Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Raiffeisen, amendata de ANPC pentru nereguli in acordarea de credite in CHF


Raiffeisen Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu 50.000 de lei pentru practici incorecte in acordarea creditelor in franci elvetieni inainte de criza. In principal, banca este acuzata de incalcarea regulilor in ceea ce priveste modul de calcul al dobanzilor. Raiffeisen a anuntat ca va contesta decizia.


Totodata, ANPC a dispus incetarea practicilor comerciale incorecte. Decizia institutiei vine in urma solicitarilor facute de Guvernul Tudose si de Administratia Prezidentiala, care au cerut Autoritatii sa solutioneze un memoriu al Grupului Clientilor cu credite in CHF.

La jumatatea acestei veri, in spatiul public au fost difuzate mai multe documente interne ale Raiffeisen Bank care detaliaza modul in care banca cu capital austriac a adus in Romania creditele in franci elvetieni in 2006 si cum a conceput acoperirea riscurilor aferente, inclusiv prin introducerea in contracte a unei clauze care ii acorda discretionar dreptul de a creste dobanda.

Debitorii cu credite in franci elvetieni au considerat ca banca si-a acoperit riscul valutar pe seama lor, inclusiv prin faptul ca a crescut dobanzile sub justificarea schimbarii conditiilor din piata financiara.

Banca nu a informat clientii cu privire la costurile viitoare

In urma analizarii solicitarii debitorilor, ANPC a ajuns la concluzia ca Raiffeisen a utilizat practici comerciale incorecte in cazul acestor imprumuturi cu privire la riscurile asociate si prezentate consumatorilor, prin faptul ca nu a informat in prealabil debitorii despre viitoare costuri ale creditului, ceea ce a determinat clientii sa ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o.

Autoritatea mai spune ca banca nu a depus diligente in relatia cu consumatorul si nu s-a preocupat de gradul de indatorare la care poate ajunge acesta prin cresterea dobanzilor, Autoritatea mai considera si ca banca ar fi avut obligatia de a avertiza consumatorii cu privire la variatia cursului de schimb cu mai mult de 20% de la momentul semnarii contractului in valuta.

Mai mult, documentele interne arata ca Raiffeisen avea in vedere o conversie a portofoliului de franci dupa o apreciere de 15% a francului, lucru care nu s-a intamplat decat dupa ce cursul a crescut cu 80-90%.

La momentul aparitiei documentelor in presa, Raiffeisen Bank a transmis ca investigheaza autenticitatea "documentelor" aparute in spatiul public si, in cazul in care unele dintre acestea se dovedesc a fi copii ale unor documente interne autentice, se va investiga modul in care acestea au putut fi sustrase”.

Pe de alta parte, oficialii acestia sustineau ca banca a respectat intotdeauna legislatia aplicabila contractelor cu toti clientii sai. In plus, a propus, incepand din 2009, o serie de masuri de usurare a poverii financiare pentru clientii aflati in dificultate de a rambursa creditele, “chiar daca aceasta a insemnat costuri suplimentare de capital si diminuarea veniturilor bancii”.

Mai mult, banca a mentionat faptul ca portofoliul de credite in CHF nu a reprezentat si nu reprezinta o cifra semnificativa in bilantul sau: din totalul creditelor acordate clientilor persoane fizice, cele in CHF reprezinta 9%. In 2015, numarul acestora era de aproximativ 7.700 iar in vara acestui an mai erau circa 5.700, dintre care 40% au fost restructurate cel putin o data.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus