Doi ani de promisiuni neonorate pentru debitorii in franci

Francul elvetian se apreciaza, din nou, in raport cu leul, la doi ani de la explozia din 15 ianuarie 2015, si revine peste pragul de 4,2 lei/franc. Cei care s-au imprumutat in franci elvetieni in anii 2006-2008 nu beneficiaza nici in ziua de azi de vreun sprijin de la autoritatile romane pentru reducerea poverii legate de majorarea masiva a costului la credite ca urmare a dublarii francului fata de leu.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs de 4,2031 lei/franc, cu 1,73 bani mai mare fata de 4,1858 lei/franc, in sedinta precedenta.

In urma cu doi ani, francul a castigat, intr-o singura sedinta, aproape 60 de bani in fata leului, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei/franc, in urma deciziei a Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la pragul de apreciere de 1,2 franci/euro instituit in timpul crizei financiare pentru a stavili aprecierea monedei nationale.

Moneda elvetiana si-a mai continuat o vreme ascensiunea, pana la un maxim de 4,5817 lei/franc, atins in 23 ianuarie al aceluia si an, iar ulterior a revenit pe scadere, dar niciodata nu a mai revenit sub pragul de 4 lei/franc. In prezent, moneda elvetiana fluctueaza in jurul valorii de 4,2 lei/franc.

Clientii imprumutati in moneda elvetiana au fost puternic loviti de aceasta evolutie, avand in vedere ca, dupa aprecierea brusca, cursul de schimb leu/franc a ajuns la un nivel dublu fata de valoarea din momentul semnarii contractului de credit (in jur de 1,8 - 2,2 lei/franc in perioada de 2006 - 2008).

Decizia CCR, asteptata pe 18 ianuarie

Inca de atunci, debitorii au primit promisiuni de la autoritati in privinta reglementarii unor solutii care sa duca la reducerea poverii cu care acestia s-au confruntat ca urmare a deprecierii masive a leului in fata francului.


Insa abia dupa aproape doi ani Parlamentul a adoptat Legea privind conversia creditelor din franci in lei la cursul istoric.

Dar actul normativ a fost imediat contestat de Guvern la Curtea Constitutionala, pe motiv ca daca ar fi retroactiv, ar incalca principiul securitatii juridice si al nediscriminarii, dar si pentru ca ar avea deficiente calitative.

La randul lor, magistratii Curtii Constitutionale au amanat pronuntarea pe aceasta sesizare pana pe 18 ianuarie 2017. Astfel, este posibil ca peste doua zile sa avem o pozitie a CCR pe aceasta Lege, dar pana la aparitia motivarii si, implicit a unei solutii concrete pentru debitori, ar mai putea sa dureze cateva luni.

In interesul debitorilor actioneaza doar Banca Elvetiei

Pana atunci, ceva vesti bune pentru debitorii in franci vin doar de la Banca Nationala a Elvetiei (SNB), cara a anuntat, recent, ca va mentine ratele negative ale dobanzilor pentru a preveni aprecierea excesiva a francului.

Un reprezentant al institutiei, citat de presa internationala, a declarat ca interventia pe pietele valutare reprezinta o parte integrata din abordarea Bancii Elvetiei menita sa tina sub control aprecierea francului elvetian..

In decembrie, institutia a decis sa mentina nemodificata dobanda de baza, in linie cu estimarile analistilor, si si-a mentinut disponibilitatea de a interveni pe pietele valutare daca va fi necesar.

SNB utilizeaza dobanzile negative cumulate cu achizitiile de valuta pentru a slabi francul si a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elvetiei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus