Cum arata casele romanilor, in comparatie cu ceilalti europeni?

Conditiile de locuire din Romania s-au imbunatatit usor in ultimii ani insa, cu toate acestea, raman mult sub cele din celelalte tari europene. Tara noastra “conduce” detasat la indicatori precum suprafata locuibila, dotarea casei cu baie, apa curenta si grup sanitar, sau numarul de camera pe persoana, toti acestia la cel mai slab nivel din UE.
 

In ceea ce priveste suprafata locuibila, in Romania aceasta este de doar 41 mp, fata de media UE de 90,1 mp. Tara noastra se detaseaza de pluton la acest capitol, avand in vedere ca in toate celelalte tari membre, suprafata locuibila este de peste 60 mp, reiese dintr-un document prezentat de Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank Romania.
 
In opinia sa, gradul redus de confort al locuintelor este determinat nu doar de suprafeta redusa, ci si de supraaglomerarea locuintelor.
 
Casele romanilor, cele mai aglomerate din UE
 
Nmarul mediu de camere pe persoana, in functie de gradul de urbanizare in 2016 era de 1, in mediul urban, si de 1,1 in mediul rural. In acelasi timp, media UE era de 1,7 camere pe persoana. Totodata, rata de supraaglomerare in Romania este de 48,4%, cea mai mare din UE si mult peste media comunitara de 16,6%. Asadar, aproape jumatate din populatia Romaniei treieste in locuinte supraaglomerate.

Una din principalele probleme ale locuintelor din Romania este lipsa baii, a apei curente sau a grupului sanitar. Aproape o treime din populatia tarii traieste intr-o astfel de locuinta (30%), in timp ce media europeana este de 1,9%. La acest capitol, Romania este urmata de tari precum Lituania, Letonia, Bulgaria, insa si in aceste tari ponderea locuintelor fara utilitatile mentionate este sub 10%.

Pe de alta parte, 13,3% din populatia Romaniei traieste in case cu probleme structural. In acest caz, tara noastra sta mai bine decat media europenana, care depaseste 15%.
Fondul de locuinte din Romania este imbatranit, multe care sunt vechi si au nevoie de modernizari si reabilitari, puncteaza Ionut Dumitru.

Asadar, “in ciuda tendintei de imbunatatire a gradului de deprivare severa din ultimii ani, acesta ramane unul foarte ridicat, depasind cu mult media UE (19,8% in Romania fata de 4,7% media UE)”, reiese din prezentarea citata.

Proprietarii se feresc de credite

Din document mai reise faptul ca fondul de locuinte concentrate in mediul urban este semnificativ inferior mediei europene, reflectand conditiile economico-sociale specifice Romaniei (54% din populatia tarii traieste in mediul urban). Media europeana este de 71,7%, locuinte in orase din totalul fondului locative.

In schimb, Romania inregistreaza cea mai ridicata pondere a locuintelor detinute de proprietari (96% din total fond de locuinte), in timp ce media UE este de 69,5%. Pe de alta parte, doar 0,9% din locuintele din Romania sunt finantate prin credit ipotecar (in derulare), fata de o medie europeana de 40,1%. In tarile vecine, ponderea este mult mai mare: Ungaria –aproximativ 20%, Polonia – 15%, Bulgaria - 4%.

De asemenea, ponderea creditului ipotecar in PIB este de 7,9% in Romania, cea mai mica din UE.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus