Raiffeisen Bank vine cu o noua oferta de conversie pentru creditele in franci

Clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni primesc din partea bancii o noua oferta de conversie, valabila timp de trei luni, pana la 30 aprilie 2017. Banca acorda o reducere de 25% din datoria principala din start si dobanda fixa la lei timp de cinci ani.

Oferta este, insa, conditionata. Aceasta se adreseaza debitorilor cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%, exclusiv pentru creditele cu garantie imobiliara, pentru care nu se inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 de zile la data cererii. Aceasta din urma trebuie depusa cel tarziu la data de 30 aprilie 2017, reiese dintr-un comunicat al bancii.
 
“Avand in vedere clarificarile legislative recente oferite de Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la Legea Darii in Plata, am reluat oferta de solutii de conversie, intr-o varianta imbunatatita”, sustine Mihai Rauta, director executiv, Retail Risc.

Care sunt pasii conversiei?

Titularul de credit care indeplineste criteriile mentionate si vrea sa beneficieze de oferta trebuie sa sune la banca pentru a fi programat intr-una dintre agentiile institutiei de credit.

Documentele necesare (care vor fi obtinute si semnate in agentiile bancii) sunt: cerere de conversie, acordul de verificare la Biroul de Credite si ANAF.

Astfel, dupa aprobarea cererii de conversie clientul primeste o reducere de 25% la soldul creditului, urmata de conversia in lei a imprumutului la cursul BNR din ziua conversiei. Apoi, timp de cinci ani, plateste o dobanda fixa de 4,5% pe an. In perioada ramasa pana la scadenta, dobanda va fi caculata dupa formula Robor la 3 luni plus o marja de 3%.

Banca prezinta si un exemplu de calcul, din care reiese ca, pentru un credit de 50.000 de franci, pentru o perioada ramasa de 25 de ani, rata actuala este de 338 franci elvetieni pe luna, respectiv 1.418 lei, la cursul de 4,1947 lei/franc.

In urma conversiei, rata lunara in primii cinci ani ar fi de 874 lei, iar dupa aceasta perioada s-ar situa la 825 de lei (in conditiile actuale de dobanzi, respectiv Robor la 3 luni 0,83%).

Ce se schimba fata de vechea oferta?

La finalul anului 2015, Raiffeisen Bank a lansat o oferta pentru debitorii in franci cu discount de 20% la sold, insa acordat in etape, pentru clientii cu un grad de indatorare de peste 65%.

In prima etapa a conversiei, reducerea imediata la sold era de 10% si, iar ulterior se aplica inca o reducere de 10%, pe baza comportamentului bun de plata, 5% dupa primul an si inca 5% dupa al doilea an.

La vemea respectiva, banca avea in portofoliu aproximativ 7.700 de credite in franci elvetieni, in valoare de 380 de milioane de euro.

Acum, banca sustine ca numarul imprumuturilor s-a redus la 5.600.

Oferta vine in contextul in care Legea privind conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric este blocata la Curtea Constitutionala, ca urmare a unei sesizari depusa de Guvern inainte ca actul normativ sa intre in vigoare. O decizie a CCR cu privire la actul normativ este asteptata in data de 7 februarie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus