top banner

Noi conditii pentru Prima Casa din 2017

17 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Programul Prima Casa s-ar putea modifica, din nou, de anul viitor. De data aceasta, insa, autoritatile anunta o Strategie pe cinci ani, care va stimula cumpararea de locuinte noi.
Potrivit unei Note de informare a Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind strategia programului "Prima casa" pentru perioada 2017 – 2021 prezentata Guvernului, procentul de garantare de catre stat ar putea scadea de la 50% la 40% pentru locuintele mai vechi de 5 ani.
In schimb, pentru locuintele mai noi, procentul de garantare va ramane la 50%.
„Procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului, diferentiindu-se in functie de vechimea imobilului achizitionat si/ sau a calitatii acestuia, urmare a consolidarii masurata prin rezistenta la seisme (rezistenta cladirii urmare consolidarii)”, se arata in documentul citat.
Documentul nu face referire la dobanda sau avans
Deocamdata nu se stie daca modificarea procentului de garantare va avea impact si asupra avansului perceput de banci (de 5% in prezent) sau a dobanzii maxime (ROBOR la 3 luni plus 2 puncte procentuale).
Potrivit notei de informare, obiectivul principal al programului ramane facilitarea accesului populatiei la contractarea de credite pentru achizitia de imobile pentru locuinta cu mentinerea caracterului social, national si economic al programului.
Totodata, Ministerul mentioneaza ca a optat pentru nediscriminarea pe criterii de varsta, venit sau mediul de provenienta al creditorului in accesarea programului.
Plafonul de garantii scade treptat in urmatorii cinci ani
Pe de alta parte, autoritatile urmaresc reducerea treptata a volumului de garantii acordate in cei cinci ani de aplicare a strategiei.
Astfel, se are in vedere un plafon anual de garantii in cadrul programului de aproximativ 2 miliarde de lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017 - 2018) si de 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019 - 2021).
"Reducerea plafonului de garantii dupa primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are in vedere o reducere graduala a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor", argumenteaza Finantele.
Diminuarea plafonului de garantii a mai fost anuntata si la finalul anului trecut, cand actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu, spunea ca, pentru 2016, plafonul va fi la jumatate fata de ani anteriori, respectiv aproximativ 1,5 miliarde de lei.
Ulterior, insa, au fost aprobate doua suplimentari de plafon de cate 500 de milioane de lei fiecare, pe de o parte pentru a compensa bancile care au reclamat pierderi din cauza Legii privind darea in plata, si pe de alta parte, pentru a satisface cererea clientilor, care a explodat, in acelasi context, alimentata de zvonurile potrivit carora programul Prima Casa va disparea.
Totodata, in strategie se propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza in cadrul programului trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Asteptarea schimbarii politicii monetare e costisitoare pentru debitori

Ultima sedinta de politica monetara s-a incheiat fara scaderea dobanzii BNR, contrar estimarilor unor analisti, iar amanarea unei refinantari avantajoase, in ideea ca pana la urma dobanzile se vor reduce totusi, ne scoate lunar bani suplimentari din buzunar.

20 Mai 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Dobanzile fixe introductorii concureaza cu succes ofertele Noua Casa

Creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani concureaza atractivitatea imprumuturilor din programul cu garantii guvernamentale, marjele scazand la randul lor semnificativ.

29 Apr 2024 | Credite imobiliare
Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul