Sprijin de la stat pentru locuinte

Statul vine cu noi masuri pentru persoanele care vor sa isi cumpere o locuinta, respectiv eliminarea TVA la vanzarea de case. In plus, pentru somerii dispusi sa accepte un loc de munca departe de casa, statul va suporta, in anumite limite de suma si de timp, cheltuielile cu locuinta.

Masura de eliminare a TVA la locuinte a fost cuprinsa in programul de guvernare al PSD si urma sa intre in vigoare la data de 1 martie. Insa abia saptamana trecuta a fost depus in Parlament un proiect de lege pe aceasta tema.

In prezent, pentru livrarea de locuinte, TVA este de 5%, daca suprafata utila a acesteia este mai mica de 120 de metri patrati, iar valoarea nu depaseste 100.000 de euro.

Ce alte masuri cuprinde proiectul?

De asemenea, potrivit proiectului mentionat, de cota zero de TVA urmeaza sa mai beneficieze si livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.

De aceeasi facilitate ar urma sa beneficieze si livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Totodata, cota zero de TVA ar putea avea si serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media, dar si livrarea de produse si servicii necesare in agricultura (ingrasaminte, seminte, prestari de servicii etc.).

Ce piedici ar putea aparea in calea acestor masuri?

Specialistii in fiscalitate atrag atentia ca regulile Uniunii Europene nu permit cote de TVA mai mici de 5%, cu exceptia unor "cote speciale" pentru o "perioada de tranzitie".

In aceste conditii, tara noastra ar trebui sa solicite si sa obtina o derogare de la Comisia Europeana in acest scop, proces care, de regula, este de lunga durata. De aceea este putin probabil ca termenul de 1 martie, promis ca data de implementare, sa fie respectat.

Mai mult, consultantii fiscali sustin ca o astfel de masura, asa cum este stipulata in proiectul depus in Parlament, ar aduce prejudicii grave bugetului statului, pentru ca ar permite dezvoltatorilor imobiliari sa-si recupereze TVA platita pentru toata constructia, chiar daca vanzarea efectiva va fi realizata cu o cota zero de TVA.

Prima de relocare, valabila trei ani

Cea de a doua masura, de data aceasta adoptata de autoritati, respectiv programul ”Prima chirie”, vizeaza somerii care se angajeaza la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu.

Programul, care prevede acordarea unei prime de relocare, a fost aprobat de Guvern in luna ianuarie, iar acum a fost publicat proiectul de norme de aplicare care contin criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un potential beneficiar.

Astfel, prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate, singure sau impreuna cu familiile lor, nu depasesc suma de 5.000 lei/luna si este in cuantum de 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei.

Totodata, ”prima de relocare se acorda, la cerere, lunar, pe o perioada de cel mult 36 de luni, daca persoanele care solicita acest drept se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni si nu se cumuleaza cu alte prime de mobilitate prevazute de lege", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus