Cum vor evolua preturile locuintelor in 2017?

Locuintele din Romania continua sa se scumpeasca si in acest an, sustin reprezentantii firmelor de specialitate, pe fondul programului Prima Casa si a conditiilor facile de creditare. Pentru 2017, expertii vad un avans de 8-10% pentru casele si apartamentele din orasele din Romania, fata de 2016.

Anul trecut, pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp.

„Programele guvernamentale si conditiile facile de creditare atrag cu precadere un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Astfel, o data cu cererea de pe piata, a crescut si valoarea ofertelor”, sustine presedinte RE/MAX Romania , Razvan Cuc.

Chiriile cresc si ele in acelasi ritm

Conform analizei citate, o evolutie asemanatoare este asteptata si in ceea ce priveste chiria apartamentelor, cu majorari de 7-10% in acest an.

“Daca in 2015, pretul mediu pentru inchirierea unui apartament din zona urbana a fost de circa 440 de euro, un an mai tarziu, pretul pe metru patrat pentru un imobil asemanator a crescut cu putin peste 5 euro. Pentru perioada urmatoare, anticipam un ritm de crestere mai accelerat, in linie cu tendintele europene, atat in zonele urbane, cat si in cele periferice si in orasele mai mici”, mai spune reprezentantul companiei.

Din analiza citata mai reiese faptul ca, in prima faza, cautarile pentru o locuinta incep in mediul online, motoarele de cautare aratand o crestere semnificativa in 2016, mai exact de 3,5 ori fata de anul anterior, a accesarilor pentru cuvantul „casa”. Acelasi raport arata ca, pe loc secund in clasament se afla cuvantul cheie „apartament”, urmat indeaproape de „teren”. Dar nivelul de cautari pe ultimele doua segmente a ramas stabil in ultimii 5 ani.

Care este situatia pe alte piete europene?

Evolutia pietei din Romania este asemanatoare cu cea a multor state din Europa. Cresteri anuale de 10% ale preturilor pe segmentul apartamentelor din zona urbana au fost remarcate si in tari precum Olanda si Spania, ajungand chiar si pana la 16% in Malta. De asemenea, pietele imobiliare din Portugalia, Grecia si Scotia arata semnale de stabilizare, numarul de tranzactii fiind asteptat sa creasca si in aceste tari.

La nivel european, diferenta de pret dintre un apartament din zona centrala si unul situat la periferie este de pana la 64%, in timp ce pentru case diferenta ajunge la doar 44%.

Acelasi criteriu este determinant si in randul romanilor care cumpara sau inchiriaza o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitatile si facilitatile de care dispune, situatia juridica si, nu in ultimul rand, vecinatatile si coproprietarii.

In ceea ce priveste cele mai mari bugete alocate pentru o locuinta in 2016, pe primul loc se afla un apartament de lux cu o suprafata de 1.250 mp, situat in centrul orasului Amsterdam, vandut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se claseaza o vila din Elvetia, al carei pret de vanzare a depasit 5,8 milioane de euro, in timp ce pretul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus