Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Raiffeisen Bank acorda ipotecare cu avans de 20%


Renuntarea la avansurile mari pentru creditele ipotecare continua in sistemul bancar romanesc. Raiffeisen Bank se alatura bancilor care acorda credite ipotecare clasice in lei, cu avans de 20% pentru anumite localitati din tara. Banca a lansat, in acest sens, un produs de creditare nou.

Pana acum, institutia percepea un avans de 35% pentru astfel de finantari, stabilit inca de la inceputul anului pe fondul discutilor cu privire la Legea darii in plata.

Potrivit unui comunicat al bancii, noul credit imobiliar este oferit in toate agentiile din tara, insa cu un avans diferentiat, tinand cont de indicatorii imobiliari si economici ai zonei: dinamica pietei imobiliare, concentrarea de proiecte imobiliare, potentialul de creditare, nevoia de credite etc.

”Orasele mari si nu numai, cele care cumuleaza in cea mai mare masura factorii mentionati mai sus, beneficiaza de un avans de 20% pentru creditele acordate pana la 30 de ani. Avansul maxim solicitat de banca poate ajunge la 45%, iar perioada maxima pe care se poate acorda creditul este de 30 de ani. Suma acordata este intre 5.000 si 300.000 de euro, echivalent in lei”, se mai arata in comunicatul citat.

In ce localitati se pot obtine credite cu avans redus?

Astfel, potrivit comunicatului citat, credite ipotecare cu avans de 20% se pot obtine in 31 de localitati prezentate de banca pe site-ul propriu.

Totodata, banca a introdus optiunea de dobanda fixa pentru primii 7 ani, respectiv 5,25% pe an pentru clientii de casa si 5,5% pentru clientii standard. Produsul poate fi acordat, insa, si cu dobanda variabila, pentru clientii care solicita acest tip de dobanda (ROBOR la 3 luni + 3% pentru clientii de casa; ROBOR la 3 luni + 3,25% in varianta standard).

Tot mai multe banci ofera credite ipotecare cu avans redus

Raiffeisen Bank este prima banca din sistem care a anuntat cresterea avansului la ipotecare, la 35% la lei si la 40% la euro, cu cateva luni inainte chiar de intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata. Ulterior, majoritatea bancilor au luat decizii similare, insa, dupa ce au constata ca la avansuri de peste 30% nu mai au clienti carora sa le vanda credite ipotecare, rand pe rand au dat inapoi si au redus avansurile la nivelurile practicate inainte.


Multe dintre ele au redus avansul la creditele ipotecare chiar la 15%, dupa ce l-au crescut substantial in urma cu cateva luni, in general pentru marile orase, unde piata imobiliara este mai activa. Banca Comerciala Romana (BCR), Piraeus Bank, CEC Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, Banca Transilvania si acum Raiffeisen Bank ofera acum credite ipotecare in conditii de avans aproape similare cu cele dinainte de valul de majorari.

Bancile conditioneaza, in anumite cazuri, avansul minim, in afara de localitatea in care se afla imobilul cumparat prin credit, si de suma contractata sau perioada de creditare. Aceste conditii, insa, sunt mai putin importante pentru clienti decat valoarea avansului solicitat.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus