Sprijin de la stat pentru locuinte

Statul vine cu noi masuri pentru persoanele care vor sa isi cumpere o locuinta, respectiv eliminarea TVA la vanzarea de case. In plus, pentru somerii dispusi sa accepte un loc de munca departe de casa, statul va suporta, in anumite limite de suma si de timp, cheltuielile cu locuinta.

Masura de eliminare a TVA la locuinte a fost cuprinsa in programul de guvernare al PSD si urma sa intre in vigoare la data de 1 martie. Insa abia saptamana trecuta a fost depus in Parlament un proiect de lege pe aceasta tema.

In prezent, pentru livrarea de locuinte, TVA este de 5%, daca suprafata utila a acesteia este mai mica de 120 de metri patrati, iar valoarea nu depaseste 100.000 de euro.

Ce alte masuri cuprinde proiectul?

De asemenea, potrivit proiectului mentionat, de cota zero de TVA urmeaza sa mai beneficieze si livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.

De aceeasi facilitate ar urma sa beneficieze si livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Totodata, cota zero de TVA ar putea avea si serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media, dar si livrarea de produse si servicii necesare in agricultura (ingrasaminte, seminte, prestari de servicii etc.).

Ce piedici ar putea aparea in calea acestor masuri?

Specialistii in fiscalitate atrag atentia ca regulile Uniunii Europene nu permit cote de TVA mai mici de 5%, cu exceptia unor "cote speciale" pentru o "perioada de tranzitie".

In aceste conditii, tara noastra ar trebui sa solicite si sa obtina o derogare de la Comisia Europeana in acest scop, proces care, de regula, este de lunga durata. De aceea este putin probabil ca termenul de 1 martie, promis ca data de implementare, sa fie respectat.

Mai mult, consultantii fiscali sustin ca o astfel de masura, asa cum este stipulata in proiectul depus in Parlament, ar aduce prejudicii grave bugetului statului, pentru ca ar permite dezvoltatorilor imobiliari sa-si recupereze TVA platita pentru toata constructia, chiar daca vanzarea efectiva va fi realizata cu o cota zero de TVA.

Prima de relocare, valabila trei ani

Cea de a doua masura, de data aceasta adoptata de autoritati, respectiv programul ”Prima chirie”, vizeaza somerii care se angajeaza la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu.

Programul, care prevede acordarea unei prime de relocare, a fost aprobat de Guvern in luna ianuarie, iar acum a fost publicat proiectul de norme de aplicare care contin criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un potential beneficiar.

Astfel, prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate, singure sau impreuna cu familiile lor, nu depasesc suma de 5.000 lei/luna si este in cuantum de 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei.

Totodata, ”prima de relocare se acorda, la cerere, lunar, pe o perioada de cel mult 36 de luni, daca persoanele care solicita acest drept se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni si nu se cumuleaza cu alte prime de mobilitate prevazute de lege", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus