Cum arata casele romanilor, in comparatie cu ceilalti europeni?

Conditiile de locuire din Romania s-au imbunatatit usor in ultimii ani insa, cu toate acestea, raman mult sub cele din celelalte tari europene. Tara noastra “conduce” detasat la indicatori precum suprafata locuibila, dotarea casei cu baie, apa curenta si grup sanitar, sau numarul de camera pe persoana, toti acestia la cel mai slab nivel din UE.
 

In ceea ce priveste suprafata locuibila, in Romania aceasta este de doar 41 mp, fata de media UE de 90,1 mp. Tara noastra se detaseaza de pluton la acest capitol, avand in vedere ca in toate celelalte tari membre, suprafata locuibila este de peste 60 mp, reiese dintr-un document prezentat de Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank Romania.
 
In opinia sa, gradul redus de confort al locuintelor este determinat nu doar de suprafeta redusa, ci si de supraaglomerarea locuintelor.
 
Casele romanilor, cele mai aglomerate din UE
 
Nmarul mediu de camere pe persoana, in functie de gradul de urbanizare in 2016 era de 1, in mediul urban, si de 1,1 in mediul rural. In acelasi timp, media UE era de 1,7 camere pe persoana. Totodata, rata de supraaglomerare in Romania este de 48,4%, cea mai mare din UE si mult peste media comunitara de 16,6%. Asadar, aproape jumatate din populatia Romaniei treieste in locuinte supraaglomerate.

Una din principalele probleme ale locuintelor din Romania este lipsa baii, a apei curente sau a grupului sanitar. Aproape o treime din populatia tarii traieste intr-o astfel de locuinta (30%), in timp ce media europeana este de 1,9%. La acest capitol, Romania este urmata de tari precum Lituania, Letonia, Bulgaria, insa si in aceste tari ponderea locuintelor fara utilitatile mentionate este sub 10%.

Pe de alta parte, 13,3% din populatia Romaniei traieste in case cu probleme structural. In acest caz, tara noastra sta mai bine decat media europenana, care depaseste 15%.
Fondul de locuinte din Romania este imbatranit, multe care sunt vechi si au nevoie de modernizari si reabilitari, puncteaza Ionut Dumitru.

Asadar, “in ciuda tendintei de imbunatatire a gradului de deprivare severa din ultimii ani, acesta ramane unul foarte ridicat, depasind cu mult media UE (19,8% in Romania fata de 4,7% media UE)”, reiese din prezentarea citata.

Proprietarii se feresc de credite

Din document mai reise faptul ca fondul de locuinte concentrate in mediul urban este semnificativ inferior mediei europene, reflectand conditiile economico-sociale specifice Romaniei (54% din populatia tarii traieste in mediul urban). Media europeana este de 71,7%, locuinte in orase din totalul fondului locative.

In schimb, Romania inregistreaza cea mai ridicata pondere a locuintelor detinute de proprietari (96% din total fond de locuinte), in timp ce media UE este de 69,5%. Pe de alta parte, doar 0,9% din locuintele din Romania sunt finantate prin credit ipotecar (in derulare), fata de o medie europeana de 40,1%. In tarile vecine, ponderea este mult mai mare: Ungaria –aproximativ 20%, Polonia – 15%, Bulgaria - 4%.

De asemenea, ponderea creditului ipotecar in PIB este de 7,9% in Romania, cea mai mica din UE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus