Noi conditii pentru Prima Casa din 2017

Programul Prima Casa s-ar putea modifica, din nou, de anul viitor. De data aceasta, insa, autoritatile anunta o Strategie pe cinci ani, care va stimula cumpararea de locuinte noi.

Potrivit unei Note de informare a Ministerului Finantelor Publice (MFP) privind strategia programului "Prima casa" pentru perioada 2017 – 2021 prezentata Guvernului, procentul de garantare de catre stat ar putea scadea de la 50% la 40% pentru locuintele mai vechi de 5 ani.

In schimb, pentru locuintele mai noi, procentul de garantare va ramane la 50%.

„Procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului, diferentiindu-se in functie de vechimea imobilului achizitionat si/ sau a calitatii acestuia, urmare a consolidarii masurata prin rezistenta la seisme (rezistenta cladirii urmare consolidarii)”, se arata in documentul citat.

Documentul nu face referire la dobanda sau avans

Deocamdata nu se stie daca modificarea procentului de garantare va avea impact si asupra avansului perceput de banci (de 5% in prezent) sau a dobanzii maxime (ROBOR la 3 luni plus 2 puncte procentuale).

Potrivit notei de informare, obiectivul principal al programului ramane facilitarea accesului populatiei la contractarea de credite pentru achizitia de imobile pentru locuinta cu mentinerea caracterului social, national si economic al programului.

Totodata, Ministerul mentioneaza ca a optat pentru nediscriminarea pe criterii de varsta, venit sau mediul de provenienta al creditorului in accesarea programului.

Plafonul de garantii scade treptat in urmatorii cinci ani

Pe de alta parte, autoritatile urmaresc reducerea treptata a volumului de garantii acordate in cei cinci ani de aplicare a strategiei.

Astfel, se are in vedere un plafon anual de garantii in cadrul programului de aproximativ 2 miliarde de lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017 - 2018) si de 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019 - 2021).

"Reducerea plafonului de garantii dupa primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are in vedere o reducere graduala a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor", argumenteaza Finantele.

Diminuarea plafonului de garantii a mai fost anuntata si la finalul anului trecut, cand actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu, spunea ca, pentru 2016, plafonul va fi la jumatate fata de ani anteriori, respectiv aproximativ 1,5 miliarde de lei.

Ulterior, insa, au fost aprobate doua suplimentari de plafon de cate 500 de milioane de lei fiecare, pe de o parte pentru a compensa bancile care au reclamat pierderi din cauza Legii privind darea in plata, si pe de alta parte, pentru a satisface cererea clientilor, care a explodat, in acelasi context, alimentata de zvonurile potrivit carora programul Prima Casa va disparea.

Totodata, in strategie se propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza in cadrul programului trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus