Raiffeisen Bank acorda ipotecare cu avans de 20%

Renuntarea la avansurile mari pentru creditele ipotecare continua in sistemul bancar romanesc. Raiffeisen Bank se alatura bancilor care acorda credite ipotecare clasice in lei, cu avans de 20% pentru anumite localitati din tara. Banca a lansat, in acest sens, un produs de creditare nou.

Pana acum, institutia percepea un avans de 35% pentru astfel de finantari, stabilit inca de la inceputul anului pe fondul discutilor cu privire la Legea darii in plata.

Potrivit unui comunicat al bancii, noul credit imobiliar este oferit in toate agentiile din tara, insa cu un avans diferentiat, tinand cont de indicatorii imobiliari si economici ai zonei: dinamica pietei imobiliare, concentrarea de proiecte imobiliare, potentialul de creditare, nevoia de credite etc.

”Orasele mari si nu numai, cele care cumuleaza in cea mai mare masura factorii mentionati mai sus, beneficiaza de un avans de 20% pentru creditele acordate pana la 30 de ani. Avansul maxim solicitat de banca poate ajunge la 45%, iar perioada maxima pe care se poate acorda creditul este de 30 de ani. Suma acordata este intre 5.000 si 300.000 de euro, echivalent in lei”, se mai arata in comunicatul citat.

In ce localitati se pot obtine credite cu avans redus?

Astfel, potrivit comunicatului citat, credite ipotecare cu avans de 20% se pot obtine in 31 de localitati prezentate de banca pe site-ul propriu.

Totodata, banca a introdus optiunea de dobanda fixa pentru primii 7 ani, respectiv 5,25% pe an pentru clientii de casa si 5,5% pentru clientii standard. Produsul poate fi acordat, insa, si cu dobanda variabila, pentru clientii care solicita acest tip de dobanda (ROBOR la 3 luni + 3% pentru clientii de casa; ROBOR la 3 luni + 3,25% in varianta standard).

Tot mai multe banci ofera credite ipotecare cu avans redus

Raiffeisen Bank este prima banca din sistem care a anuntat cresterea avansului la ipotecare, la 35% la lei si la 40% la euro, cu cateva luni inainte chiar de intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata. Ulterior, majoritatea bancilor au luat decizii similare, insa, dupa ce au constata ca la avansuri de peste 30% nu mai au clienti carora sa le vanda credite ipotecare, rand pe rand au dat inapoi si au redus avansurile la nivelurile practicate inainte.


Multe dintre ele au redus avansul la creditele ipotecare chiar la 15%, dupa ce l-au crescut substantial in urma cu cateva luni, in general pentru marile orase, unde piata imobiliara este mai activa. Banca Comerciala Romana (BCR), Piraeus Bank, CEC Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Bancpost, Banca Transilvania si acum Raiffeisen Bank ofera acum credite ipotecare in conditii de avans aproape similare cu cele dinainte de valul de majorari.

Bancile conditioneaza, in anumite cazuri, avansul minim, in afara de localitatea in care se afla imobilul cumparat prin credit, si de suma contractata sau perioada de creditare. Aceste conditii, insa, sunt mai putin importante pentru clienti decat valoarea avansului solicitat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus