Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Sprijin de la stat pentru locuinte


Statul vine cu noi masuri pentru persoanele care vor sa isi cumpere o locuinta, respectiv eliminarea TVA la vanzarea de case. In plus, pentru somerii dispusi sa accepte un loc de munca departe de casa, statul va suporta, in anumite limite de suma si de timp, cheltuielile cu locuinta.


Masura de eliminare a TVA la locuinte a fost cuprinsa in programul de guvernare al PSD si urma sa intre in vigoare la data de 1 martie. Insa abia saptamana trecuta a fost depus in Parlament un proiect de lege pe aceasta tema.

In prezent, pentru livrarea de locuinte, TVA este de 5%, daca suprafata utila a acesteia este mai mica de 120 de metri patrati, iar valoarea nu depaseste 100.000 de euro.

Ce alte masuri cuprinde proiectul?

De asemenea, potrivit proiectului mentionat, de cota zero de TVA urmeaza sa mai beneficieze si livrarea de constructii destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.

De aceeasi facilitate ar urma sa beneficieze si livrarea de cladiri catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Totodata, cota zero de TVA ar putea avea si serviciile de difuzare de publicitate prin mass-media, dar si livrarea de produse si servicii necesare in agricultura (ingrasaminte, seminte, prestari de servicii etc.).

Ce piedici ar putea aparea in calea acestor masuri?

Specialistii in fiscalitate atrag atentia ca regulile Uniunii Europene nu permit cote de TVA mai mici de 5%, cu exceptia unor "cote speciale" pentru o "perioada de tranzitie".

In aceste conditii, tara noastra ar trebui sa solicite si sa obtina o derogare de la Comisia Europeana in acest scop, proces care, de regula, este de lunga durata. De aceea este putin probabil ca termenul de 1 martie, promis ca data de implementare, sa fie respectat.

Mai mult, consultantii fiscali sustin ca o astfel de masura, asa cum este stipulata in proiectul depus in Parlament, ar aduce prejudicii grave bugetului statului, pentru ca ar permite dezvoltatorilor imobiliari sa-si recupereze TVA platita pentru toata constructia, chiar daca vanzarea efectiva va fi realizata cu o cota zero de TVA.

Prima de relocare, valabila trei ani

Cea de a doua masura, de data aceasta adoptata de autoritati, respectiv programul ”Prima chirie”, vizeaza somerii care se angajeaza la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu.

Programul, care prevede acordarea unei prime de relocare, a fost aprobat de Guvern in luna ianuarie, iar acum a fost publicat proiectul de norme de aplicare care contin criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un potential beneficiar.

Astfel, prima de relocare se acorda persoanelor ale caror venituri nete lunare realizate, singure sau impreuna cu familiile lor, nu depasesc suma de 5.000 lei/luna si este in cuantum de 75% din suma destinata asigurarii cheltuielilor pentru locuire (chirie si utilitati) in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu mai mult de 900 de lei.

Totodata, ”prima de relocare se acorda, la cerere, lunar, pe o perioada de cel mult 36 de luni, daca persoanele care solicita acest drept se incadreaza in munca, cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 12 luni si nu se cumuleaza cu alte prime de mobilitate prevazute de lege", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus