Creditele ipotecare in euro s-au scumpit usor in ianuarie

Inceputul de an a adus usoare modificari in costul creditelor ipotecare. In timp ce la creditele in lei s-au inregistrat scaderi timide, o parte din ofertele de credit in euro au cunoscut scumpiri.


Pe segmentul creditelor ipotecare in lei, doar BCR si ING Bank au anuntat reduceri de dobanda, cuprinse intre 0,4% si 1%, restul bancilor pastrandu-si conditiile nemodificate. 

Tendinta de scadere nu este insa clara, mai ales in conditiile in care nici in 2012, ofertele nu au avut o evolutie unitara.

In prima parte din 2012, DAE mediu la un credit ipotecar in lei scazuse de la 10,4% la 9,8%, conform datelor Conso.ro. Perioada a coincis insa si cu o reducere a valorilor Robor, astfel incat scaderea ar putea fi explicata si prin prisma acestei evolutii.

Spre finalul anului insa, odata cu revenirea Robor la valori de aproape 6%, DAE mediu s-a reintors pe crestere si a urcat pana la 11% in decembrie.

In cazul creditelor in euro tendinta a fost mai dinamica. Bancile au ieftinit creditele pana spre toamna anului trecut, pentru ca apoi costurile sa se intoarca pe o tendinta de crestere.

In prezent, DAE mediu la un credit ipotecar in euro este de 7,3%, in crestere cu 0,3 procente fata de luna decembrie 2012.

Bancpost, OTP Bank, Carpatica, Bank Leumi si Raiffeisen Bank au majorat marjele de dobanda cu valori cuprinse intre 0,5 si 1,9 puncte procentuale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus