Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

O banca a majorat avansul pentru creditul Prima Casa


Programul Prima Casa a fost modificat, la finalul anului trecut, in principal in ceea ce priveste garantia acordata de stat pentru casele mai vechi de 5 ani. Pentru acestea, garantia a fost redusa de la 50% la 40%. Insa, si bancile au inceput sa schimbe conditiile pentru astfel de imprumuturi.

ING Bank a modificat principalul criteriu care a generat succesul programului, si anume avansul. Banca percepe, in prezent, un avans de 10% pentru Prima Casa, dublu fata de 5% cat prevede legislatia in vigoare. 

FNGCIMM: Avansul  minim tine de normele interne de creditare ale bancilor

Banca precizeaza, pe site-ul propriu, ca finanteaza, prin astfel de credite, pana la 90% din valoarea de achizitie a unei locuinte.

Potrivit normelor de aplicare a legislatiei in domeniu, finantarea in cadrul programului este de maximum 95% din valoarea imobilului achizitionat, dar nu mai mult de 57.000 de euro pentru locuintele vechi, si de maximum 66.500 de euro pentru cele noi sau consolidate.

In schimb, unul dintre criteriile de eligibilitate pentru finantatori este acela ca „solicita un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei si 60.000 euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 euro”.

Potrivit FNGCIMM, bancile pot practica conditii diferite de acordare a creditelor, legislatia in vigoare prevazand doar un minim in cazul avansului solicitat de banci.

„Nivelul avansului minim solicitat beneficiarilor de catre fiecare finantator participant in programul Prima casa reprezinta un element care tine exclusiv de politica de creditare, respectiv de normele interne creditare ale fiecarui finantator”, au explicat reprezentantii Fondului de Garatare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Bancile asteapta plafoanele pe 2017

In prezent, bancile asteapta aprobarea de catre guvern a plafonului de garantare pentru acest an, dar, intre timp, acorda credite din sumele neutilizate anul trecut, respectiv 175,5 milioane de lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat recent existenta acestor sume, desi la finalul lunii ianuarie sustinea ca plafonul pe 2016 a fost depasit.

„Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat in 2016 programului "Prima Casa" au ramas neutilizati 175,5 milioane lei, disponibili pentru emiterea de garantii in anul 2017. Acest plafon de garantare neutilizat permite finantatorilor sa acorde credite in valoare totala de 351,01 milioane lei", se arata in comunicatul MFP.

In plus, institutia anunta ca pentru garantiile care se acorda in semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, in scadere de la 0,49% cat a fost anul trecut, aplicat la soldul garantiei acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) in numele si in contul statului.

Pentru acest an, Ministerul propune alocarea unui plafon de in valoare de 2,5 miliarde de lei, insa acesta nu a fost inca aprobat de Guvern.

Anul trecut, plafonul initial a fost de 1,5 miliarde de lei, insa, in contextul discutiilor pe legea darii in plata si a legii conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, statul a majorat de trei ori, cu cate 500 de milioane de lei, plafonul alocat bancilor pentru credite Prima Casa.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei
ROBOR dispare din calculul dobanzii la creditele in lei

Indicele ROBOR, cu care romanii cu credite la banca abia se familiarizasera, va fi inlocuit, de luna viitoare, cu unul nou. Astfel, imprumuturile in lei cu dobanda variabila contractate dupa 2 mai 2019, vor avea formula de calcul a dobanzii usor modificata. Practic, va fi compusa tot din indice plus marja, dar indicele va fi calculat diferit!

2 Aprilie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus