Guvernul constata conditiile in care locuiesc romanii

Conditiile in care locuiesc romanii, mult sub standardele europene, au fost constatate si de Guvern si cuprinse intr-o analiza pe aceasta tema. Datele nu sunt surprinzatoare, avand in vedere ca studii similare au fost prezentate sistematic de diverse entitati. Ramane de vazut la ce va folosi aceasta analiza.

Astfel, Executivul remarca faptul ca 90% din blocurile din Romania sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari, iar peste 35% necesita reparatii urgente pentru a nu se prabusi.

Romanii, cei mai inghesuiti din Europa

Tot in analiza citata se constata ca, desi Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, totusi Romania are cele mai precare conditii de locuire. Dintre cetatenii UE, romanii sunt cei care locuiesc cel mai inghesuit, in cele mai multe case fara baie si dus si fara spatii verzi.

Numarul mediu de camere pe locuinta, in Romania, este de 2-3, mult sub numarul mediu de camere pe locuinta din alte tari europene, iar nivelul relativ constant al numarului mediu de persoane pe camera de locuit pentru decilele cu venituri medii spre ridicate indica lipsa optiunilor de locuit indiferent de venitul sau dimensiunea gospodariei.

In timp ce suprafata medie locuibila pentru o persoana din Europa este de 34 metri patrati, Romania are o medie relativ scazuta pe persoana (20 metri patrati).

Situatia nu este stralucita nici in ceea ce priveste numarul locuintelor dotate cu baie proprie.”In 2014, an pentru care exista ultimele date oficiale, Romania ocupa primul loc in UE in privinta ponderii populatiei care nu detine baie sau dus in locuinta (31,7%)”, reiese din documentul citat. Tara noastra este urmata, din acest punct de vedere, la mare distanta de Letonia si Lituania (16%, respectiv 12%).

Spatiile verzi, sacrificate pentru noi cladiri

Totodata, romanii nu stau bine nici la spatiile verzi din jurul locuintelor, copacii fiind taiati, in multe cazuri cu incalcarea normelor de constructii, pentru blocuri si spatii de birouri.

"Starea functionala curenta a ansamblurilor rezidentiale mari existente in toate orasele importante din Roania a adus in atentie intrebari serioase privind calitatea vietii in aceste orase. Multe spatii publice verzi din orasele din Romania au fost inlocuite cu blocuri sau cladiri de birouri in perioada 1991-2009. Legea fondului funciar a permis restituirea a ceea ce pana atunci fusese transformat in spatii verzi publice. (...) A rezultat o problema tripla: aceste cladiri nu respecta reglementarile de baza privind intimitatea si insorirea, ceea ce afecteaza si locuintele din jur, iar populatiei din aceste cartiere ii lipsesc spatiile verzi publice pentru petrecerea timpului liber", se mai arata in documentul Guvernului.

In schimb, Romania are printre cei mai multi proprietari de locuinte, in alte state europene fiind predominanta inchirierea caselor. Astfel, in Romania, 96,6% dintre cetateni detin o proprietate, in comparatie cu 70,7% in tarile UE”, mai reiese din analiza.

In aceste conditii, 98% din locuintele din Romania sunt in proprietate personala. Dar asta nu inseamna ca 98% din locuinte sunt ocupate de proprietari. Cifra oficiala pentru locuintele inchiriate este de 3% din fondul imobiliar total, insa estimarile neoficiale situeaza cifra la 7-15% la nivel national si 15-20% in orasele mai mari precum Bucuresti si Cluj. Insa cele mai multe tranzactii de inchiriere sunt incheiate informal si, chiar daca un contract este inregistrat, de multe ori chiria stipulata in contractul de inchiriere este mult mai mica decat cea platita efectiv proprietarului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus