Costurile imprumuturilor in lei ar putea stagna in 2013

Analistii financiar-bancari intrevad modificari in politica monetara a BNR abia pentru anul 2014. Fara o flexibilizare insa, sansele ca dobanzile la creditele in lei sa scada sunt destul de mici.


O scadere a dobanzii de politica monetara a BNR sau o reducere a rezervelor minime obligatorii ar putea atrage dupa sine o scadere a costurilor pe care bancile comerciale le percep in cazul creditelor in lei.

Nivelul actual al dobanzii de politica monetara de 5.25%, este in vigoare din martie 2012 iar in ultimul an ofertele de credite in lei catre populatie nu au cunoscut decat reduceri marginale de pret.

Nici piata interbancara nu s-a miscat semnificativ. Doar in lunile de primavara, imediat dupa reducerea dobanzii de politica monetara, ratele Robor au scazut cu aproximativ 1 procent pana la 4% - 5%, in functie de scadenta. In scurt timp insa tendinta de crestere s-a reluat iar Robor a ajuns din nou in intervalul 5,5%-6%.

De asemenea, nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicat pasivelor in lei, de 15%, este in vigoare din vara lui 2009.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari.

Fara schimbari in aceste instrumente, o scadere a dobanzilor la creditele in lei poate fi posibila doar daca bancile vor accepta o reducere a marjelor de profit, pentru a deveni mai atractive. Iar, in ultimele 12 luni reducerile nu s-au intalnit decat in cazul catorva banci,

In prezent, cele mai bune oferte de credite ipotecare in lei incep de la un DAE de 8%, oferta disponibila la ING Bank.

BCR , Banca Transilvania, CEC Bank si Garanti Bank au oferte cu DAE sub 10%. BRD, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, Carpatica, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca si Intesa Sanpaolo Bank au oferte cu DAE cuprins intre 10% si 11%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus