top banner

Bancile incurajeaza economisirea pe termene lungi cu dobanzi mai mari

18 Ianuarie 2012 | Autor: Conso

Bancile vor sa atraga cat mai multe economii pe termen lung de la populatie cu dobanzi mai mari pentru scadentele de peste 1 an. Cea mai recenta majorare vine din partea Bancii Transilvania.
Banca a redus cu pana la 0,5 procente din dobanzile la depozitele in lei de pana in 111 zile. Pe de alta parte insa, scadentele de 1 an au beneficiat de un plus de un sfert de procent.
Nivelul maxim de dobanda de 7% a fost atribuit de acum depozitului standard pe 1 an, in conditiile in care anterior se putea incasa la constituirea unui depozit pe 111 zile.
Totodata, banca a urcat cu 0,25 puncte procentuale si rata dobanzii in cazul depozitului revolving la termen de 1 an, pana la 6,75%.
Majorarea dobanzii se inscrie in trendul general adoptat de institutiile de credit in ultimele luni. In plus, bancile si-au aditionat in oferta si depozite pe scadente mai mari. Spre exemplu, UniCredit Tiriac Bank a lansat un depozit pe termen de 7 ani, caz in care rata dobanzii urca pana la 7% la lei.
Si BCR a prelungit promotia aferenta depozitelor pe termen de 2 ani in lei si euro, cu dobanzi de 7% la lei, respectiv 4% la euro.
CEC Bank vrea sa atraga depozite pe 1 an si ataca segmentul economisirii pentru copii, cu un depozit dedicat.
Depozitele pe termen lung sunt preferate de banci deoarece aduc stabilitate mai mare si echilibreaza macar partial diferenta de scadenta intre active si pasive. Politica bancilor de a oferi dobanzi mai mari celor care isi imobilizeaza economiile pe termen mai indelungat pare sa fi dat roade.
La finalul lunii noiembrie, soldul economiilor in lei ale populatiei, cu scadenta mai mare de un an a urcat cu 25%, conform datelor BNR, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In total, economiile in lei ale populatiei au urcat cu 15%.
Evolutia depozitelor in euro a fost chiar mai spectaculoasa. In timp ce soldul total al depozitelor a avansat in 12 luni cu 7%, economiile plasate in depozite cu scadenta mai mare de 1 an a urcat cu 37%.
Ponderea acestor depozite in totalul economiilor ramane insa redusa, chiar daca se afla pe un trend de crestere.
Oferta detaliata a produselor de economisire aflate in portofoliul bancilor poate fi comparata pe Conso.ro in sectiunea Depozite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite
Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

Continua scaderea dobanzilor la titlurile Fidelis in lei

O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.

18 Sep 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii