O banca a majorat avansul pentru creditul Prima Casa

Programul Prima Casa a fost modificat, la finalul anului trecut, in principal in ceea ce priveste garantia acordata de stat pentru casele mai vechi de 5 ani. Pentru acestea, garantia a fost redusa de la 50% la 40%. Insa, si bancile au inceput sa schimbe conditiile pentru astfel de imprumuturi.

ING Bank a modificat principalul criteriu care a generat succesul programului, si anume avansul. Banca percepe, in prezent, un avans de 10% pentru Prima Casa, dublu fata de 5% cat prevede legislatia in vigoare. 

FNGCIMM: Avansul  minim tine de normele interne de creditare ale bancilor

Banca precizeaza, pe site-ul propriu, ca finanteaza, prin astfel de credite, pana la 90% din valoarea de achizitie a unei locuinte.

Potrivit normelor de aplicare a legislatiei in domeniu, finantarea in cadrul programului este de maximum 95% din valoarea imobilului achizitionat, dar nu mai mult de 57.000 de euro pentru locuintele vechi, si de maximum 66.500 de euro pentru cele noi sau consolidate.

In schimb, unul dintre criteriile de eligibilitate pentru finantatori este acela ca „solicita un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei si 60.000 euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 euro”.

Potrivit FNGCIMM, bancile pot practica conditii diferite de acordare a creditelor, legislatia in vigoare prevazand doar un minim in cazul avansului solicitat de banci.

„Nivelul avansului minim solicitat beneficiarilor de catre fiecare finantator participant in programul Prima casa reprezinta un element care tine exclusiv de politica de creditare, respectiv de normele interne creditare ale fiecarui finantator”, au explicat reprezentantii Fondului de Garatare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Bancile asteapta plafoanele pe 2017

In prezent, bancile asteapta aprobarea de catre guvern a plafonului de garantare pentru acest an, dar, intre timp, acorda credite din sumele neutilizate anul trecut, respectiv 175,5 milioane de lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat recent existenta acestor sume, desi la finalul lunii ianuarie sustinea ca plafonul pe 2016 a fost depasit.

„Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat in 2016 programului "Prima Casa" au ramas neutilizati 175,5 milioane lei, disponibili pentru emiterea de garantii in anul 2017. Acest plafon de garantare neutilizat permite finantatorilor sa acorde credite in valoare totala de 351,01 milioane lei", se arata in comunicatul MFP.

In plus, institutia anunta ca pentru garantiile care se acorda in semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, in scadere de la 0,49% cat a fost anul trecut, aplicat la soldul garantiei acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) in numele si in contul statului.

Pentru acest an, Ministerul propune alocarea unui plafon de in valoare de 2,5 miliarde de lei, insa acesta nu a fost inca aprobat de Guvern.

Anul trecut, plafonul initial a fost de 1,5 miliarde de lei, insa, in contextul discutiilor pe legea darii in plata si a legii conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, statul a majorat de trei ori, cu cate 500 de milioane de lei, plafonul alocat bancilor pentru credite Prima Casa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus