Vin banii pentru Prima Casa 2017

Programul Prima Casa primeste banii pentru anul 2017. Guvernul a aprobat plafonul de garantii pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde de lei. La aceasta suma se adauga 175,5 milioane de lei reprezentand diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.

In aceste conditii, bancile vor putea acorda credite in valoare de 5-6 miliarde de lei in acest an.
Pe de alta parte, Guvernul a aprobat si normele metodologice pentru implementarea modificrilor aduse programului la finalul anului trecut.

Cum se schimba programul in acest an?

Incepand din acest an, statul garanteaza 50% din valoarea creditului acordat doar pentru locuintele mai noi de cinci ani sau consolidate, in sensul reducerii riscului seismic, in ultimii cinci ani anteriori contractarii creditului.

Mai mult, creditele pentru achizitia de locuinte noi sau consolidate merg pana la 66.500 de euro, echivalent lei (aferent unei locuinte in valoate de 70.000 de euro).

Pentru locuintele ce urmeaza a fi construite de catre solicitantii de credit pe cont propriu, valoarea finantarii ramane la 66.500 de euro, iar pentru cladirile ridicate prin asociatii, valoarea se pastreaza la 71.250 de euro. Garantia statului ramane la 50% si in astfel de cazuri.

Casele vechi, defavorizate de noile reglementari

Locuintele vechi, adica cele receptionate sau consolidate cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului, garantia staului scade la 40%. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru a impulsiona achizitionarea de locuinte noi.

In acest caz, creditul maxim ramane la 57.000 de euro. Astfel, daca, in caz de neplata a creditului, bancile erau despagubite imediat de catre stat cu 28.500 de euro, acum despagubirea scade la 22.800 de euro.

Anul trecut, programul a primit, initial, un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei, insa, in contextul discutiilor pe marginea Legii darii in plata, la presiunea bancilor, statul a suplimentat, de trei ori, plafonul cu cate 500 de milioane de lei. Astfel, plafonul total alocat in 2016 a depasit 3 miliarde de lei (datorita realocarilor din 2015).

La finalul anului, insa, autoritatile au elaborat o strategie pe cinci ani care prevede diminuarea plafonului de garantii de la un an la altul.

Care este neperformanta in cazul acestor credite?

Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.

Initial, garantiile se acordau in lei si euro insa, ulterior, programul a fost modificat, astfel incat creditele se acorda doar in moneda nationala.

De la lansare pana la finalul lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garantii, in valoare totala de 17,5 miliarde de lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adica 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.

In toata aceasta perioada, bancile au depus 767 de cereri de plata pentru credite neperformante, din care statul a platit 521, in valoare totala de 44 de milioane de lei. 130 de cereri au fost respinse.
 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus