Cum arata casele romanilor, in comparatie cu ceilalti europeni?

Conditiile de locuire din Romania s-au imbunatatit usor in ultimii ani insa, cu toate acestea, raman mult sub cele din celelalte tari europene. Tara noastra “conduce” detasat la indicatori precum suprafata locuibila, dotarea casei cu baie, apa curenta si grup sanitar, sau numarul de camera pe persoana, toti acestia la cel mai slab nivel din UE.

 

In ceea ce priveste suprafata locuibila, in Romania aceasta este de doar 41 mp, fata de media UE de 90,1 mp. Tara noastra se detaseaza de pluton la acest capitol, avand in vedere ca in toate celelalte tari membre, suprafata locuibila este de peste 60 mp, reiese dintr-un document prezentat de Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank Romania.
 
In opinia sa, gradul redus de confort al locuintelor este determinat nu doar de suprafeta redusa, ci si de supraaglomerarea locuintelor.
 
Casele romanilor, cele mai aglomerate din UE
 
Nmarul mediu de camere pe persoana, in functie de gradul de urbanizare in 2016 era de 1, in mediul urban, si de 1,1 in mediul rural. In acelasi timp, media UE era de 1,7 camere pe persoana. Totodata, rata de supraaglomerare in Romania este de 48,4%, cea mai mare din UE si mult peste media comunitara de 16,6%. Asadar, aproape jumatate din populatia Romaniei treieste in locuinte supraaglomerate.

Una din principalele probleme ale locuintelor din Romania este lipsa baii, a apei curente sau a grupului sanitar. Aproape o treime din populatia tarii traieste intr-o astfel de locuinta (30%), in timp ce media europeana este de 1,9%. La acest capitol, Romania este urmata de tari precum Lituania, Letonia, Bulgaria, insa si in aceste tari ponderea locuintelor fara utilitatile mentionate este sub 10%.

Pe de alta parte, 13,3% din populatia Romaniei traieste in case cu probleme structural. In acest caz, tara noastra sta mai bine decat media europenana, care depaseste 15%.
Fondul de locuinte din Romania este imbatranit, multe care sunt vechi si au nevoie de modernizari si reabilitari, puncteaza Ionut Dumitru.

Asadar, “in ciuda tendintei de imbunatatire a gradului de deprivare severa din ultimii ani, acesta ramane unul foarte ridicat, depasind cu mult media UE (19,8% in Romania fata de 4,7% media UE)”, reiese din prezentarea citata.

Proprietarii se feresc de credite

Din document mai reise faptul ca fondul de locuinte concentrate in mediul urban este semnificativ inferior mediei europene, reflectand conditiile economico-sociale specifice Romaniei (54% din populatia tarii traieste in mediul urban). Media europeana este de 71,7%, locuinte in orase din totalul fondului locative.

In schimb, Romania inregistreaza cea mai ridicata pondere a locuintelor detinute de proprietari (96% din total fond de locuinte), in timp ce media UE este de 69,5%. Pe de alta parte, doar 0,9% din locuintele din Romania sunt finantate prin credit ipotecar (in derulare), fata de o medie europeana de 40,1%. In tarile vecine, ponderea este mult mai mare: Ungaria –aproximativ 20%, Polonia – 15%, Bulgaria - 4%.

De asemenea, ponderea creditului ipotecar in PIB este de 7,9% in Romania, cea mai mica din UE.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus