Atenție la finanțe când crește inflația! 3 tehnici utile ca să nu ajungi în impas

26 Mai 2022 | Autor: Viva Credit

Atenție la finanțe când crește inflația!  3 tehnici utile ca să nu ajungi în impas

Fenomenul despre care am tot auzit vorbindu-se este creșterea foarte mare a inflației. Din cauza ritmului alert cu care crește, este momentul ca fiecare dintre noi să acordăm mai multă atenție modului în care ne gestionăm banii. Atunci când apar schimbări în contextul economic, pentru a ne asigura că nu ajungem în impas, este important să ne adaptăm și calibrăm modul în care facem lucrurile. Vom explica în acest articol ce este inflația, cum ne poate influența și cum ne putem adapta la aceste schimbări.

Ce este inflația?

Fiecare dintre noi am observat că în ultimele luni „totul se scumpește”. Această frază definește inflația, care înseamnă creșterea generalizată a prețurilor, indiferent dacă vorbim despre bunuri sau servicii. Creșterea prețurilor reduce puterea de cumpărare. Adică, anul trecut pe vremea aceasta, cu 100 lei puteai să cumperi mai multe produse decât poți astăzi.

Cum te poate afecta inflația?

Chiar dacă imediat ce crește rata inflației nu simțim vreo schimbare, în decurs de câteva luni inflația își face simțită prezența, mai ales dacă venitul tău rămâne neschimbat. Creșterea prețurilor te va forța să-ți schimbi modul în care gestionezi banii, altfel există riscul să rămâi fără bani la final de lună din cauza prețurilor mai ridicate față de cum le știai. De asemenea, pot apărea modificări și la nivelul creditelor care au dobânda calculată în funcție de ROBOR. Creșterea inflației determină și o creștere a ROBOR-ului, ceea ce înseamnă că și ratele pot crește la acest tip de credite. Drept consecință, resimțim o mare presiune financiară.

Cuvântul cheie: prudență!

Atunci când se schimbă contextul economic, până reușim să ne dăm seama în ce mod ne afectează și cât de tare, primul lucru pe care este important să-l facem este să fim prudenți cu modul în care ne cheltuim banii. Ca să-ți faci o imagine mai clară asupra modului în care cheltuielile tale cresc din cauza inflației, încearcă să faci acest exercițiu: înainte de a merge la cumpărături, fă-ți o listă în care treci produsele de care ai nevoie, precum și prețurile lor (așa cum ți le amintești sau folosește-te de un bon mai vechi). Fă un calcul la final, ca să vezi cât ar costa coșul tău de cumpărături. Când ajungi în magazin, observă diferența de preț între ceea ce ți-ai trecut pe listă și realitatea de la raft. În acest mod, vei putea aproxima care este bugetul pe care va trebui să-l aloci de acum încolo pentru cumpărăturile uzuale. 

Creează-ți un fond de urgență

Fondul de urgență te poate salva atunci când a apărut o situație neprevăzută (precum pierderea locului de muncă sau o intervenție medicală) și ai nevoie urgentă de bani. Ideal este ca fondul de urgență să conțină echivalentul a 3 salarii. Astfel, câștigi un răgaz și ai posibilitatea de a te redresa financiar pentru a nu ajunge în impas. 

Ca să-ți fie mai ușor să economisești, ține minte că este important să pui banii deoparte imediat ce ai primit salariul, nu ceea ce rămâne la final de lună (pentru că există riscul să fii tentat/ă să-i cheltuiești și să nu mai ai ce pune deoparte).

Anticipează cheltuielile

Întotdeauna pot apărea cheltuieli neprevăzute, însă este bine să încerci să anticipezi cheltuielile uzuale bazându-te pe ceea ce cunoști deja. Analizează cât și pe ce cheltuiești banii într-o lună - rate, facturi, cumpărături, benzină etc. - ținând cont și de majorarea prețurilor. În acest fel, vei putea să înțelegi cum poți balansa cheltuielile și să-ți gestionezi mai bine finanțele.

Ai rămas fără bani la final de lună. Ce este de făcut?

Te bazezi pe Viva Credit, pentru un împrumut rapid, pe care îl primești în 2 ore. Poți împrumuta între 100 și 3000 lei, cu 0% dobândă în primele 30 de zile. Pentru că este un credit destinat urgențelor financiare, procesul este simplu și rapid: nu ai nevoie de giranți, garanții sau de adeverință de venit și totul este 100% online. Poți solicita un credit urgent de pe site-ul Viva Credit sau prin WhatsApp.

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite Rapide

Alte Articole

Cum investești corect banii când renovezi?

Cum investești corect banii când renovezi?

Când îți faci planuri de renovare și reamenajare a casei, „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”, cum se spune în popor. De multe ori, pot apărea cheltuieli pe care să nu le putem anticipa, nici noi, nici meșterii, până ne apucăm propriu-zis de lucrări.

01 Iul 2022 | Credite Rapide
7 sfaturi financiare ca să-ți planifici corect vacanța!

7 sfaturi financiare ca să-ți planifici corect vacanța!

Este important să avem grijă la modul în care ne planificăm călătoria, mai ales din punct de vedere financiar, ca să nu ne ia prin surprindere cheltuieli neprevăzute sau faptul că nu mai avem bani în portofel la întoarcere.

20 Iun 2022 | Credite Rapide
Viva Credit lansează Linia de Credit de până la 20.000 lei

Viva Credit lansează Linia de Credit de până la 20.000 lei

Viva Credit®, prima companie din România specializată în împrumuturi rapide, oferite 100% online, lansează de la 1 iunie Linia de Credit de până la 20.000 lei.

07 Iun 2022 | Credite Rapide
Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne afectează în perioada curentă?

Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne afectează în perioada curentă?

ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate este o rată a dobânzii la care băncile sunt dispuse să acorde credite altor bănci, altfel spus, este costul interbancar al banilor. Indicele a început să fie utilizat începând cu anul 2010.

23 Mai 2022 | Credite Rapide

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul