Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Vin banii pentru Prima Casa 2017


Programul Prima Casa primeste banii pentru anul 2017. Guvernul a aprobat plafonul de garantii pentru acest an, in valoare de 2,5 miliarde de lei. La aceasta suma se adauga 175,5 milioane de lei reprezentand diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.


In aceste conditii, bancile vor putea acorda credite in valoare de 5-6 miliarde de lei in acest an.
Pe de alta parte, Guvernul a aprobat si normele metodologice pentru implementarea modificrilor aduse programului la finalul anului trecut.

Cum se schimba programul in acest an?

Incepand din acest an, statul garanteaza 50% din valoarea creditului acordat doar pentru locuintele mai noi de cinci ani sau consolidate, in sensul reducerii riscului seismic, in ultimii cinci ani anteriori contractarii creditului.

Mai mult, creditele pentru achizitia de locuinte noi sau consolidate merg pana la 66.500 de euro, echivalent lei (aferent unei locuinte in valoate de 70.000 de euro).

Pentru locuintele ce urmeaza a fi construite de catre solicitantii de credit pe cont propriu, valoarea finantarii ramane la 66.500 de euro, iar pentru cladirile ridicate prin asociatii, valoarea se pastreaza la 71.250 de euro. Garantia statului ramane la 50% si in astfel de cazuri.

Casele vechi, defavorizate de noile reglementari

Locuintele vechi, adica cele receptionate sau consolidate cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului, garantia staului scade la 40%. Autoritatile au luat aceasta decizie pentru a impulsiona achizitionarea de locuinte noi.

In acest caz, creditul maxim ramane la 57.000 de euro. Astfel, daca, in caz de neplata a creditului, bancile erau despagubite imediat de catre stat cu 28.500 de euro, acum despagubirea scade la 22.800 de euro.

Anul trecut, programul a primit, initial, un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei, insa, in contextul discutiilor pe marginea Legii darii in plata, la presiunea bancilor, statul a suplimentat, de trei ori, plafonul cu cate 500 de milioane de lei. Astfel, plafonul total alocat in 2016 a depasit 3 miliarde de lei (datorita realocarilor din 2015).

La finalul anului, insa, autoritatile au elaborat o strategie pe cinci ani care prevede diminuarea plafonului de garantii de la un an la altul.

Care este neperformanta in cazul acestor credite?

Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.

Initial, garantiile se acordau in lei si euro insa, ulterior, programul a fost modificat, astfel incat creditele se acorda doar in moneda nationala.

De la lansare pana la finalul lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garantii, in valoare totala de 17,5 miliarde de lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, adica 60% din stocul de credit ipotecar din sistemul bancar.

In toata aceasta perioada, bancile au depus 767 de cereri de plata pentru credite neperformante, din care statul a platit 521, in valoare totala de 44 de milioane de lei. 130 de cereri au fost respinse.
 


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus