Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

Eficienta energetica este la mare cautare in conditiile in care energia electrica si cea termica s-au scumpit si sunt asteptate sa se scumpeasca in continuare pe masura implementarii strategiei verzi la nivelul UE.
Si, cum o casa eficienta energetic reduce aceste costuri, mai multe banci au deja in portofoliu astfel de produse.

Viitorii debitori sunt tentati cu dobanzi mai mici, dar trebuie sa stie ca si sumele aferente achizitionarii acestor locuinte vor fi mai mari, pentru ca este mai scump de construit locuinte cu eficienta energetica mare spre deosebire de variantele clasice.

Casa mea NaturaA de la BCR vine si cu un cadou de casa noua

Este vorba de un credit pentru achizitionarea locuintelor certificate de Consiliul Roman pentru Locuinte Verzi (RoGB) sau avand clasa de eficienta energetica A si construite dupa anul 2000.

BCR vine cu un cadou de casa noua sub forma unui voucher de 7% pentru amenajari prin Ajusto si 1.000 lei reducere pentru electrocasnice eficiente energetic cumparate de la Flanco.

Pentru cei care incaseaza veniturile in cont dobanda este de  3,55% (IRCC+2,3%), in caz contrar dobanda creste la IRCC+2,7%. Se poate opta pentru dobanda variabila pentru toata perioada de creditare sau dobanda fixa timp de 5 sau 10 ani si apoi dobanda variabila.

Pe siteul bancii exista si un exemplu legat de costurile de intretinere pentru locuintele eficiente energetic. Astfel, daca pentru un apartament de 70 mp cu o clasa de eficienta energetica B se vor plati lunar aproximativ 100 euro pentru facturile de energie, pentru un apartament similar din categoria “case verzi” costul scade la 32 euro.

Banca Transilvania si creditul imobiliar-ipotecar verde

Imprumuturile se acorda pentru achizitia unor proprietati cu randamente energetice superioare iar dobanda este de 3,85% (IRCC+2,6%), oferta fiind valabila pana la 30 septembrie 2021.

Un credit de 240.000 lei pe 30 de ani va avea o DAE de 4,44%. Acest tip de imprumut poate fi folosit si pentru refinantarea unui credit mai vechi, la o dobanda similara, de 3,85%.

UniCredit Bank are in oferta Creditul Verde

Creditul Verde pentru casa de la UniCredit presupune o dobanda de 4,29%, fixa timp de 5 ani, apoi variabila dupa algoritmul IRCC+2,49% (pentru cei care isi primesc veniturile in contul deschis la banca). 

Avansul pleaca de la 15%, imprumutul de acorda pe maxim 30 de ani, iar valoarea sa nu va depasi 250.000 euro, echivalent in lei.

Creditul se acorda pentru achizitia unui imobil/locuinte finalizate, construita dupa data de 01.01.2000, incadrata in clasa de eficienta energetica A sau B+, conform certificatului de eficienta energetica.

Cei care aplica pentru un astfel de credit ipotecar pana la 01.10.2021 si isi cumpara casa “verde” pana la 29.11.2021 vor primi din partea bancii un cadou de casa noua in valoare de 2.000 lei.

Casa ta verde de la Raiffeisen Bank

Casa ta verde este numele produsului oferit de Raiffeisen Bank pentru achizitia imobilelor ce detin un certificat de eficienta energetica oferit de RoGB. 

Creditele pot avea o valoare maxima de 300.000 euro (echivalent lei), se acorda pe o perioada cuprinsa intre 3 si 30 de ani, iar avansul este de minim 15% si maxim 35%.

Daca dobanda standard pentru cei care obtin un credit ipotecar si isi primesc veniturile la banca este de 4,1% (IRCC – in prezent, 1,25% plus marja bancii), in cazul creditului verde aceasta este mai redusa, de 3,6%, iar DAE scade de la 4,72% la 4,21% pentru un imprumut de 135.000 lei pe 30 ani.

Se poate opta si pentru varianta in care dobanda este initial fixa pentru 7 ani iar apoi variabila, dobanda de inceput fiind de 4,25%.

ING Bank propune un credit pentru masinile electrice

Este un tip de imprumut derivat din oferta creditelor de nevoi personale dar cu un bonus pe partea de dobanda. Acesta se adreseaza celor care doresc sa cumpere o masina electrica full sau de tip plug-in hybrid, cu o dobanda cuprinsa intre 5,49% si 9,99% (fata de oferta standard la creditele de nevoi personale, unde dobanda oscila intre 7,19 % si 11,69 %, asa ca vorbim de o reducere de 1,7 puncte procentuale).

Imprumutul poate fi acordat pe loc, in baza unui singur document, factura proforma. Nu se solicita plata unui avans pentru acordarea creditului si nici incheierea unei asigur?ri CASCO.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cum se poate migra de la Robor la IRCC
Cum se poate migra de la Robor la IRCC

Modalitatea diferita de calcul si decalajul de raportare dintre cei doi indici luati ca reper la creditele cu dobanzi variabile in lei starneste interesul unor debitori cu credite mai vechi pentru ajustarea algoritmului din contractele de imprumut.

19 Ianuarie 2022 | Imobiliare

Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei
Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori.

11 Ianuarie 2022 | Imobiliare

BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare
BNR inaspreste conditiile pentru creditele imobiliare

Bancile vor trebui ca la inceputul anului viitor sa majoreze avansul si nivelul garantiilor luate in calcul pentru creditele de investitii imobiliare. Urmeaza schimbarea conditiilor si pentru creditele imobililare pentru prima locuinta?

26 Octombrie 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus