Bancile incurajeaza economisirea pe termene lungi cu dobanzi mai mari

Bancile vor sa atraga cat mai multe economii pe termen lung de la populatie cu dobanzi mai mari pentru scadentele de peste 1 an. Cea mai recenta majorare vine din partea Bancii Transilvania.

Banca a redus cu pana la 0,5 procente din dobanzile la depozitele in lei de pana in 111 zile. Pe de alta parte insa, scadentele de 1 an au beneficiat de un plus de un sfert de procent.

Nivelul maxim de dobanda de 7% a fost atribuit de acum depozitului standard pe 1 an, in conditiile in care anterior se putea incasa la constituirea unui depozit pe 111 zile.


Totodata, banca a urcat cu 0,25 puncte procentuale si rata dobanzii in cazul depozitului revolving la termen de 1 an, pana la 6,75%.

Majorarea dobanzii se inscrie in trendul general adoptat de institutiile de credit in ultimele luni. In plus, bancile si-au aditionat in oferta si depozite pe scadente mai mari. Spre exemplu, UniCredit Tiriac Bank a lansat un depozit pe termen de 7 ani, caz in care rata dobanzii urca pana la 7% la lei.

Si BCR a prelungit promotia aferenta depozitelor pe termen de 2 ani in lei si euro, cu dobanzi de 7% la lei, respectiv 4% la euro.

CEC Bank vrea sa atraga depozite pe 1 an si ataca segmentul economisirii pentru copii, cu un depozit dedicat.

Depozitele pe termen lung sunt preferate de banci deoarece aduc stabilitate mai mare si echilibreaza macar partial diferenta de scadenta intre active si pasive. Politica bancilor de a oferi dobanzi mai mari celor care isi imobilizeaza economiile pe termen mai indelungat pare sa fi dat roade.

La finalul lunii noiembrie, soldul economiilor in lei ale populatiei, cu scadenta mai mare de un an a urcat cu 25%, conform datelor BNR, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In total, economiile in lei ale populatiei au urcat cu 15%.

Evolutia depozitelor in euro a fost chiar mai spectaculoasa. In timp ce soldul total al depozitelor a avansat in 12 luni cu 7%, economiile plasate in depozite cu scadenta mai mare de 1 an a urcat cu 37%.

Ponderea acestor depozite in totalul economiilor ramane insa redusa, chiar daca se afla pe un trend de crestere.

Oferta detaliata a produselor de economisire aflate in portofoliul bancilor poate fi comparata pe Conso.ro in sectiunea Depozite.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus