Ghetea, ARB: Restructurarile de credit sunt mai avantajoase pentru banci decat executarea

Solutiile nejudiciare, ce presupun restructurari ale creditelor neperformante, sunt mai avantajoase pentru banci decat executarea silita, ce a devenit aproape imposibila pe o piata imobiliara blocata.


Bancile suporta costuri mai reduse si au sanse mai mari sa isi recupereze sumele acordate sub forma de credit daca se apropie de client si ii ofera o solutie decat daca il executa silita. Aceasta este concluzia la care au ajuns bancherii dupa trei ani in care restantele inregistrate atat de populatie cat si de companii au cunoscut o crestere accelerata.

“Cel putin din experienta la CEC Bank, calea nejudiciara este mai avantajopasa”, a precizat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.

Motivele tin in principal de costurile mari pe care o executare silita le implica, de procedurile greoaie dar si de lipsa unei piete care a permita valorificarea bunurilor executate.

Conform presedintelui ARB, aproximativ 70% din cei care au primit o solutie de restructurare si-au revenit. Datele sunt oarecum mai bune decat cele raportate de banci la BNR.

Conform rapoartelor Bancii Centrale, rata de succes a restructurarilor ar fi fost de 40% in cazul populatiei si de mai putin de 10% in cazul companiilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus