Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Raiffeisen Bank vine cu o noua oferta de conversie pentru creditele in franci


Clientii Raiffeisen Bank cu credite in franci elvetieni primesc din partea bancii o noua oferta de conversie, valabila timp de trei luni, pana la 30 aprilie 2017. Banca acorda o reducere de 25% din datoria principala din start si dobanda fixa la lei timp de cinci ani.


Oferta este, insa, conditionata. Aceasta se adreseaza debitorilor cu un grad de indatorare a familiei mai mare de 60%, exclusiv pentru creditele cu garantie imobiliara, pentru care nu se inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 de zile la data cererii. Aceasta din urma trebuie depusa cel tarziu la data de 30 aprilie 2017, reiese dintr-un comunicat al bancii.
 
“Avand in vedere clarificarile legislative recente oferite de Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la Legea Darii in Plata, am reluat oferta de solutii de conversie, intr-o varianta imbunatatita”, sustine Mihai Rauta, director executiv, Retail Risc.

Care sunt pasii conversiei?

Titularul de credit care indeplineste criteriile mentionate si vrea sa beneficieze de oferta trebuie sa sune la banca pentru a fi programat intr-una dintre agentiile institutiei de credit.

Documentele necesare (care vor fi obtinute si semnate in agentiile bancii) sunt: cerere de conversie, acordul de verificare la Biroul de credite si ANAF.

Astfel, dupa aprobarea cererii de conversie clientul primeste o reducere de 25% la soldul creditului, urmata de conversia in lei a imprumutului la cursul BNR din ziua conversiei. Apoi, timp de cinci ani, plateste o dobanda fixa de 4,5% pe an. In perioada ramasa pana la scadenta, dobanda va fi caculata dupa formula Robor la 3 luni plus o marja de 3%.

Banca prezinta si un exemplu de calcul, din care reiese ca, pentru un credit de 50.000 de franci, pentru o perioada ramasa de 25 de ani, rata actuala este de 338 franci elvetieni pe luna, respectiv 1.418 lei, la cursul de 4,1947 lei/franc.

In urma conversiei, rata lunara in primii cinci ani ar fi de 874 lei, iar dupa aceasta perioada s-ar situa la 825 de lei (in conditiile actuale de dobanzi, respectiv Robor la 3 luni 0,83%).

Ce se schimba fata de vechea oferta?

La finalul anului 2015, Raiffeisen Bank a lansat o oferta pentru debitorii in franci cu discount de 20% la sold, insa acordat in etape, pentru clientii cu un grad de indatorare de peste 65%.

In prima etapa a conversiei, reducerea imediata la sold era de 10% si, iar ulterior se aplica inca o reducere de 10%, pe baza comportamentului bun de plata, 5% dupa primul an si inca 5% dupa al doilea an.

La vemea respectiva, banca avea in portofoliu aproximativ 7.700 de credite in franci elvetieni, in valoare de 380 de milioane de euro.

Acum, banca sustine ca numarul imprumuturilor s-a redus la 5.600.

Oferta vine in contextul in care Legea privind conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric este blocata la Curtea Constitutionala, ca urmare a unei sesizari depusa de Guvern inainte ca actul normativ sa intre in vigoare. O decizie a CCR cu privire la actul normativ este asteptata in data de 7 februarie.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus