top banner

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

23 Noiembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

foto Unsplash.com

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor. 
Actul normativ ce trebuie implementat in legislatia interna pana la finalul anului este destinat in principal autorizarii si controlarii companiilor care se ocupa cu administrarea portofoliilor de credite neperformante dar contine cateva repere importante privind interactiunea acestora cu debitorii. 
Reguli pentru cumparatorii si administratorii de credite
La articolul 10 din proiectul de OUG sunt enumerate regulile pe care acestia ar trebui sa le respecte in relatia cu debitorii ale caror credite au fost preluate. 
Astfel, cumparatorii de credite si administratorii de credite sunt obligati sa sa actioneze cu buna-credinta, in mod echitabil si cu profesionalism, sa le ofere debitorilor informatii care sa nu fie inselatoare, neclare sau false, sa respecte si sa protejeze informatiile personale si dreptul la viata privata al debitorilor, sa comunice cu debitorii intr-un mod care sa nu constituie hartuire, constrangere sau influenta nejustificata.
In plus, dupa orice cesiune a drepturilor creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant, inainte de prima colectare a datoriilor, dar si ori de cate ori debitorul ii cere acest lucru, cumparatorul de credite sau administratorul de credite, ii transmite va transmite acestuia pe suport de hartie sau pe un alt suport durabil informatii privind cesiunea care a avut loc, inclusiv data cesiunii; identitatea si datele de contact ale cumparatorului de credite sau administratorului de credite si actele doveditoare privind autorizarea sa; un punct de contact si coordonatele acestuia; informatii privind sumele datorate-capital, dobanzi, comisioane si alte costuri permise; o declaratie conform careia continua sa se aplice toate dispozitiile relevante din legislatia nationala si din cea aplicabila in Uniunea Europeana; numele, adresa si datele de contact ale autoritatilor competente unde debitorul ar putea depune o plangere. 
O alta prevedere importanta prinsa in proiect-administratorii de credite, atunci cand desfasoara activitati de administrare a creditelor pe teritoriul Romaniei, nu sunt autorizati sa primeasca si sa detina fonduri de la debitori. Cu alte cuvinte, colectarea sumelor restante sau platilor periodice se va face direct in conturile cumparatorului de credite. 
Sa mai precizam ca administratorii de credite vor avea obligatia de a obtine o autorizatie in Romania inainte de a incepe sa desfasoare activitati pe teritoriul national, iar de autorizarea si controlarea acestora se va ocupa ANPC. 
Astfel, la articolul 30 se arata ca “in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor se infiinteaza o structura responsabila cu aplicarea prevederilor prezentei Ordonante de urgenta, conform competentelor, pentru autorizarea administratorilor de credite, precum si cu asigurarea functionarii punctului unic de informare. In vederea indeplinirii atributiilor sale, numarul maxim de posturi al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor se suplimenteaza prin hotarare de Guvern cu un numar de maximum 200 de posturi, necesare desfasurarii activitatii de cooperare si efectuarii schimbului de informatii cu autoritatile competente din statele membre, derularii activitatii de autorizare a administratorilor de credite, supravegherii cumparatorilor de credite, a administratorilor de credite si a furnizorilor de servicii de administrare de credite”.
Se modifica si alte acte normative relevante in interesul debitorilor
In proiectul de act normativ se mai arata ca la data intrarii in vigoare a respectivului act normativ, Ordonanta de urgenta a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea 288/2010, se modifica si se completeaza. 
Unul dintre articolele completate vizeaza explicit obligatia creditorilor “de a avea politici si proceduri adecvate in virtutea carora sa depuna eforturi pentru a aplica, daca este cazul, o restructurare rezonabila datorata dificultatilor financiare inainte de a demara procedura de executare silita”. 
Iar printre masurile enumerate regasim refinantarea totala sau partiala a contractului de credit si modificarea termenelor si conditiilor existente ale contractului-prelungirea duratei, modificarea tipului de contract de credit; amanarea platii tuturor sau a unei parti a ratelor pentru o anumita perioada; schimbarea ratei dobanzii; oferirea unei perioade fara plati ; efectuarea de plati partiale; aplicarea unei conversii monetare; iertarea partiala de datorie si consolidarea datoriilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul