Romanii stiu ca sunt obligati sa isi asigure casa, dar nu o fac!

Discutia referitoare la asigurararea locuintelor revine in actualitate de fiecare data cand au loc fenomene naturale care le afecteaza. Cele mai frecvente, produse si in aceasta vara, sunt inundatiile si alunecarile de teren. Insa, desi 8 din 10 romani stiu ca asigurarea casei este obligatorie, doar 1 din 5 detine o astfel de polita.

Conform unui studiu recent realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, (UNSAR) asupra perceptiei consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte, 8 din 10 respondenti afirma ca au auzit despre obligativitatea cetatenilor de a-si asigura locuinta impotriva dezastrelor naturale prin polita obligatorie, PAD.

Cu toate acestea, din cele aproximativ 8,9 milioane de locuinte din Romania, la finalul lunii iunie 2018 erau 1.690.193 de polite in vigoare, adica un grad de penetrare de doar 19%.

In cazul asigurarilor facultative, procentul este chiar mai redus, de 16%, la finalul lunii martie 2018 fiind in vigoare 1,4 milioane de polite de asigurare facultativa a locuintei. “Gradul de penetrare de doar 16% este extrem de mic daca luam in calcul riscurile la care este expusa o locuinta, dar si gradul de penetrare mult mai mare atins in alte tari europene”, noteaza UNSAR.

Oricum, numarul politelor facultative nu il poate depasi pe al celor PAD, avand in vedere ca reglementarile in vigoare nu permit companiilor de asigurari sa incheie polite facultative decat in completarea uneia obligatorii.

Primarii ar trebui sa se implice in campania de informare

“In opinia celor mai multi dintre intervievati, factorii care i-ar motiva sa-si incheie asigurarea obligatorie are legatura cu o mai buna informare (66%) si luarea unor masuri pentru respectarea prevederilor legale privind aplicarea amenzilor de catre primari (23%)”, se mai arata in studiul citat.

In acelasi timp, 51% dintre cei intervievati sunt de parere ca autoritatile locale (primarii, consilii judetene) ar trebui sa se ocupe de informarea cetatenilor privind obligativitatea de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale.

UNSAR reaminteste faptul ca asigurarea impotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundatii naturale si alunecari de teren) reprezinta un produs de baza cu caracter obligatoriu, reglementat prin legislatia nationala si care prevede, de asemenea, riscurile pe care acest tip de polita le acopera.

“Aceasta asigurare are o componenta sociala extrem de importanta, de aici rezultand si tariful sau unic – 10 sau 20 de euro – pentru toate locuintele din orice judet al tarii, indiferent de riscul la care acestea sunt cel mai frecvent expuse, sumele asigurate fiind in limita a 10.000, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei”, mentioneaza UNSAR.

Necesitatea asigurarii obligatorii a locuintei este cu atat mai mare cu cat multe zone ale tarii sunt expuse unui risc major de a fi puternic afectate de inundatii, categorie de dezastre naturale care a cauzat cele mai multe daune avizate pana in acest moment. Mai mult, polita obligatorie poate fi extinsa cu una facultativa, pentru acoperirea unei game extinse de riscuri.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus