Raiffeisen, amendata de ANPC pentru nereguli in acordarea de credite in CHF

Raiffeisen Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu 50.000 de lei pentru practici incorecte in acordarea creditelor in franci elvetieni inainte de criza. In principal, banca este acuzata de incalcarea regulilor in ceea ce priveste modul de calcul al dobanzilor. Raiffeisen a anuntat ca va contesta decizia.

Totodata, ANPC a dispus incetarea practicilor comerciale incorecte. Decizia institutiei vine in urma solicitarilor facute de Guvernul Tudose si de Administratia Prezidentiala, care au cerut Autoritatii sa solutioneze un memoriu al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.

La jumatatea acestei veri, in spatiul public au fost difuzate mai multe documente interne ale Raiffeisen Bank care detaliaza modul in care banca cu capital austriac a adus in Romania creditele in franci elvetieni in 2006 si cum a conceput acoperirea riscurilor aferente, inclusiv prin introducerea in contracte a unei clauze care ii acorda discretionar dreptul de a creste dobanda.

Debitorii cu credite in franci elvetieni au considerat ca banca si-a acoperit riscul valutar pe seama lor, inclusiv prin faptul ca a crescut dobanzile sub justificarea schimbarii conditiilor din piata financiara.

Banca nu a informat clientii cu privire la costurile viitoare

In urma analizarii solicitarii debitorilor, ANPC a ajuns la concluzia ca Raiffeisen a utilizat practici comerciale incorecte in cazul acestor imprumuturi cu privire la riscurile asociate si prezentate consumatorilor, prin faptul ca nu a informat in prealabil debitorii despre viitoare costuri ale creditului, ceea ce a determinat clientii sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o.

Autoritatea mai spune ca banca nu a depus diligente in relatia cu consumatorul si nu s-a preocupat de gradul de indatorare la care poate ajunge acesta prin cresterea dobanzilor, Autoritatea mai considera si ca banca ar fi avut obligatia de a avertiza consumatorii cu privire la variatia cursului de schimb cu mai mult de 20% de la momentul semnarii contractului in valuta.

Mai mult, documentele interne arata ca Raiffeisen avea in vedere o conversie a portofoliului de franci dupa o apreciere de 15% a francului, lucru care nu s-a intamplat decat dupa ce cursul a crescut cu 80-90%.

La momentul aparitiei documentelor in presa, Raiffeisen Bank a transmis ca investigheaza autenticitatea "documentelor" aparute in spatiul public si, in cazul in care unele dintre acestea se dovedesc a fi copii ale unor documente interne autentice, se va investiga modul in care acestea au putut fi sustrase”.

Pe de alta parte, oficialii acestia sustineau ca banca a respectat intotdeauna legislatia aplicabila contractelor cu toti clientii sai. In plus, a propus, incepand din 2009, o serie de masuri de usurare a poverii financiare pentru clientii aflati in dificultate de a rambursa creditele, “chiar daca aceasta a insemnat costuri suplimentare de capital si diminuarea veniturilor bancii”.

Mai mult, banca a mentionat faptul ca portofoliul de credite in CHF nu a reprezentat si nu reprezinta o cifra semnificativa in bilantul sau: din totalul creditelor acordate clientilor persoane fizice, cele in CHF reprezinta 9%. In 2015, numarul acestora era de aproximativ 7.700 iar in vara acestui an mai erau circa 5.700, dintre care 40% au fost restructurate cel putin o data.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus