Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Darea in plata nu a produs dezastrul anuntat de banci


Darea in plata nu a produs dezastrul anuntat de reprezentantii sistemului bancar inca din faza de discutii pe marginea textului de Lege. O recunosc chiar ei, la un an de la cele mai sumbre predictii pe aceasta tema. Insa pun numarul redus de notificari depuse pe seama faptului ca a fost asteptata decizia Curtii Constitutionale cu privire la Lege. 

Potrivit lui Florian Neagu, director adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), pana la finalul anului trecut au fost depuse aproximativ 6.400 de notificari de dare in plata, pentru credite care insumeaza in jur de 1,8 miliarde de lei, ceea ce reprezinta doar 2% din maximul posibil.

El a remarcat, de asemenea, ca ritmul de depunere a notificarilor s-a redus de la aproximativ 1.000 de dosare pe luna imediat dupa aparitia legii, la 100-150 pe finalui lui 2016.

Totodata, oficialul BNR a reamintit faptul ca, dupa ce initial, banca centrala a estimat ca riscul Legii darii in plata asupra sistemului bancar va fi unul semnificativ, estimarea fiind bazata pe draftul de lege, ulterior, la cea de-a doua evaluare, facuta dupa decizia Curtii Constitutionale, BNR a constatat ca riscul se mentine, dar ca intensitatea s-a diminuat sensibil.

Bancile se tem ca numarul de notificari ar putea sa creasca

Cu toate acestea, reprezenantul Bancii Nationale sutine ca institutia ramane vigilenta, pentru ca situatia ar putea sa se schimbe. „Monitorizam in continuare ce se intampla. Poate fi un moment de asteptare pentru mai multe clarificari, poate oamenii au asteptat sa treaca Sarbatorile, dar ar putea sa inceapa din nou (sa creasca numarul de notoficari –n.r.)”, a subliniat Neagu.

La randul sau, si presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, a admis ca volumul notificarilor pentru darea in plata a fost mult mai redus decat cel estimat initial.

Mai mult, desi a sustinut ca bancile au fost afectate de darea in plata si au pierdut clienti pentru ca au fost nevoite sa inaspreasca criteriile de creditare, prin majorarea avansurilor la ipotecare, Danescu a declarat ca, anul trecut, creditarea ipotecara a crescut cu 12,5%, la 58,44 miliarde lei., insa tot in baza creditelor "Prima Casa".

Afirmatiile au fost facute in cadrul unui eveniment in care avocatii bancilor au fost invitati sa explice punctul lor de vedere cu privire la motivarea CCR pe decizia referitoare la Legea darii in plata.

Ce spun avocatii bancilor despre motivarea CCR?

Acestia sunt de parere ca decizia CCR conduce la confuzii si ca practica din justitie va fi total neunitara.
 
Opinia lor vine in contradictie cu cea a avocatilor clientilor care considera ca motivarea Curtii Constitutionale revolutioneaza piata contractelor - in sensul bun al cuvantului.

In schimb, avocatii bancilor afirma ca hotararea CCR ridica o serie de intrebari fara raspuns, producand confuzie si nebuloasa printre avocati si judecatori.

Astfel, avocatii prezenti au sustinut la unison ca practica in domeniu va fi una total neunitara, recomandand bancilor sa negocieze cu clientii inainte sa ajunga in punctul ca instantele sa se pronunte pe dosarele deschise in baza Legii darii in plata.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus