Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Notarii reduc taxele pentru darea in plata


Uniunea Nationala a Notarilor Publici a trimis membrilor sai o circulara prin care ii indeamna sa primeasca notificarile pentru darea in plata a imobilelor, stabilind, pentru moment, pretul pentru aceasta procedura la 100 de lei. Saptamana viitoare urmeaza ca onorariile notariale sa fie reduse la minimum.

Deputatul Daniel Zamfir a anuntat ca, impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, a avut o intalnire cu presedintele Uniunii, Viorel Manescu, cu vicepresedintele Doina Rotaru si cu presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca care este si membru in Consiliul Uniunii, in care s-a discutat atat despre impozitul perceput la darea in plata, dar si cu privire la taxele notariale aferente transferului de proprietate.

"Raspunsul pe care Ministerul de Finante l-a transmis Uniunii nu numai ca nu a clarificat lucrurile, ci i-a bagat si mai rau in ceata pe notari! Un lucru este cert, conducerea Uniunii a probat in aceasta discutie toata buna credinta si disponibilitatea de a-i ajuta pe cei care vor da in plata. Astfel, am fost asigurat ca, printr-o decizie pe care Uniunea Notarilor o va lua  saptamana viitoare, se vor reduce la minim onorariile notariale. Mai mult decat atat, au si trimis in teritoriu o circulara prin care ii indeamna pe notari sa primeasca notificarile stabilind si pretul pentru aceasta procedura care va fi de 100 de lei", se arata intr-un comunicat al deputatului Zamfir.

Depunerea notificarii sisteaza orice plata catre banca

In plus, el le recomanda celor interesati de aceasta procedura sa depuna notificarile, pentru ca, din acel moment, vor fi sistate platile catre banca si intre timp se va clarifica si plata impozitului.

"Saptamana viitoare am stabilit din nou o intalnire cu notarii, dar si cu bancherii si finantistii, pentru ca nu-i vom lasa sa perceapa oamenilor disperati impozit pe necaz, pe nenorocire!  Ministerul Finantelor a incercat sa inventeze impozite pentru cei fara niciun venit si acum chiar nu vor sa inteleaga ca nu pot lua impozit unor oameni care prin darea in plata pierd absolut tot, singurul lor castig fiind doar dreptul la libertate? Pot, dar nu vor!", a mai spus Zamfir.

Si Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Guvernului sa elimine impozitul pentru darea in plata, iar notarilor publici reducerea taxelor notariale cu 90%.

Ministrul Finantelor spune ca analizeaza propunerea de eliminare a impozitului

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat ca analizeaza solicitarea AURSF, insa a reprosat faptul ca, in timpul dezbaterilor pe marginea legii, nu s-a adus in discutie si aspectul impozitarii. Nu se stie, insa, cui i-a fost adresat acest repros.

AURSF sustine insa ca reprezentantii Ministerului Finantelor, care au participat la discutiile pe aceasta lege, ar fi trebuit sa indice acest aspect.

"Apreciem ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa dea curs solicitarii noastre, cu atat mai mult cu cat, pe tot parcursul  elaborarii si dezbaterii acestei legi in cadrul comisiilor parlamentare, reprezentanti de rang inalt ai acestei institutii au fost prezenti si au luat cuvantul in repetate randuri, fara a solicita clarificarea impozitarii acestei operatiuni pentru beneficiarii legii", sustine presedintele AURSF, Alin Iacob.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus