Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Notarii reduc taxele pentru darea in plata


Uniunea Nationala a Notarilor Publici a trimis membrilor sai o circulara prin care ii indeamna sa primeasca notificarile pentru darea in plata a imobilelor, stabilind, pentru moment, pretul pentru aceasta procedura la 100 de lei. Saptamana viitoare urmeaza ca onorariile notariale sa fie reduse la minimum.

Deputatul Daniel Zamfir a anuntat ca, impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, a avut o intalnire cu presedintele Uniunii, Viorel Manescu, cu vicepresedintele Doina Rotaru si cu presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca care este si membru in Consiliul Uniunii, in care s-a discutat atat despre impozitul perceput la darea in plata, dar si cu privire la taxele notariale aferente transferului de proprietate.

"Raspunsul pe care Ministerul de Finante l-a transmis Uniunii nu numai ca nu a clarificat lucrurile, ci i-a bagat si mai rau in ceata pe notari! Un lucru este cert, conducerea Uniunii a probat in aceasta discutie toata buna credinta si disponibilitatea de a-i ajuta pe cei care vor da in plata. Astfel, am fost asigurat ca, printr-o decizie pe care Uniunea Notarilor o va lua  saptamana viitoare, se vor reduce la minim onorariile notariale. Mai mult decat atat, au si trimis in teritoriu o circulara prin care ii indeamna pe notari sa primeasca notificarile stabilind si pretul pentru aceasta procedura care va fi de 100 de lei", se arata intr-un comunicat al deputatului Zamfir.

Depunerea notificarii sisteaza orice plata catre banca

In plus, el le recomanda celor interesati de aceasta procedura sa depuna notificarile, pentru ca, din acel moment, vor fi sistate platile catre banca si intre timp se va clarifica si plata impozitului.

"Saptamana viitoare am stabilit din nou o intalnire cu notarii, dar si cu bancherii si finantistii, pentru ca nu-i vom lasa sa perceapa oamenilor disperati impozit pe necaz, pe nenorocire!  Ministerul Finantelor a incercat sa inventeze impozite pentru cei fara niciun venit si acum chiar nu vor sa inteleaga ca nu pot lua impozit unor oameni care prin darea in plata pierd absolut tot, singurul lor castig fiind doar dreptul la libertate? Pot, dar nu vor!", a mai spus Zamfir.

Si Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Guvernului sa elimine impozitul pentru darea in plata, iar notarilor publici reducerea taxelor notariale cu 90%.

Ministrul Finantelor spune ca analizeaza propunerea de eliminare a impozitului

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat ca analizeaza solicitarea AURSF, insa a reprosat faptul ca, in timpul dezbaterilor pe marginea legii, nu s-a adus in discutie si aspectul impozitarii. Nu se stie, insa, cui i-a fost adresat acest repros.

AURSF sustine insa ca reprezentantii Ministerului Finantelor, care au participat la discutiile pe aceasta lege, ar fi trebuit sa indice acest aspect.

"Apreciem ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa dea curs solicitarii noastre, cu atat mai mult cu cat, pe tot parcursul  elaborarii si dezbaterii acestei legi in cadrul comisiilor parlamentare, reprezentanti de rang inalt ai acestei institutii au fost prezenti si au luat cuvantul in repetate randuri, fara a solicita clarificarea impozitarii acestei operatiuni pentru beneficiarii legii", sustine presedintele AURSF, Alin Iacob.


Distribuie articolul
Alte articole

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult
Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

Citeste mai mult