Guvernul constata conditiile in care locuiesc romanii


Conditiile in care locuiesc romanii, mult sub standardele europene, au fost constatate si de Guvern si cuprinse intr-o analiza pe aceasta tema. Datele nu sunt surprinzatoare, avand in vedere ca studii similare au fost prezentate sistematic de diverse entitati. Ramane de vazut la ce va folosi aceasta analiza.

Astfel, Executivul remarca faptul ca 90% din blocurile din Romania sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari, iar peste 35% necesita reparatii urgente pentru a nu se prabusi.

Romanii, cei mai inghesuiti din Europa

Tot in analiza citata se constata ca, desi Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, totusi Romania are cele mai precare conditii de locuire. Dintre cetatenii UE, romanii sunt cei care locuiesc cel mai inghesuit, in cele mai multe case fara baie si dus si fara spatii verzi.

Numarul mediu de camere pe locuinta, in Romania, este de 2-3, mult sub numarul mediu de camere pe locuinta din alte tari europene, iar nivelul relativ constant al numarului mediu de persoane pe camera de locuit pentru decilele cu venituri medii spre ridicate indica lipsa optiunilor de locuit indiferent de venitul sau dimensiunea gospodariei.

In timp ce suprafata medie locuibila pentru o persoana din Europa este de 34 metri patrati, Romania are o medie relativ scazuta pe persoana (20 metri patrati).

Situatia nu este stralucita nici in ceea ce priveste numarul locuintelor dotate cu baie proprie.”In 2014, an pentru care exista ultimele date oficiale, Romania ocupa primul loc in UE in privinta ponderii populatiei care nu detine baie sau dus in locuinta (31,7%)”, reiese din documentul citat. Tara noastra este urmata, din acest punct de vedere, la mare distanta de Letonia si Lituania (16%, respectiv 12%).

Spatiile verzi, sacrificate pentru noi cladiri

Totodata, romanii nu stau bine nici la spatiile verzi din jurul locuintelor, copacii fiind taiati, in multe cazuri cu incalcarea normelor de constructii, pentru blocuri si spatii de birouri.

"Starea functionala curenta a ansamblurilor rezidentiale mari existente in toate orasele importante din Roania a adus in atentie intrebari serioase privind calitatea vietii in aceste orase. Multe spatii publice verzi din orasele din Romania au fost inlocuite cu blocuri sau cladiri de birouri in perioada 1991-2009. Legea fondului funciar a permis restituirea a ceea ce pana atunci fusese transformat in spatii verzi publice. (...) A rezultat o problema tripla: aceste cladiri nu respecta reglementarile de baza privind intimitatea si insorirea, ceea ce afecteaza si locuintele din jur, iar populatiei din aceste cartiere ii lipsesc spatiile verzi publice pentru petrecerea timpului liber", se mai arata in documentul Guvernului.

In schimb, Romania are printre cei mai multi proprietari de locuinte, in alte state europene fiind predominanta inchirierea caselor. Astfel, in Romania, 96,6% dintre cetateni detin o proprietate, in comparatie cu 70,7% in tarile UE”, mai reiese din analiza.

In aceste conditii, 98% din locuintele din Romania sunt in proprietate personala. Dar asta nu inseamna ca 98% din locuinte sunt ocupate de proprietari. Cifra oficiala pentru locuintele inchiriate este de 3% din fondul imobiliar total, insa estimarile neoficiale situeaza cifra la 7-15% la nivel national si 15-20% in orasele mai mari precum Bucuresti si Cluj. Insa cele mai multe tranzactii de inchiriere sunt incheiate informal si, chiar daca un contract este inregistrat, de multe ori chiria stipulata in contractul de inchiriere este mult mai mica decat cea platita efectiv proprietarului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus