Costurile imprumuturilor in lei ar putea stagna in 2013

Analistii financiar-bancari intrevad modificari in politica monetara a BNR abia pentru anul 2014. Fara o flexibilizare insa, sansele ca dobanzile la creditele in lei sa scada sunt destul de mici.


O scadere a dobanzii de politica monetara a BNR sau o reducere a rezervelor minime obligatorii ar putea atrage dupa sine o scadere a costurilor pe care bancile comerciale le percep in cazul creditelor in lei.

Nivelul actual al dobanzii de politica monetara de 5.25%, este in vigoare din martie 2012 iar in ultimul an ofertele de credite in lei catre populatie nu au cunoscut decat reduceri marginale de pret.

Nici piata interbancara nu s-a miscat semnificativ. Doar in lunile de primavara, imediat dupa reducerea dobanzii de politica monetara, ratele Robor au scazut cu aproximativ 1 procent pana la 4% - 5%, in functie de scadenta. In scurt timp insa tendinta de crestere s-a reluat iar Robor a ajuns din nou in intervalul 5,5%-6%.

De asemenea, nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicat pasivelor in lei, de 15%, este in vigoare din vara lui 2009.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari.

Fara schimbari in aceste instrumente, o scadere a dobanzilor la creditele in lei poate fi posibila doar daca bancile vor accepta o reducere a marjelor de profit, pentru a deveni mai atractive. Iar, in ultimele 12 luni reducerile nu s-au intalnit decat in cazul catorva banci,

In prezent, cele mai bune oferte de credite ipotecare in lei incep de la un DAE de 8%, oferta disponibila la ING Bank.

BCR , Banca Transilvania, CEC Bank si Garanti Bank au oferte cu DAE sub 10%. BRD, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, Carpatica, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca si Intesa Sanpaolo Bank au oferte cu DAE cuprins intre 10% si 11%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste
Marjele bancilor se ingusteaza, valoarea creditelor poate creste

Intre creditele Noua Casa, cele mai atractive prin prisma garantiei de stat, si creditele de nevoi personale uzuale, diferenta de marja pleaca acum de la 4%. Fata de creditele ipotecare fara garantie de stat, diferenta este mult mai mica.

11 Mai 2021 | Imobiliare

Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus