Creditele ipotecare in euro s-au scumpit usor in ianuarie

Inceputul de an a adus usoare modificari in costul creditelor ipotecare. In timp ce la creditele in lei s-au inregistrat scaderi timide, o parte din ofertele de credit in euro au cunoscut scumpiri.


Pe segmentul creditelor ipotecare in lei, doar BCR si ING Bank au anuntat reduceri de dobanda, cuprinse intre 0,4% si 1%, restul bancilor pastrandu-si conditiile nemodificate. 

Tendinta de scadere nu este insa clara, mai ales in conditiile in care nici in 2012, ofertele nu au avut o evolutie unitara.

In prima parte din 2012, DAE mediu la un credit ipotecar in lei scazuse de la 10,4% la 9,8%, conform datelor Conso.ro. Perioada a coincis insa si cu o reducere a valorilor Robor, astfel incat scaderea ar putea fi explicata si prin prisma acestei evolutii.

Spre finalul anului insa, odata cu revenirea Robor la valori de aproape 6%, DAE mediu s-a reintors pe crestere si a urcat pana la 11% in decembrie.

In cazul creditelor in euro tendinta a fost mai dinamica. Bancile au ieftinit creditele pana spre toamna anului trecut, pentru ca apoi costurile sa se intoarca pe o tendinta de crestere.

In prezent, DAE mediu la un credit ipotecar in euro este de 7,3%, in crestere cu 0,3 procente fata de luna decembrie 2012.

Bancpost, OTP Bank, Carpatica, Bank Leumi si Raiffeisen Bank au majorat marjele de dobanda cu valori cuprinse intre 0,5 si 1,9 puncte procentuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus