top banner

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

17 August 2021 | Autor: Conso

Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”
Eficienta energetica este la mare cautare in conditiile in care energia electrica si cea termica s-au scumpit si sunt asteptate sa se scumpeasca in continuare pe masura implementarii strategiei verzi la nivelul UE.
Si, cum o casa eficienta energetic reduce aceste costuri, mai multe banci au deja in portofoliu astfel de produse.

Viitorii debitori sunt tentati cu dobanzi mai mici, dar trebuie sa stie ca si sumele aferente achizitionarii acestor locuinte vor fi mai mari, pentru ca este mai scump de construit locuinte cu eficienta energetica mare spre deosebire de variantele clasice.

Casa mea NaturaA de la BCR vine si cu un cadou de casa noua

Este vorba de un credit pentru achizitionarea locuintelor certificate de Consiliul Roman pentru Locuinte Verzi (RoGB) sau avand clasa de eficienta energetica A si construite dupa anul 2000.

BCR vine cu un cadou de casa noua sub forma unui voucher de 7% pentru amenajari prin Ajusto si 1.000 lei reducere pentru electrocasnice eficiente energetic cumparate de la Flanco.

Pentru cei care incaseaza veniturile in cont dobanda este de  3,55% (IRCC+2,3%), in caz contrar dobanda creste la IRCC+2,7%. Se poate opta pentru dobanda variabila pentru toata perioada de creditare sau dobanda fixa timp de 5 sau 10 ani si apoi dobanda variabila.

Pe siteul bancii exista si un exemplu legat de costurile de intretinere pentru locuintele eficiente energetic. Astfel, daca pentru un apartament de 70 mp cu o clasa de eficienta energetica B se vor plati lunar aproximativ 100 euro pentru facturile de energie, pentru un apartament similar din categoria “case verzi” costul scade la 32 euro.

Banca Transilvania si creditul imobiliar-ipotecar verde

Imprumuturile se acorda pentru achizitia unor proprietati cu randamente energetice superioare iar dobanda este de 3,85% (IRCC+2,6%), oferta fiind valabila pana la 30 septembrie 2021.

Un credit de 240.000 lei pe 30 de ani va avea o DAE de 4,44%. Acest tip de imprumut poate fi folosit si pentru refinantarea unui credit mai vechi, la o dobanda similara, de 3,85%.

UniCredit Bank are in oferta Creditul Verde

Creditul Verde pentru casa de la UniCredit presupune o dobanda de 4,29%, fixa timp de 5 ani, apoi variabila dupa algoritmul IRCC+2,49% (pentru cei care isi primesc veniturile in contul deschis la banca). 

Avansul pleaca de la 15%, imprumutul de acorda pe maxim 30 de ani, iar valoarea sa nu va depasi 250.000 euro, echivalent in lei.

Creditul se acorda pentru achizitia unui imobil/locuinte finalizate, construita dupa data de 01.01.2000, incadrata in clasa de eficienta energetica A sau B+, conform certificatului de eficienta energetica.

Cei care aplica pentru un astfel de credit ipotecar pana la 01.10.2021 si isi cumpara casa “verde” pana la 29.11.2021 vor primi din partea bancii un cadou de casa noua in valoare de 2.000 lei.

Casa ta verde de la Raiffeisen Bank

Casa ta verde este numele produsului oferit de Raiffeisen Bank pentru achizitia imobilelor ce detin un certificat de eficienta energetica oferit de RoGB. 

Creditele pot avea o valoare maxima de 300.000 euro (echivalent lei), se acorda pe o perioada cuprinsa intre 3 si 30 de ani, iar avansul este de minim 15% si maxim 35%.

Daca dobanda standard pentru cei care obtin un credit ipotecar si isi primesc veniturile la banca este de 4,1% (IRCC – in prezent, 1,25% plus marja bancii), in cazul creditului verde aceasta este mai redusa, de 3,6%, iar DAE scade de la 4,72% la 4,21% pentru un imprumut de 135.000 lei pe 30 ani.

Se poate opta si pentru varianta in care dobanda este initial fixa pentru 7 ani iar apoi variabila, dobanda de inceput fiind de 4,25%.

ING Bank propune un credit pentru masinile electrice

Este un tip de imprumut derivat din oferta creditelor de nevoi personale dar cu un bonus pe partea de dobanda. Acesta se adreseaza celor care doresc sa cumpere o masina electrica full sau de tip plug-in hybrid, cu o dobanda cuprinsa intre 5,49% si 9,99% (fata de oferta standard la creditele de nevoi personale, unde dobanda oscila intre 7,19 % si 11,69 %, asa ca vorbim de o reducere de 1,7 puncte procentuale).

Imprumutul poate fi acordat pe loc, in baza unui singur document, factura proforma. Nu se solicita plata unui avans pentru acordarea creditului si nici incheierea unei asigur?ri CASCO.
Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare
Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Amanarea ratelor bancare revine cu riscuri noi

Autoritatile au adoptat o ordonanta de urgenta care prevede amanarea ratelor bancare intre 1 si 9 luni pentru creditele mai vechi de 30 aprilie 2022 pentru debitorii care au suferit o crestere de minim 25% a cheltuielilor medii lunare.

30 Iun 2022 | Credite imobiliare
Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Debitorii legati de Robor au cel mai mare risc de neplata

Suprapunerea gradului mai mare de indatorare permis inainte de ianuarie 2019 peste algoritmul de calcul al dobanzii pentru debitorii care n-au migrat inca la IRCC poate genera neplaceri din cauza cresterii dobanzilor in piata bancara.

28 Iun 2022 | Credite imobiliare
Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu, ARB: „În fața problemelor actuale din societate oamenii nu trebuie să fie pesimiști, ci precauți”

Florin Dănescu - Președinte executiv Asociația Română a Băncilor, în dialog cu Septimiu Stoica - conciliator CSALB și Președinte al Bursei Române de Mărfuri și Irina Chițu – analist financiar.

21 Iun 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul