Ghetea, ARB: Restructurarile de credit sunt mai avantajoase pentru banci decat executarea

Solutiile nejudiciare, ce presupun restructurari ale creditelor neperformante, sunt mai avantajoase pentru banci decat executarea silita, ce a devenit aproape imposibila pe o piata imobiliara blocata.


Bancile suporta costuri mai reduse si au sanse mai mari sa isi recupereze sumele acordate sub forma de credit daca se apropie de client si ii ofera o solutie decat daca il executa silita. Aceasta este concluzia la care au ajuns bancherii dupa trei ani in care restantele inregistrate atat de populatie cat si de companii au cunoscut o crestere accelerata.

“Cel putin din experienta la CEC Bank, calea nejudiciara este mai avantajopasa”, a precizat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank.

Motivele tin in principal de costurile mari pe care o executare silita le implica, de procedurile greoaie dar si de lipsa unei piete care a permita valorificarea bunurilor executate.

Conform presedintelui ARB, aproximativ 70% din cei care au primit o solutie de restructurare si-au revenit. Datele sunt oarecum mai bune decat cele raportate de banci la BNR.

Conform rapoartelor Bancii Centrale, rata de succes a restructurarilor ar fi fost de 40% in cazul populatiei si de mai putin de 10% in cazul companiilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum se poate migra de la Robor la IRCC
Cum se poate migra de la Robor la IRCC

Modalitatea diferita de calcul si decalajul de raportare dintre cei doi indici luati ca reper la creditele cu dobanzi variabile in lei starneste interesul unor debitori cu credite mai vechi pentru ajustarea algoritmului din contractele de imprumut.

19 Ianuarie 2022 | Imobiliare

Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus