mai mare de un an a urcat cu 25%, conform datelor BNR, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In total, economiile in lei ale populatiei au urcat cu 15%.

Evolutia depozitelor in euro a fost chiar mai spectaculoasa. In timp ce soldul total al depozitelor a avansat in 12 luni cu 7%, economiile plasate in depozite cu scadenta mai mare de 1 an a urcat cu 37%.

Ponderea acestor depozite in totalul economiilor ramane insa redusa, chiar daca se afla pe un trend de crestere.

Oferta detaliata a produselor de economisire aflate in portofoliul bancilor poate fi comparata pe Conso.ro in sectiunea Depozite.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus