Costurile imprumuturilor in lei ar putea stagna in 2013

Analistii financiar-bancari intrevad modificari in politica monetara a BNR abia pentru anul 2014. Fara o flexibilizare insa, sansele ca dobanzile la creditele in lei sa scada sunt destul de mici.


O scadere a dobanzii de politica monetara a BNR sau o reducere a rezervelor minime obligatorii ar putea atrage dupa sine o scadere a costurilor pe care bancile comerciale le percep in cazul creditelor in lei.

Nivelul actual al dobanzii de politica monetara de 5.25%, este in vigoare din martie 2012 iar in ultimul an ofertele de credite in lei catre populatie nu au cunoscut decat reduceri marginale de pret.

Nici piata interbancara nu s-a miscat semnificativ. Doar in lunile de primavara, imediat dupa reducerea dobanzii de politica monetara, ratele Robor au scazut cu aproximativ 1 procent pana la 4% - 5%, in functie de scadenta. In scurt timp insa tendinta de crestere s-a reluat iar Robor a ajuns din nou in intervalul 5,5%-6%.

De asemenea, nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicat pasivelor in lei, de 15%, este in vigoare din vara lui 2009.

“Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la nivelul de 5,25% pe tot parcursul anului 2013. Totodata, rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in anul 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari.

Fara schimbari in aceste instrumente, o scadere a dobanzilor la creditele in lei poate fi posibila doar daca bancile vor accepta o reducere a marjelor de profit, pentru a deveni mai atractive. Iar, in ultimele 12 luni reducerile nu s-au intalnit decat in cazul catorva banci,

In prezent, cele mai bune oferte de credite ipotecare in lei incep de la un DAE de 8%, oferta disponibila la ING Bank.

BCR , Banca Transilvania, CEC Bank si Garanti Bank au oferte cu DAE sub 10%. BRD, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, Carpatica, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca si Intesa Sanpaolo Bank au oferte cu DAE cuprins intre 10% si 11%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus