Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Romanii stiu ca sunt obligati sa isi asigure casa, dar nu o fac!


Discutia referitoare la asigurararea locuintelor revine in actualitate de fiecare data cand au loc fenomene naturale care le afecteaza. Cele mai frecvente, produse si in aceasta vara, sunt inundatiile si alunecarile de teren. Insa, desi 8 din 10 romani stiu ca asigurarea casei este obligatorie, doar 1 din 5 detine o astfel de polita.


Conform unui studiu recent realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, (UNSAR) asupra perceptiei consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte, 8 din 10 respondenti afirma ca au auzit despre obligativitatea cetatenilor de a-si asigura locuinta impotriva dezastrelor naturale prin polita obligatorie, PAD.

Cu toate acestea, din cele aproximativ 8,9 milioane de locuinte din Romania, la finalul lunii iunie 2018 erau 1.690.193 de polite in vigoare, adica un grad de penetrare de doar 19%.

In cazul asigurarilor facultative, procentul este chiar mai redus, de 16%, la finalul lunii martie 2018 fiind in vigoare 1,4 milioane de polite de asigurare facultativa a locuintei. “Gradul de penetrare de doar 16% este extrem de mic daca luam in calcul riscurile la care este expusa o locuinta, dar si gradul de penetrare mult mai mare atins in alte tari europene”, noteaza UNSAR.

Oricum, numarul politelor facultative nu il poate depasi pe al celor PAD, avand in vedere ca reglementarile in vigoare nu permit companiilor de asigurari sa incheie polite facultative decat in completarea uneia obligatorii.

Primarii ar trebui sa se implice in campania de informare

“In opinia celor mai multi dintre intervievati, factorii care i-ar motiva sa-si incheie asigurarea obligatorie are legatura cu o mai buna informare (66%) si luarea unor masuri pentru respectarea prevederilor legale privind aplicarea amenzilor de catre primari (23%)”, se mai arata in studiul citat.

In acelasi timp, 51% dintre cei intervievati sunt de parere ca autoritatile locale (primarii, consilii judetene) ar trebui sa se ocupe de informarea cetatenilor privind obligativitatea de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale.

UNSAR reaminteste faptul ca asigurarea impotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundatii naturale si alunecari de teren) reprezinta un produs de baza cu caracter obligatoriu, reglementat prin legislatia nationala si care prevede, de asemenea, riscurile pe care acest tip de polita le acopera.

“Aceasta asigurare are o componenta sociala extrem de importanta, de aici rezultand si tariful sau unic – 10 sau 20 de euro – pentru toate locuintele din orice judet al tarii, indiferent de riscul la care acestea sunt cel mai frecvent expuse, sumele asigurate fiind in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei”, mentioneaza UNSAR.

Necesitatea asigurarii obligatorii a locuintei este cu atat mai mare cu cat multe zone ale tarii sunt expuse unui risc major de a fi puternic afectate de inundatii, categorie de dezastre naturale care a cauzat cele mai multe daune avizate pana in acest moment. Mai mult, polita obligatorie poate fi extinsa cu una facultativa, pentru acoperirea unei game extinse de riscuri.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus