Creditele ipotecare in euro s-au scumpit usor in ianuarie

Inceputul de an a adus usoare modificari in costul creditelor ipotecare. In timp ce la creditele in lei s-au inregistrat scaderi timide, o parte din ofertele de credit in euro au cunoscut scumpiri.


Pe segmentul creditelor ipotecare in lei, doar BCR si ING Bank au anuntat reduceri de dobanda, cuprinse intre 0,4% si 1%, restul bancilor pastrandu-si conditiile nemodificate. 

Tendinta de scadere nu este insa clara, mai ales in conditiile in care nici in 2012, ofertele nu au avut o evolutie unitara.

In prima parte din 2012, DAE mediu la un credit ipotecar in lei scazuse de la 10,4% la 9,8%, conform datelor Conso.ro. Perioada a coincis insa si cu o reducere a valorilor Robor, astfel incat scaderea ar putea fi explicata si prin prisma acestei evolutii.

Spre finalul anului insa, odata cu revenirea Robor la valori de aproape 6%, DAE mediu s-a reintors pe crestere si a urcat pana la 11% in decembrie.

In cazul creditelor in euro tendinta a fost mai dinamica. Bancile au ieftinit creditele pana spre toamna anului trecut, pentru ca apoi costurile sa se intoarca pe o tendinta de crestere.

In prezent, DAE mediu la un credit ipotecar in euro este de 7,3%, in crestere cu 0,3 procente fata de luna decembrie 2012.

Bancpost, OTP Bank, Carpatica, Bank Leumi si Raiffeisen Bank au majorat marjele de dobanda cu valori cuprinse intre 0,5 si 1,9 puncte procentuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus