top banner

Costul creditelor va urca mai repede decat randamentul depozitelor

07 Aprilie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Costul creditelor va urca mai repede decat randamentul depozitelor
BNR a majorat dobanda de politica monetara la 3%, o miscare care se va reflecta imediat in valorile Robor si, cu o intarziere de cateva luni, dar probabil cu o amplitudine mai redusa, si in valorile indicatorului IRCC. 
Lupta bancilor centrale cu inflatia, care se dovedeste un fenomen global, a inceput cu strategii si viteze diferite. 
Daca piata muncii din SUA permite ajustari mai rapide, iar cresterile de dobanda au demarat, in zona euro Banca Centrala Europeana se arata inca reticenta in a creste costurile imprumuturilor pentru a incetini inflatia, economia regiunii dand inca semne de fragilitate. 
Insa in vreme ce media zonei euro ramane la 0%, exista tari europene care merg inca pe dobanzi negative de politica monetara: Elvetia -0,75% si Danemarca -0,6%.
In zona noastra, Romania se afla oricum in coada listei tarilor care au majorat dobanda de politica monetara (Ungaria are deja dobanda de politica monetara la 4,4%, Polonia la 3,5% iar Cehia la 5%). 
Costul creditelor va fi pus sub presiune tot anul
Asteptarile analistilor converg spre majorari viitoare ale dobanzii de politica monetara din partea BNR, tinta pentru acest an fiind in jurul valorii de 4%, iar indicii pietei monetare vor reflecta acest lucru deci si costurile creditelor vor fi majorate. 
Robor la 3 luni de pilda a avut o valoare de 4,62% pe 5 aprilie, data la care BNR a decis o noua majorare a creditelor, si urcase la 4,68% pe 6 aprilie. 
Cei care au creditele legate de Robor vor ingloba repede aceste noutati in costul ratelor, cei care se raporteaza la IRCC in calculul ratelor vor primi ajustari atenuate (de pilda valorile IRCC au fost cu 0,65 pp mai mici in trimestrul al patrulea din 2021 raportat la media Robor la 3 luni in aceeasi perioada) si decalate in timp (minim 3 luni). 
Din acest motiv, se recomanda ca cei care au inca algoritmul de calcul al ratelor legat de Robor sa faca demersuri pentru ca acest indicator sa fie inlocuit de IRCC. 
Dobanzile la depozite cresc, dar nu in acelasi ritm precum la credite
Dobanzile la titlurile de stat continua sa creasca cu pasi mici iar cele la certificatele disponibile in aprilie prin Trezorerii si Posta (programul Tezaur) au randamente de 4,8% pe an la maturitatea de 12 luni si 5,8% la 36 luni. 
In martie, dobanzile oferite erau de 4,5% la un an, 5,05% la 3 ani si 5,4% la 5 ani. 
Si dobanzile bancare la termen se misca. De remarcat, de pilda, oferta TBI Bank, care ofera pana la 6% pe an (4.65% la 6 luni, 5% la 12 luni, 5,50% la 24 luni, 6% la 36 luni). Si Banca Romaneasca a lansat o oferta speciala valabila pana pe 13 mai, prin care ofera 4,5% la 6 luni, 4,75% la un an si 5% la 2 ani, insa doar pentru banii noi care intra in banca. Pentru cei care au banii deja in banca, dobanzile remunerate sunt semnificativ mai reduse-3,20% la 6 luni, 3,75% la un an si 4,25% la depozitele pe 2 ani.
Este de asteptat ca pe masura ce o parte dintre debitori vor avea probleme la plata ratelor si bancile vor trebui sa constituie provizioane, dorinta de a bonifica mai bine depozitele la termen va creste odata cu nevoia de resurse suplimentare. 
Inflatia va oferi tot mai multe vesti proaste
In conditiile in care sanctiunile la adresa Rusiei sporesc, iar discutiile privind blocarea importurilor energetice sunt tot mai aprinse, preturile la gaze si petrol au spatiu de manevra in sus. Ca si cele la cereale, pe fondul scaderii ofertei (Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan aduna impreuna 40% din productia de grau). 
Nu ne vom bucura prea mult deci de dobanzile mai mari la depozite, in conditiile in care inflatia ar putea fi mai mereu cu un pas inainte. 
De pilda, inflatia din zona euro a fost de 7,5% in martie, iar dobanzile la euro sunt mai peste tot minuscule (de pilda, intre 0-0,5% pe an in bancile romanesti la depozitele la termen, statul oferind in jur de 2% pentru certificatele de trezorerie in euro). 
Iar dobanzile in lei, chiar si cu 4,8% pe an, net, precum in oferta Tezaur din aprilie la 12 luni, raman semnificativ sub inflatia de 8,5% din februarie. 
Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Cat de mult sunt afectati debitorii de cresterea dobanzilor?

Cat de mult sunt afectati debitorii de cresterea dobanzilor?

Puseul inflationist din ultima vreme a generat cresterea dobanzilor pe piata interbancara iar debitorii se confrunta cu presiuni suplimentare la achitarea ratelor, in functie de momentul acordarii creditului.

17 Mai 2022 | Credite imobiliare
Dana Dima, vicepreședinte BCR: „Recomandăm clienților să anunțe banca nu doar când au o problemă, ci și când anticipează că va urma o perioadă dificilă pentru ei”

Dana Dima, vicepreședinte BCR: „Recomandăm clienților să anunțe banca nu doar când au o problemă, ci și când anticipează că va urma o perioadă dificilă pentru ei”

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean – conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar.

17 Mai 2022 | Credite imobiliare
“Recomand altor consumatori să analizeze cât de maleabilă și dispusă să-și ajute clienții este banca cu care au contract”

“Recomand altor consumatori să analizeze cât de maleabilă și dispusă să-și ajute clienții este banca cu care au contract”

Irina Rîmaru – consumator de servicii financiare, care a avut două negocieri reușite, cu două bănci diferite, în cadrul CSALB, în dialog cu Liviu Fenoghen - directorul CSALB și cu Cătălin Bălan – comunicator.

09 Mai 2022 | Credite imobiliare
De ce cresc dobanzile la credite si ce ar trebui sa alegi intre IRCC si ROBOR

De ce cresc dobanzile la credite si ce ar trebui sa alegi intre IRCC si ROBOR

Cresterea dobanzilor interbancare, care imprima la randul lor cresterea dobanzilor la credite, este determinata de presiunile inflationiste, dar si de scumpirea finantarilor statului.

09 Mai 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul