Romanii stiu ca sunt obligati sa isi asigure casa, dar nu o fac!

Discutia referitoare la asigurararea locuintelor revine in actualitate de fiecare data cand au loc fenomene naturale care le afecteaza. Cele mai frecvente, produse si in aceasta vara, sunt inundatiile si alunecarile de teren. Insa, desi 8 din 10 romani stiu ca asigurarea casei este obligatorie, doar 1 din 5 detine o astfel de polita.

Conform unui studiu recent realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, (UNSAR) asupra perceptiei consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte, 8 din 10 respondenti afirma ca au auzit despre obligativitatea cetatenilor de a-si asigura locuinta impotriva dezastrelor naturale prin polita obligatorie, PAD.

Cu toate acestea, din cele aproximativ 8,9 milioane de locuinte din Romania, la finalul lunii iunie 2018 erau 1.690.193 de polite in vigoare, adica un grad de penetrare de doar 19%.

In cazul asigurarilor facultative, procentul este chiar mai redus, de 16%, la finalul lunii martie 2018 fiind in vigoare 1,4 milioane de polite de asigurare facultativa a locuintei. “Gradul de penetrare de doar 16% este extrem de mic daca luam in calcul riscurile la care este expusa o locuinta, dar si gradul de penetrare mult mai mare atins in alte tari europene”, noteaza UNSAR.

Oricum, numarul politelor facultative nu il poate depasi pe al celor PAD, avand in vedere ca reglementarile in vigoare nu permit companiilor de asigurari sa incheie polite facultative decat in completarea uneia obligatorii.

Primarii ar trebui sa se implice in campania de informare

“In opinia celor mai multi dintre intervievati, factorii care i-ar motiva sa-si incheie asigurarea obligatorie are legatura cu o mai buna informare (66%) si luarea unor masuri pentru respectarea prevederilor legale privind aplicarea amenzilor de catre primari (23%)”, se mai arata in studiul citat.

In acelasi timp, 51% dintre cei intervievati sunt de parere ca autoritatile locale (primarii, consilii judetene) ar trebui sa se ocupe de informarea cetatenilor privind obligativitatea de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale.

UNSAR reaminteste faptul ca asigurarea impotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundatii naturale si alunecari de teren) reprezinta un produs de baza cu caracter obligatoriu, reglementat prin legislatia nationala si care prevede, de asemenea, riscurile pe care acest tip de polita le acopera.

“Aceasta asigurare are o componenta sociala extrem de importanta, de aici rezultand si tariful sau unic – 10 sau 20 de euro – pentru toate locuintele din orice judet al tarii, indiferent de riscul la care acestea sunt cel mai frecvent expuse, sumele asigurate fiind in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei”, mentioneaza UNSAR.

Necesitatea asigurarii obligatorii a locuintei este cu atat mai mare cu cat multe zone ale tarii sunt expuse unui risc major de a fi puternic afectate de inundatii, categorie de dezastre naturale care a cauzat cele mai multe daune avizate pana in acest moment. Mai mult, polita obligatorie poate fi extinsa cu una facultativa, pentru acoperirea unei game extinse de riscuri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus