Care sunt costurile unui credit rapid pana la salariu?

Creditele rapide, contractate pe perioade scurte, de la un salariu la altul, sunt tot mai accesate de romani, desi sunt cele mai scumpe forme de imprumut depe piata. Din cauza costurilor ridicate, creditele rapide trebuie contractate doar in situatii limita, atunci cand alte variante mai avantajoase de imprumut nu sunt la indemana.

Sumele obtinute pot reprezenta o solutie imediata de luat in calcul pentru diverse nevoi curente, cum ar fi reparatii urgente de mica valoare, inlocuirea unor bunuri de folosinta indelungata sau diverse cheltuieli ocazionale – plata unei consultatii medicale, a unei piese auto vitala pentru functionarea autoturismului, etc.

Din ce este format costul creditelor rapide?

In general, finantatorii percep un singur cost la aceste imprumuturi, fix  pana la scadenta, reprezentat fie de dobanda, fie de comision.

Pe langa costul imprumutului,  daca nu ramburseaza creditul la scadenta, se adauga si costuri suplimentare care sunt, de asemenea, consistente: comisionul de prelungire a creditului sau comisionul penalizator pentru intarzierea platii.

Aceste costuri nu sunt cuprinse in DAE, dar pot fi regasite in comparatorul Conso.ro, la Detalii. In acelasi loc, regasiti alte informatii foarte importante referitoare la credite: varsta minima a solicitantilor, perioada minima si maxima de acordare, suma minima si maxima, etc.

Pentru a permite consumatorilor sa compare principalele oferte de credite rapide existente pe piata, Conso.ro a lansat un comparator de credite rapide, care sa ajute consumatorii sa ia cea mai buna decizie.

Cat de mult platim pentru un credit de 1.000 lei pe 30 de zile?

Spre exemplu, pentru un credit in valoare de 1.000 lei contractat pentru o perioada de 30 de zile, costul efectiv al imprumutului, daca este rambursat la scadenta, este cuprins intre 285 si 600 lei.

Insa primul aspect remarcat in momentul accesarii comparatorului este nivelul foarte ridicat al dobanzii anuale efective (DAE) care, sare de 2.000% pe an.

Clientii nu sunt obisnuiti cu astfel de niveluri ale DAE, insa acestia trebuie sa stie ca, pe perioade scurte de  creditare, DAE creste in mod exponential, In plus, nivelul ridicat al dobanzii – cuprins intre 0,95% si 2% pe zi, contribuie la un nivel atat de ridicat al DAE, care este un indicator anualizat.

De aceea, la acest tip de imprumuturi, pe langa DAE, consumatorii trebuie sa aiba in vedere costul total, respectiv suma totala de rambursat.

Cu toate acestea, cine se uita la proportia dintre DAE aferent celui mai ieftin, respectiv celui mai scump astfel de imprumut ar putea sa creada ca si diferenta de costuri respecta aceeasi regula. Insa lucrurile nu stau asa – la un DAE de 15 ori mai mare, costul creditului este doar de 2 ori mai mare.

Top credite rapide

Finantator

DAE (%)

Cost total

Zaplo

2.013

285 lei

Mobilo Credit

2.334

300 lei

Ferratum

4.077

359 lei

CreditFix

4.114

360 lei

Extra Finance

4.114

360 lei

Telecredit

4.114

360 lei

Viva Credit

4.114

360 lei

Hora Credit

30.341

600 lei

Sursa: Conso.ro
Ipoteza: 1.000 lei pe 30 de zile

Atentie la creditele cu dobanda si comision zero!

Majoritatea ofertelor de pe piata contin mesaje cu potential inselator, daca nu sunt intelese foarte bine,

Finantatorii vorbesc adesea de „primul credit cu dobanda si sau comision 0%”, ceea ce i-ar putea duce pe multi cu gandul ca este vorba de o reinventare a banking-ului de tip islamic.

Insa, in realitate, este vorba de primul credit pe care consumatorii il iau de la respectivul finantator. Urmatorul credit va avea costurile mentionate in comparatorul Conso.ro, care sunt foarte ridicate.

Cel mai mare pericol pentru un consumator il reprezinta accesarea pentru o perioada lunga de timp a unor asemenea credite, ceea ce conduce in majoritatea cazurilor la imposibilitatea rambursarii lor la scadenta si la supraindatorare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite rapide


Scorul de credit - ce este si cum afecteaza acordarea unui imprumut
Scorul de credit - ce este si cum afecteaza acordarea unui imprumut

Ce trebuie sa stii inainte sa soliciti un imprumut nou este ca, in intreaga lume, institutiile financiare aproba sau resping cererile de credit in functie si de scorul de credit, denumit scor FICO.

22 Septembrie 2021 | Articol sponsorizat

CONCURS: Viva Credit sarbatoreste 10 ani de la primul imprumut acordat 100% online!
CONCURS: Viva Credit sarbatoreste 10 ani de la primul imprumut acordat 100% online!

Viva Credit, prima companie din Romania specializata in imprumuturi rapide, oferite 100% online, implineste 10 ani de la primul imprumut acordat.

9 August 2021 | Articol sponsorizat

De ce alegem sa cheltuim in loc sa economisim?
De ce alegem sa cheltuim in loc sa economisim?

Pastele e mai mult o sarbatoare spirituala, nicidecum de lauda cu ce avem pe masa, ce cadouri am oferit sau primit. Din pacate, la noi aceasta sarbatoare inseamna 2 lucruri: curatenie si goana dupa cumparaturi.

29 Aprilie 2021 | Articol sponsorizat

Cat de util este un Credit rapid si cand apelam la el
Cat de util este un Credit rapid si cand apelam la el

Un credit rapid inseamna, de regula, acei bani de care ai nevoie pana la salariu. Adica o suma de bani nu foarte mare, usor de obtinut si care trebuie rambursata intr-un timp scurt.

21 Aprilie 2021 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

GHIDURI


Credite rapide

Creditele rapide pana la salariu, sunt imprumuturi de valori mici, care se acorda pe perioade scurte de timp. Procedura de obtinere este rapida insa costurile sunt mult mai mari decat la creditele bancare. Cand trebuie apelat la creditele rapide, care este procedura de acordare, perioada de rambursare sau alternative in Ghidul Credite rapide.

Inapoi sus