Darea in plata nu a produs dezastrul anuntat de banci

Darea in plata nu a produs dezastrul anuntat de reprezentantii sistemului bancar inca din faza de discutii pe marginea textului de Lege. O recunosc chiar ei, la un an de la cele mai sumbre predictii pe aceasta tema. Insa pun numarul redus de notificari depuse pe seama faptului ca a fost asteptata decizia Curtii Constitutionale cu privire la Lege. 

Potrivit lui Florian Neagu, director adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), pana la finalul anului trecut au fost depuse aproximativ 6.400 de notificari de dare in plata, pentru credite care insumeaza in jur de 1,8 miliarde de lei, ceea ce reprezinta doar 2% din maximul posibil.

El a remarcat, de asemenea, ca ritmul de depunere a notificarilor s-a redus de la aproximativ 1.000 de dosare pe luna imediat dupa aparitia legii, la 100-150 pe finalui lui 2016.

Totodata, oficialul BNR a reamintit faptul ca, dupa ce initial, banca centrala a estimat ca riscul Legii darii in plata asupra sistemului bancar va fi unul semnificativ, estimarea fiind bazata pe draftul de lege, ulterior, la cea de-a doua evaluare, facuta dupa decizia Curtii Constitutionale, BNR a constatat ca riscul se mentine, dar ca intensitatea s-a diminuat sensibil.

Bancile se tem ca numarul de notificari ar putea sa creasca

Cu toate acestea, reprezenantul Bancii Nationale sutine ca institutia ramane vigilenta, pentru ca situatia ar putea sa se schimbe. „Monitorizam in continuare ce se intampla. Poate fi un moment de asteptare pentru mai multe clarificari, poate oamenii au asteptat sa treaca Sarbatorile, dar ar putea sa inceapa din nou (sa creasca numarul de notoficari –n.r.)”, a subliniat Neagu.

La randul sau, si presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, a admis ca volumul notificarilor pentru darea in plata a fost mult mai redus decat cel estimat initial.

Mai mult, desi a sustinut ca bancile au fost afectate de darea in plata si au pierdut clienti pentru ca au fost nevoite sa inaspreasca criteriile de creditare, prin majorarea avansurilor la ipotecare, Danescu a declarat ca, anul trecut, creditarea ipotecara a crescut cu 12,5%, la 58,44 miliarde lei., insa tot in baza creditelor "Prima Casa".

Afirmatiile au fost facute in cadrul unui eveniment in care avocatii bancilor au fost invitati sa explice punctul lor de vedere cu privire la motivarea CCR pe decizia referitoare la Legea darii in plata.

Ce spun avocatii bancilor despre motivarea CCR?

Acestia sunt de parere ca decizia CCR conduce la confuzii si ca practica din justitie va fi total neunitara.
 
Opinia lor vine in contradictie cu cea a avocatilor clientilor care considera ca motivarea Curtii Constitutionale revolutioneaza piata contractelor - in sensul bun al cuvantului.

In schimb, avocatii bancilor afirma ca hotararea CCR ridica o serie de intrebari fara raspuns, producand confuzie si nebuloasa printre avocati si judecatori.

Astfel, avocatii prezenti au sustinut la unison ca practica in domeniu va fi una total neunitara, recomandand bancilor sa negocieze cu clientii inainte sa ajunga in punctul ca instantele sa se pronunte pe dosarele deschise in baza Legii darii in plata.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus