Cum vor evolua preturile locuintelor in 2017?

Locuintele din Romania continua sa se scumpeasca si in acest an, sustin reprezentantii firmelor de specialitate, pe fondul programului Prima Casa si a conditiilor facile de creditare. Pentru 2017, expertii vad un avans de 8-10% pentru casele si apartamentele din orasele din Romania, fata de 2016.


Anul trecut, pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp.

„Programele guvernamentale si conditiile facile de creditare atrag cu precadere un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Astfel, o data cu cererea de pe piata, a crescut si valoarea ofertelor”, sustine presedinte RE/MAX Romania , Razvan Cuc.

Chiriile cresc si ele in acelasi ritm

Conform analizei citate, o evolutie asemanatoare este asteptata si in ceea ce priveste chiria apartamentelor, cu majorari de 7-10% in acest an.

“Daca in 2015, pretul mediu pentru inchirierea unui apartament din zona urbana a fost de circa 440 de euro, un an mai tarziu, pretul pe metru patrat pentru un imobil asemanator a crescut cu putin peste 5 euro. Pentru perioada urmatoare, anticipam un ritm de crestere mai accelerat, in linie cu tendintele europene, atat in zonele urbane, cat si in cele periferice si in orasele mai mici”, mai spune reprezentantul companiei.

Din analiza citata mai reiese faptul ca, in prima faza, cautarile pentru o locuinta incep in mediul online, motoarele de cautare aratand o crestere semnificativa in 2016, mai exact de 3,5 ori fata de anul anterior, a accesarilor pentru cuvantul „casa”. Acelasi raport arata ca, pe loc secund in clasament se afla cuvantul cheie „apartament”, urmat indeaproape de „teren”. Dar nivelul de cautari pe ultimele doua segmente a ramas stabil in ultimii 5 ani.

Care este situatia pe alte piete europene?

Evolutia pietei din Romania este asemanatoare cu cea a multor state din Europa. Cresteri anuale de 10% ale preturilor pe segmentul apartamentelor din zona urbana au fost remarcate si in tari precum Olanda si Spania, ajungand chiar si pana la 16% in Malta. De asemenea, pietele imobiliare din Portugalia, Grecia si Scotia arata semnale de stabilizare, numarul de tranzactii fiind asteptat sa creasca si in aceste tari.

La nivel european, diferenta de pret dintre un apartament din zona centrala si unul situat la periferie este de pana la 64%, in timp ce pentru case diferenta ajunge la doar 44%.

Acelasi criteriu este determinant si in randul romanilor care cumpara sau inchiriaza o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitatile si facilitatile de care dispune, situatia juridica si, nu in ultimul rand, vecinatatile si coproprietarii.

In ceea ce priveste cele mai mari bugete alocate pentru o locuinta in 2016, pe primul loc se afla un apartament de lux cu o suprafata de 1.250 mp, situat in centrul orasului Amsterdam, vandut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se claseaza o vila din Elvetia, al carei pret de vanzare a depasit 5,8 milioane de euro, in timp ce pretul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus