Ghetea, ARB: Restructurarile de credit sunt mai avantajoase pentru banci decat executarea

Solutiile nejudiciare, ce presupun restructurari ale creditelor neperformante, sunt mai avantajoase pentru banci decat executarea silita, ce a devenit aproape imposibila pe o piata imobiliara blocata.


Bancile suporta costuri mai reduse si au sanse mai mari sa isi recupereze sumele acordate sub forma de credit daca se apropie de client si ii ofera o solutie decat daca il executa silita. Aceasta este concluzia la care au ajuns bancherii dupa trei ani in care restantele inregistrate atat de populatie cat si de companii au cunoscut o crestere accelerata.

“Cel putin din experienta la CEC Bank, calea nejudiciara este mai avantajopasa”, a precizat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.

Motivele tin in principal de costurile mari pe care o executare silita le implica, de procedurile greoaie dar si de lipsa unei piete care a permita valorificarea bunurilor executate.

Conform presedintelui ARB, aproximativ 70% din cei care au primit o solutie de restructurare si-au revenit. Datele sunt oarecum mai bune decat cele raportate de banci la BNR.

Conform rapoartelor Bancii Centrale, rata de succes a restructurarilor ar fi fost de 40% in cazul populatiei si de mai putin de 10% in cazul companiilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus